URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2015, 22:05

"Eşti un animal, Viskovitz!", cel mai bun spectacol din festivalul de teatru de la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul de Teatru de la Oradea, ajuns la ediţia a XXI-a, s-a încheiat duminică seara cu premiera musicalului "Omul din la Mancha", cu Richard Balint în rolul lui Don Quijote.

Înaintea spectacolului, însă, au fost anunţate premiile acordate în cadrul secţiunii de teatru scurt a festivalului, hotărâte de juriul format din criticii de teatru Ion Parhon şi Elisabeta Pop şi jurnalista Oana Cristea-Grigorescu.

Premiul pentru cel mai bun spectacol l-a primit "Eşti un animal, Viskovitz!", de Alessandro Boffa, în regia lui Tudor Lucanu, o producţie a Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea.

La aceeaşi secţiune au mai fost nominalizate spectacolele "Contra democraţiei", al Teatrului Odeon din Bucureşti, şi "Emigranţii", al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Tudor Lucanu, nominalizat pentru "Eşti un animal, Viskovitz!" şi "Emigranţii". Au mai fost nominalizaţi Alexandru Dabija ("Contra democraţiei") şi Ovidiu Caiţa ("Seara de Ajun" şi "Viaţa în 65 de minute").

Cea mai bună actriţă a festivalului a fost Oana Ştefănescu pentru rolurile Soţia, Farah şi Vecina din "Contra democraţiei", ea concurând la această categorie cu orădeanca Mihaela Gherdan în rolul Cherry ("Seara de Ajun") şi Andreea Grămoşteanu pentru rolul din spectacolul "39 de trepte".

În fine, cel mai bun actor a fost desemnat Matei Rotaru, pentru rolul AA în spectacolul "Emigranţii". La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Andrei Stan, pentru rolul Luc în "Viaţa ta în 65 de minute", şi actorul teatrului gazdă, Răzvan Vicoveanu, pentru rolul Gary în "Seara de Ajun".

De precizat este faptul că, deşi au fost invitaţi, niciun reprezentant al Consiliului Judeţean Bihor sau al Primăriei Oradea nu a participat la închiderea festivalului. Acest lucru a fost sesizat şi de public în momentul în care directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, a întrebat dacă există în sală reprezentanţi ai celor două instituţii, care ar fi urmat să înmâneze premiile pentru cea mai bună regie şi cel mai bun actor.

"Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost sponsorizat de Raiffeisen Bank, iar cel pentru cea mai bună actriţă Clubul Lions. Ni s-a părut normal ca cei doi finanţatori ai festivalului, Consiliul Judeţean şi Primăria, să le înmâneze pe celelalte două", a precizat după eveniment Victoria Balint.

Ediţia a XXI-a a Festivalului de Teatru de la Oradea s-a desfăşurat în perioada 20-27 septembrie şi, din lipsa bugetului, a fost una mai sărăcăcioasă ca în alţi ani.

Citiţi cronica festivalului semnată de Lucian Cremeneanu, luni, pe ebihoreanul.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON