URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Martie 2018, 20:20

Etno-Mărţişorul: Studenţii şi profesorii au sărbătorit 1 Martie cu un flashmob de Cartea Recordurilor şi dansuri populare (FOTO/VIDEO)

Etno-Mărţişorul: Studenţii şi profesorii au sărbătorit 1 Martie cu un flashmob de Cartea Recordurilor şi dansuri populare (FOTO/VIDEO) sursa foto: www.martisoruo.blogspot.ro
Etno-Mărţişorul: Studenţii şi profesorii au sărbătorit 1 Martie cu un flashmob de Cartea Recordurilor şi dansuri populare (FOTO/VIDEO) sursa foto: http://martisoruo.blogspot.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţi şi profesori ai Universităţii din Oradea au sărbătorit ziua de 1 Martie într-o manieră inedită. La apelul lansat de un grup de cadre didactice şi de reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti, peste 200 de persoane s-au adunat, joi seară, în Piaţa Unirii, unde au făcut un mărţişor uman uriaş, în cadrul Festivalului Mărţişorului, aflat la prima ediţie.

Concret, fiecare participant a primit o pancartă, de culoare roşie, albă sau verde, şi a fost anume aşezat, astfel încât să creeze forma unui mărţişor, cu şnur cu tot. Desigur, însă, modelul rezultat nu s-a observat de la nivelul pieţei, ci va putea fi văzut doar în imaginile surprinse de o dronă care a survolat în acest scop centrul Oradiei.

Imagini care, speră organizatorii, vor ajunge şi în Cartea Recordurilor. De altfel, un reprezentant al asociaţiei care omologhează recorduri a fost prezent la evenimentul din Piaţa Unirii, tocmai pentru a-l observa şi pentru a vedea dacă poate fi inclus în celebra carte.

După ce au făurit mărţişorul, cei prezenţi au marcat şi anul în care se împlineşte un secol de la Marea Unire, aşezându-se în forma logoului Anului Centenarului, adică a simbolului intitulat "Hora" şi compus din numărul 100. Lipsa repetiţiilor pentru acest moment a fost evidentă, aşezarea participanţilor fiind destul de greoaie. Până la urmă, însă, logoul a fost recreat, iar reuşita aplaudată.

Mai mult, pentru a-şi exprima bucuria, toţi cei adunaţi în Piaţa Unirii s-au prins apoi într-o uriaşă horă a unirii. Ghidaţi de dansatori specialişti din asociaţia Folclor fără Frontiere, profesori şi studenţi deopotrivă au dansat, unii dovedindu-se pricepuţi, alţii mai degrabă stângaci.

Evenimentul s-a încheiat tot în ritmuri vesele. Studente ale Universităţii din Oradea au cântat melodii populare, iar colegii lor au dansat, fie pentru că într-adevăr se pricepeau, fie pentru că doreau doar să se încălzească, ţinând cont că afară erau -5 grade Celsius.

Festivalul a avut o pregnantă latură folclorică datorită faptului că, de câteva luni, Universitatea din Oradea are propriul ansamblu folcloric, "Datini din Bihor", coordonat chiar de prorectorul Ligia Burtă şi compus din profesori şi studenţi deopotrivă, alături de dansatorii profesionişti de la asociaţia Folclor fără Frontiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sugestie:
putea fi un trifoi cu 4 foi! felicitari, oricum !!!
Postat 03 Martie 2018, 15:37 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON