URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2020, 21:01

Eroul nopții de coșmar: medicul rănit din Piatra Neamț a vorbit cu soția sa și este în stare gravă, dar stabilă, în Belgia

Eroul nopții de coșmar: medicul rănit din Piatra Neamț a vorbit cu soția sa și este în stare gravă, dar stabilă, în Belgia (Sursa foto: Digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctorul Cătălin Denciu, cel care a încercat să salveze pacienţii din incendiul izbucnit la secția ATI Covid-19 a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, se află în stare gravă, dar stabilă, medicii din Belgia, unde acesta a fost transferat, declarându-se într-o primă etapă optimiști în ceea ce privește starea lui de sănătate.

Arsuri pe aproape tot corpul

Alephnews.ro scrie, luni seară, citând reprezentanți ai Ministerului Sănătății, că medicul, transferat la Spitalul Regina Astrid din Bruxelles, este în continuare în stare gravă şi urmează să i se facă o examinare pentru a se cunoaşte profunzimea arsurilor.

„În cursul zilei de 17 noiembrie a.c. va fi efectuată o examinare specifică (scaner) pentru a se cunoaşte cu exactitate profunzimea arsurilor”, arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat transmis luni seara.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, medicul nu are arsuri pe căile aeriene, zona cea mai afectată fiind un antebraţ. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătăru, a declarat în prima parte a zilei de luni că starea de sănătate a medicului Cătălin Denciu este stabilă, precizând că în urma evaluării făcute duminică la Spitalul Floreasca, acesta are arsuri pe 70-75% din suprafaţa corpului. "A ajuns ieri (n.r. în Belgia) în jurul orei 12. S-a efectuat o procedură de dializă, s-a efectuat echilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Sunt critice cele trei zile. Este o procedură de protocol în arsuri. Aşteptăm evaluări în fiecare zi, ţinem legătura", a spus ministrul, potrivit Digi24.ro.

De asemenea, HotNews mai scrie că specialiştii de la Spitalul Militar "Reine Astrid" din Bruxelles, unde acesta este internat, sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia stării de sănătate a bărbatului.

Medicul Cătălin Denciu în vârstă de 42 de ani, specializat în Terapie Intensivă, era de gardă sâmbătă seară, când un incendiu a izbucnit în secţia ATI Covid a Spitalului Piatra Neamţ. Medicul a încercat să scoată pacienţi din mijlocul flăcărilor, iar combinezonul său ar fi fost cuprins de foc. 

A vorbit cu soţia

Soţia medicului, cadru medical şi ea, a povestit într-o intervenţie la Digi24 că a vorbit cu soţul ei şi că acesta era îngrozit de cele întâmplate. "După tragedie am reuşit să vorbesc un pic cu el, printre investigaţiile care i se făceau. Şi era încrezător că va fi bine. Nu am discutat despre ce s-a întâmplat. Atât, el spunea: eu sunt bine, ceilalţi ardeau. Era siderat de ceea ce se întâmplase şi ce văzuse acolo. Nu pot să spun că era calm, era într-o stare de agitaţie, de oroare de ceea ce văzuse", a povestit Alina Denciu.

De altfel, ea a dezvăluit şi că bărbatul a lucrat o perioadă la Spitalul Saint-Luc din Bruxelles, dar a revenit în România după ea a decis că vrea să rămână în ţară, să îngrijească românii.

A avut Covid

Pe de altă parte, presa centrală mai notează că medicul Cătălin Denciu a făcut tot ce îi stă în putinţă pentru a salva vieţi şi înainte de incendiu nu doar din postura de medic. La începutul pandemiei de coronavirus acesta s-a infectat cu Covid-19, iar după ce s-a vindecat a donat plasmă de două ori, prima dată în luna iunie, iar a doua, în septembrie.

Hotnews.ro redă mărturiile unor pacienți ai acestuia care au scris, pe Facebook, că Denciu face parte din categoria medicilor care nu iau şpagă. "Mi-a fost anestezist la o operaţie. După, deşi fusesem avertizat, m-am dus la el cu o carte a mea. A luat-o zâmbind, dar mi-a spus: Sper că nu aţi pus ceva în ea. Eu am dat din umeri. El a foiletat cartea, a scos din ea bancnotele şi mi le-a dat înapoi. Eroii sunt oameni simpli şi normali", a scris pe Facebook Geo Moroşanu, un fost judecător la Bicaz şi Piatra Neamţ.

În incendiul de pe Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul din Piatră Neamţ, unde erau interaţi numai pacienţi cu Covid-19, a fost rănit şi chirugul care l-a ajutat pe Cătălin Denciu să iasă din secţia ATI. Are arsuri la nivelul mâinilor. Însă nici el, nici alte două asistente, rănite şi ele, nu au avut nevoie de internare. În acea noapte 10 pacienți ai secției de ATI Covid au murit în flăcări, iar alți 7, care au supraviețuit, au fost transferați de la Spitalul din Piatra Neamț la Iași.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON