URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2021, 21:03

Începe etapa a doua de vaccinare anti Covid: Programările se fac începând de vineri, zi în care se vaccinează și Iohannis

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programările pentru etapa a doua de vaccinare anti Covid-19 începe pe 15 ianuarie. De vineri, de la ora 15, românii incluşi în a doua perioadă a campaniei de vaccinare - persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidenţă cu boli cronice şi angajaţii "care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale" - se vor putea programa pentru vaccinare, anunță marți HotNews.ro, citându-l pe coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Potrivit sursei citate, în cazul angajaţilor, înscrierea în platforma de vaccinare va putea fi făcută de către angajator, în timp ce o persoană cu vârsta de 65 de ani, de exemplu, poate fi înscrisă prin medicul de familie sau sunând la un call center - 021.414.44.25.

O altă modalitate de programare va fi prin direcţiile de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care îşi pot face cont şi pot înscrie pe platformă până la maxim 10 persoane din familie.

HotNews.ro mai notează că persoanele care desfășoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale, vor putea fi înscrise în plaforma de vaccinare de către angajator. Persoana înscrisă intră apoi în platformă se identifică în baza numărului de telefon, selectând, apoi, centrul de vaccinare, data şi ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.

În ce privește persoanele aflate în centre sociale, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că echipe mobile vor merge în acele centre, începând din 15 ianuarie, iar acolo se vor putea vaccina şi angajaţii acestor instituţii.

În România vor exista 750 de centre de vaccinare, Gheorghiţă estimând că în 15 ianuarie vor fi deschise în jur de 50% dintre acestea, iar după 20 ianuarie vor putea funcţiona toate.

Iohannis se dă exemplu

Tot marți președintele Klaus Iohannis a anunțat că se va vaccina, public, chiar vineri, „pentru a marca debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare” împotriva Covid-19.

Întrebat dacă consideră că până acum niciun lider politic din România nu s-a vaccinat sporește neîncrederea populației, Iohannis a răspuns că nu. „Decizia a fost să fie vaccinat în primul rând personalul medical, și acest lucru se întâmplă. Nu am dorit nici eu nici premierul să ne băgăm în față, ar fi fost probabil mesajul greșit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare, în care este prevăzută vaccinarea personalul din învățământ, peste 65 de ani, cu boli cronice, dar și a personalului esențial”, a spus președintele. 

Răspunzând unei alte întrebări, șeful statului a spus că, până acum, "campania de vaccinare este un succes". "Suntem pe locul 8 în Europa, ceea ce nu este rău deloc", a afirmat Iohannis.

În acest moment, în Uniunea Europeană sunt aprobate două vaccinuri împotriva Covid-19: cel al BioNTech Pfizer (cu care în România a și început vaccinarea în 27 decembrie) şi cel dezvoltat de compania Moderna, din care primele doze - sub 15.000 - au ajuns în țara noastră în cursul zilei de marți.

Potrivit datelor puse Institutului Național de Sănătate Publică, până luni seară, la ora 17, s-au vaccinat în total 140.447 persoane, dintre care 15.527 în ultimele 24 de ore.


Lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid, conform HotNews.

- Diabet zaharat

- Obezitate

- Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

- Afecţiuni cardiovasculare

- Afecţiuni renale

- Afecţiuni oncologice

- Afecţiuni pulmonare

- Afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

- Afecţiuni hepatice moderate/severe

- Afecţiuni autoimune

Lista activităţilor "în domenii-cheie, esenţiale":

- Personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);

- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti;

- Personalul din sectorul economic vital:

- Procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume);

- Uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă;

- Centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric;

- Unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;

- Unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi;

- Unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare;

- Transport de persoane şi mărfuri;

- Noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale;

- Comunicaţii (serviciul de telecomunicaţii speciale, radio şi televiziune naţionale);

- Personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;

- Personalul poştal şi din servicii de curierat;

- Personalul cultelor religioase;

- Personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale);

- Personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Etapa 1 s-a încheiat? Tot personalul medical, prioritar campaniei, e vaccinat?
60% dintre medici, asistenți și personal auxiliar, nu au trecut de prima doză a vaccinului și, evident ... 0% de a doua, care "garantează" imunizare la Covid-19 timp de de cel mult 6 luni !?! Neîncrederea stă la baza scepticismului ... pentru că toți "specialiștii" propagandiști spuneau, în urmă cu două-trei săptămâni, că nu se recomandă (sursa fiind OMS) vaccinarea persoanelor cu boli cronice. Motivul fiind că vaccinul se "concentrează" pe izolarea celulelor în fața atacului "carcalacului" ... reducându-se astfel imunitatea organismului față de alte afecțiuni !?! Pe de altă parte, toți adevărații specialiști în domeniu de oe planetă care vorbesc liber, descurajează vaccinarea conținând ser cu "ARN Messager" (Pfizer și Moderna) ... considerând că vaccinul de la Zeneca e mai bun, că Sputnik e și mai bun, iar cel chinezesc este singurul vaccin cu efect îndelungat și care dezvoltă în mod real imunitatea în fața SARS-Cov-2 !?!
Postat 13 Ianuarie 2021, 09:52 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON