URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Noiembrie 2020, 19:26

Eroul din Oradea: Un polițist de 23 de ani, printre cei 4 donatori de sânge români care au ajuns pe un ecran din Times Square

Eroul din Oradea: Un polițist de 23 de ani, printre cei 4 donatori de sânge români care au ajuns pe un ecran din Times Square (Sursa foto: Facebook - Robert Bagdi și Stirileprotv.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr poliţist de 23 de ani din Oradea se află printre cei patru donatori de sânge români care au reuşit să salveze peste 850 de persoane. Datorită performanţei lor, câteva fotografii, dar şi informaţii despre ei au fost proiectate pe un ecran din Times Square.

A salvat 90 de vieţi

Potrivit site-ului Ştirileprotv.ro, un poliţist, o asistentă medicală, un măcelar şi un şofer de troleibuz sunt oamenii care se află în topul donatorilor de sânge din România. Aceştia au donat constant, toată viaţa lor, pentru oamenii care au avut nevoie.

Cel mai tânăr dintre ei este orădeanul Robert Bagdi, în vârstă de 23 de ani, poliţist de frontieră în localitatea Curtici, județul Arad, care de doi ani a donat de peste 20 de ori, adică peste 9 litri de sânge care au reuşit să salveze viaţa a 90 de persoane.

Site-ul de ştiri scrie că asistentele de la centrul de transfuzii îl cunosc deja ca fiind un donator regulat.

"Tot am văzut la televizor, oamenii au nevoie de sânge, au nevoie de ajutor. Am fost să încerc şi, de prima dată de când am făcut-o, am continuat până acum cu succes. Doresc să continui, cât de mult, cât de mult pot eu să ajut oamenii, să mă tot duc acolo, să le răspund pozitiv oamenilor care au nevoie de mine", a declarat el pentru sursa citată.

Eroi în Times Square

O altă donatoare este Camelia Săbădean, în vârstă de 50 de ani, asistentă de laborator la spitalul Judeţean din Târgu Mureş, care în ultimii 30 de ani a donat de 120 de ori, iar sângele ei a reuşit să ajungă la peste 350 de pacienţi.

"De multe ori erau gărzi în care aveam o singură pungă de sânge dintr-o gupă rară şi mă gândeam cărui pacient sau pe ce secţie să trimit punga respectivă. Şi tot mai tare am conştientizat acest lucru şi a devenit o obişnuinţă, un stil de viaţă şi o bucurie pentru mine să donez şi m-am simţit întotdeauna extraordinar", a spus ea.

În topul donatorilor se află și Ramona Tabita, șoferiță de troleibuz. Ea povestit că a moştenit obiceiul de a dona de la mama ei, care a îndemnat-o să facă asta de când avea 18 ani. 

Fotografii, dar și câteva informații despre ei au fost proiectate şi pe unul dintre panourile publicitare din Times Square, în New York. Cei patru au devenit cunoscuţi ca adevăraţi eroi prin intermediul campaniei Blood Network, realizată de organizatorii Untold şi Neversea. Campania a adunat în acest an peste 1.450 de donatori din toată ţara, printr-o caravană mobilă. Împreună au ajutat peste 4.300 de bolnavi care aveau nevoie urgentă de sânge.

Vezi videoclipul cu declarațiile donatorilor, pe Stirileprotv.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@Citizen
Daca vine replica de la "danny6" i explic ca afereza este donare de plasma, nicidecum donare de sange...ca se face in aceasi centru de transfuzie, se mai intampla, dar inca o data repet nu e donare de sange. In acest caz sangele iti ramane, se extrage printr-un aparat special doar plasma. Nu tra sa ai calitati de extraterestru pt. a dona plasma suficient doar o vena buna ca si in cazul donarii de sange.
Postat 04 Noiembrie 2020, 23:19 de Hoppmester
@Hoppmester...
Imediat primesti si tu replica de la "danny6" ca esti prost si nu stii ce este afereza. Dar daca stai sa te gandesti mai bine, la cat de super-eroi sunt de obicei politistii in Romania, sa nu ne miram daca un politist este in stare sa doneze de vreo 70 de ori intr-un an.
Postat 04 Noiembrie 2020, 16:38 de User anonimizat
Nu prea sta in picioare
Cu tot respectul pt, aceste persoane, sunt sigur ca datele nu au fost furnizate de ei, dar 20 de donari in 2 ani nu se poate efectua. Intervalul minim intre donari trebuie sa fie de minim 8 saptamani, si nu e voie sa depaseasca 4-5 donari pe an, in cazul barbatilor deci in doi ani de zile nu poate dona doar de 10 ori maxim...
Postat 04 Noiembrie 2020, 16:13 de Hoppmester
;-))
1. Nu am "cersit" nimic.Niciodata. Nici macar un bilet la Untold. Am 45 de ani,nu prea am ce cauta acolo. Dar, am o fata de 16 ani care poate ar fii mers. NIMENI nu m-a intrebat daca vreau sau nu bilet,desi am donat in perioada in care teoretic toata lumea (cine a dorit) a primit un bilet. Eu nu. 2. Sunt ferm convins ,ca daca cautau un pic mai bine, gaseau si la Oradea pe cineva ,care a donat de mai multe ori,a donat mai multi litri de sange si poate a salvat mai multe vieti. Dar, nu toti suntem politisti. Desi , se zice ca toti ne nastem politisti, doar ca unii invata mai departe. 3. Ma repet. Din cauza acestor comportamente nu sunt donatori. Dupa 13 nici eu nu mai duc.
Postat 04 Noiembrie 2020, 15:05 de User anonimizat
:-)
Imi cer scuze daca am jignit pe cineva (se pare ca cel mai jignit e Neutryno, n-o fi auzit nici el de afereza), dar maretia gestului tau de a dona sange devine nula in momentul in care cersesti un bilet la Untold. Cat despre pozitia mea pe scara sociala sau pe cea de bloc....stau la casa. Bre.
Postat 04 Noiembrie 2020, 09:54 de danny6
Bre danny-boy
L-ai facut prost pe unul pe care nu-l cunosti, asa, din prima. asta da toleranta la unul mai tinerel, cum esti matale. Cred ca parintii tai se mandresc cu tine, in ritmul asta vei fi cel mai destept de pe scara blocului.
Postat 04 Noiembrie 2020, 09:40 de Neutryno
Nu mai donez.
Da. Si se mai mira cei de la Centrul de Transfuzii ca nu sunt donatori. Explicatii si minciuni de cativa ani......
Postat 04 Noiembrie 2020, 09:12 de User anonimizat
Citizen
Procedura se numeste afereza. Nu credeam ca exista donatori consecventi care nu au auzit de aceasta metoda decat in randul celor care doneaza pentru bonurile de masa. Se pare ca ai ales deja si progresezi rapid.
Postat 04 Noiembrie 2020, 08:49 de danny6
@danny6
Citez de pe site-ul SIEUDONEZ.RO....... "Intervalul minim între donari este de 8 săptămâni, dar numărul de donări nu trebuie să depășească 3 donări / an la femei și 4-5 donări / an la bărbați." Nu stiu tu cum stai cu matematica,dar la 4-5 donari pe an, in doi ani ,greu se poate ajunge la 20 de donari. Pe mine ,nu ma lasa (de 13 ani) sa donez de mai mult de 4 ori pe an. Poate ca nu sunt politist ?
Postat 04 Noiembrie 2020, 08:37 de User anonimizat
Felicitări donatorilor
Eu nu pot sa stau cu acul in venă nici 1 minut, nu-mi place senzația, dar am sa mai încerc să mă gândesc la senzația de a salva vieți
Postat 03 Noiembrie 2020, 22:47 de Sandu2100
Bravo
Pt cei care nu stiu, se poate dona lunar, este o procedura aparte, pe care nu oricine o poate face. Robert face parte dintre cei care pot si vor sa faca acest gest deosebit in fiecare luna. Ar fi bine sa fiti informați inainte sa faceti comentarii aiurea si calcule despre niste fapte pe care nu le cunoasteti.
Postat 03 Noiembrie 2020, 22:07 de Ana30
Si eu donez cetatene
In 2 ani de 20 de ori. Ia fa un calcul cat va dona in 15 si vei afla de ce nu ai fost domnia voastra remarcatul. Nu esti politist, nu ai 23 de ani si stai si prost cu matematica. Ramai un simplu cetatean squ poti persevera sa te remarci prin prostie. Alegerea e a ta.
Postat 03 Noiembrie 2020, 20:32 de danny6
Bravo. Multumim.
Interesant. Si eu donez de vreo 15 ani.Am donat de approximativ 50-55 de ori.Nici bilet la Untold nu am primit,nici pe Time Square nu apar. Intr-adevar NU SUNT POLITIST. SI NICI 23 DE ANI NU AM.Deci nu contez.
Postat 03 Noiembrie 2020, 19:51 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON