Deşi liderii învăţământului românesc susţin periodic că părinţii nu trebuie să dea bani sau donaţii şcolilor şi grădiniţelor, adevărul este că în continuare profesorii tot de ei se roagă pentru felurite bunuri necesare unităţii.
Un exemplu concret s-a petrecut la Grădiniţa cu program prelungit 24 din Oradea, o structură a Şcolii Gimnaziale Dimitrie Cantemir, situată pe strada Dimitrie Cantemir 84, unde în prima zi de şcoală părinţii au primit o listă cu rechizite şi materiale necesare pentru acest an şcolar. Lista conţine şi documentele absolut obligatorii, mai precis adeverinţele care să ateste că micuţii sunt sănătoşi, că au vaccinările făcute şi avizul epidemiologic. Acestea sunt însă la coada listei, după jucării, şerveţele şi saci menajeri...
Donaţi, vă rog!
Pe lângă rechizite şi jucăriile necesare - nici acestea deloc puţine - părinţii au aflat că trebuie să ducă la grădiniţă şi o multitudine de produse consumabile. Mai precis: 3 seturi şerveţele de nas, 5 litri săpun lichid, 5 pachete şerveţele umede, 20 pachete şerveţele, 25 role hârtie igienică, saci nylon de 35 litri, 60 litri şi 120 litri, şi 200 de pahare de unică folosinţă. După estimarea BIHOREANULUI, făcută în baza preţurilor din magazine, toate acestea costă circa 200 lei, sumă deloc negijabilă pentru nişte lucruri pe care grădiniţa ar trebui să le asigure.
"Observaţi cu cât tupeu ni se cere nouă, părinţilor, să cumpărăm 25 role de hârtie igienică, 5 litri de săpun lichid, etc. Serios? Asta şi-a dorit Primăria? Asta e politica promovată de cei care conduc ţara şi oraşul? De ce se cere aşa ceva la nivelul cel mai mic de educaţie? Probabil la şcoli listele sunt mai lungi", a declarat BIHOREANULUI un părinte, nemulţumit de lista primită de la educatoarea Patricia Urdea. Lesne de înţeles, pentru a-şi feri copilul de eventuale represalii, reclamantul preferă să-şi păstreze anonimatul.
Doar o propunere...
BIHOREANUL a căutat-o pe educatoarea cu pricina, pentru a afla de ce grădiniţa are nevoie de cantităţi atât de mari de produse consumabile, de la fiecare părinte. Printre suspine, aceasta a replicat că este cadru didactic de 20 de ani, dar nou angajată la această grădiniţă. "Vă daţi seama că n-am inventat eu lista aceasta. Am primit-o de la colegele mele, este lista care se oferă părinţilor la fiecare început de an şcolar", a declarat Patricia Urdea pentru BIHOREANUL.
Educatoarea a precizat, însă, că produsele înşirate pe listă nu sunt obligatorii. "Este o listă propusă, ce urma să fie discutată la şedinţa cu părinţii. Aceste produse sunt necesare pentru un act didactic de calitate, dar accesul la educaţie nu este condiţionat de achiziţia lor", a mai spus Urdea. Potrivit acesteia, cantităţile mari sunt justificate prin faptul că aceste consumabile se folosesc şi în procesul instructiv, de pildă hârtia igienică fiind folosită şi în realizarea unei paste de modelaj.
"5 litri de săpun lichid pentru 35 de săptămâni de şcoală reprezintă 28 de mililitri pe zi, adică o linguriţă şi jumătate. Considerăm că nu este mult pentru un copil", a mai explicat educatoarea. Totodată, şerveţelele ar folosi atât la servirea mesei, cât şi pentru jocuri sau activităţi plastice, cum este tehnica şerveţelului umed.
Întrebată de ce nu asigură instituţia săpunul şi hârtia igienică măcar, care sunt materiale sanitare indispensabile, educatoarea a spus că ea şi colegele ei ştiu că grădiniţa nu are bani.
Nu sunt bani!
De cealaltă parte, directoarea grădiniţei, profesoara Viorica Popa, a declarat BIHOREANULUI că educatoarea a greşit, împărţind lista din prima zi de şcoală: "Această listă trebuia prezentată la şedinţa cu părinţii şi discutată cu aceştia, deoarece nu este obligatorie".
Cât despre motivele pentru care această listă există, directoarea susţine că ele ţin exclusiv de finanţarea precară a educaţiei. "Acest cost standard pe elev, în funcţie de care ne primim fondurile, este problema. Nu ne ajung banii pentru achiziţia acestor consumabile pentru tot anul şcolar. Am făcut achiziţii, dar nu ne vor fi suficiente".
Întrebată, concret, pentru cât timp va putea grădiniţa să asigure din surse proprii săpunul şi hârtia igienică necesare copiilor, Popa n-a putut, însă, să spună. "Nu ştiu să vă spun exact. Dar sigur nu ne ajung pentru tot anul, de aceea rugăm părinţii, dacă pot şi doresc, să ne ajute", a precizat profesoara, insistând că acest ajutor nu este defel obligatoriu. Cum s-ar spăla copiii pe mâini, în situaţia în care niciun părinte nu ar cumpăra săpun, Popa a spus că nu ştie...
Inspectorat în audit
Contactat de BIHOREANUL, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a spus că nu cunoaşte situaţia de la Grădiniţa 24, dar este convins că lista cu pricina este o recomandare. "Fiecare părinte e un partener al şcolii, sigur că orice aport este binevenit, dar atâta timp cât nu este cu titlu de obligativitate. Eu am transmis un mesaj ferm cadrelor didactice: nu se solicită absolut nimic părinţilor!", a declarat şeful IŞJ Bihor.
Întrebat cum poate o grădiniţă din Oradea, care nu duce lipsă de copii, să nu aibă bani de săpun şi hârtie igienică, şi mai ales dacă este o situaţie care se regăseşte în toate grădiniţele din oraş, Novac Iuhas a spus că totul depinde de directori, "dacă sunt sau nu buni gospodari", adică dacă folosesc eficient banii primiţi pentru cheltuieli materiale. "Mie îmi vine greu să cred că o unitate nu îşi asigură materiale de curăţenie care, până la urmă, sunt indispensabile. Sunt lucruri care nu trebuie să lipsească de nicăieri". Şi totuşi, Grădiniţa 24 arată că realitatea este alta.
Inspectorul şef a promis că trimite, miercuri, o echipă de audit în control la Şcoala Gimnazială Dimitrie Cantemir, de care aparţine grădiniţa cu pricina, pentru a verifica toate achiziţiile. Poate vom afla, astfel, pe ce au mers banii şcolii, dacă banalele produse de igienă trebuie asigurate tot de părinţi...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.