URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2020, 14:15

Eşec în încercarea de a produce măşti: Echipamentele cumpărate de stat pentru compania Romarm se tot strică

Eşec în încercarea de a produce măşti: Echipamentele cumpărate de stat pentru compania Romarm se tot strică Premierul Ludovic Orban a făcut o vizită la sfârșitul lunii aprilie la fabrica Romarm pentru a vedea cum funcționează utilajele. (Sursa foto: Universul.net)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Romarm, companie de armament deţinută de stat, care trebuia să producă câte 500.000 de măşti în fiecare zi în ţara noastră, nu a vândut până acum nicio mască de la izbucnirea pandemiei. Asta pentru că liniile de producţie cumpărate din China nu funcţionează.

Potrivit Hotnews.ro la începutul lunii aprilie Guvernul anunţa că, pentru a nu mai depinde de importurile din China, statul cumpărase din aceeaşi ţară mai multe echipamente pentru patru linii de producţie a măştilor.

Acestea, trei pentru măşti chirurgicale, una pentru măşti N95, au fost aduse din China cu un avion al forţelor aeriene din Ucraina. O firmă controlată de mai mulţi italieni, Interarms, a încasat aproape un milion de dolari din partea statului român ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor.

La sfârşitul lunii aprilie, mai notează sursa citată, ministrul economiei Virgil Popescu scria pe Facebook că Romarm a început producţia, motiv pentru care pe 29 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a dus în vizită la fabrică. Aceea a fost şi singura zi în care liniile de producţie au funcţionat aşa cum trebuie. 

"Această criză dacă are o parte bună, este că ne-a arătat cât de dependenţi suntem de importurile din China. Vrem ca România să nu mai fie dependentă de materialele esenţiale", spunea Virgil Popescu într-un interviu din aprilie pentru Hotnews.ro.

Un raport citat de Observatornews.ro arată că funcţionarea maşinilor este instabilă şi necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea. 

Astfel, Romarm nu a ajuns să producă şi să vândă cele 500 mii de măşti zilnice promise. De fapt, nu a vândut nimic. 

Autorităţile încearcă acum să găsească vinovatul. Premierul Ludovic Orban a spus joi că i-a solicitat ministrului economiei o anchetă. "I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producţia şi evident sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producţia şi a putea asigura piaţa românească din producţia internă o cantitate şi de la compania de la Dragomireşti, din judeţul Dâmboviţa", a declarat Orban, aflat într-o vizită în judeţul Dâmboviţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON