URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2014, 15:40

Erou de profesie: Cel mai experimentat subofiţer SMURD din România este un orădean!

Erou de profesie: Cel mai experimentat subofiţer SMURD din România este un orădean! RESPECT! La ieşirea în rezervă, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori (foto) a primit cadou de la "părintele" SMURD România, dr. Raed Arafat, o uniformă de salvator pe care i-a scris mulţumiri şi l-a asigurat de aprecierea sa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna trecută, Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare e mai sărac cu un veteran. După 20 de ani petrecuţi în slujba SMURD Bihor, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori, subofiţerul cu cea mai mare experienţă în descarcerare şi salvarea de urgenţă din România, a ieşit în rezervă, la pensie.

Cât zbucium a adunat bărbatul în suflet în cele două decenii în care s-a aflat în prima linie, numai el ştie. Cert e că, la 56 de ani, regretă doar că legea nu-l mai lasă să continue.

Muncitor, pompier, salvator

În 1994, Liviu Gyori lucra ca muncitor la Întreprinderea Mecanica Oradea şi, în paralel, făcea taximetrie. Într-o zi s-a întâlnit pe stradă cu un coleg care tocmai dăduse examen de angajare ca pompier. "Mi-a plăcut uniforma, pur şi simplu. Colegul mi-a spus să încerc şi eu, că mai sunt locuri", povesteşte Liviu. Deşi avea 35 de ani şi doi copii, n-a stat pe gânduri. A luat examenul şi a fost angajat. Ca proaspăt subofiţer câştiga mai puţin decât ca taximetrist şi muncitor, dar a prins drag de noua meserie...

În scurt timp, a fost încadrat la SMURD, aflat atunci la început de drum. Aşa a ajuns să fie printre primii români care învăţau ce înseamnă descarcerarea şi salvarea de urgenţă. "Atunci s-a scris primul manual de descarcerare şi se făceau primele cursuri...".

Clipe grele

Liviu îşi aminteşte cât de grei au fost primii ani de SMURD: tehnica era rudimentară, iar intervenţiile greoaie. "Aveam staţie doar la Oradea şi de aici plecam spre orice accident în judeţ. Minutele erau foarte lungi".

Se ţine tare, dar recunoaşte că întâlnirea cu dezastrul n-a fost niciodată uşoară. "În primă fază ai impresia că nu te marchează. Apoi nu vrei ca cineva să creadă că eşti slab. Şi nu ai timp să stai pe gânduri, eşti trimis acolo să salvezi", spune subofiţerul. Cu toate astea, fiecare accident l-a împovărat: "Ies din oraş, văd o cruce pe marginea drumului şi să îmi amintesc cine era, dacă l-am scos pe bucăţi, dacă i-am călcat pe creier...".

Un accident pe care nu şi-l poate şterge din memorie s-a petrecut în septembrie 2002 pe drumul ce coboară din Stâna de Vale. Un microbuz căzuse într-o prăpastie, iar opt oameni, inclusiv copii, au murit. "Nu ştiam la ce să ne aşteptăm. Am coborât pe sfoară, am văzut un smoc de păr, am dat pământul cu mâna la o parte şi am găsit un copil mort".

Instructor de top

Liviu a fost şi instructor la Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă din cadrul ISU Crişana. De la el au învăţat cum să salveze vieţi 936 de paramedici din 16 judeţe. Ca să le explice descarcerarea, Gyori i-a pus pe fiecare în pielea victimelor: "I-am băgat în maşini de exerciţiu, să vadă cum se simte victima şi cum trebuie să lucreze cu ea".

Este mândru de fiecare dintre discipoli, mai ales că mulţi devin în fiecare an campioni la concursurile de profil. Cel mai mândru e însă de băiatul său, Olimpiu, pe care l-a îndemnat să-i calce pe urme şi lucrează tot la ISU. "Pe undeva îmi şi pare rău. Meseria asta o să-l distrugă", spune bărbatul, cu înţelepciunea celui trecut prin viaţă.

Cum la jumătatea lunii octombrie va împlini 56 de ani şi va atinge limita de vârstă, a trebuit, constrâns de lege, să iasă la pensie. Dacă ar fi fost să aleagă, însă, ar fi rămas în continuare în prima linie.

Recunoştinţă şi respect

Pe 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România, Liviu a fost sărbătorit de colegi într-o şedinţă solemnă. Inspectorul general al ISU Crişana, generalul Ioan Baş, i-a mulţumit pentru devotament, iar medicul Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor, l-a lăudat: "A contribuit cu fiecare secundă a vieţii sale la evoluţia acestui serviciu. SMURD Bihor categoric poartă amprenta lui şi el, categoric, a reuşit să transmită o parte din caracterul său puternic acestui serviciu".

Secretarul de Stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, i-a transmis la rândul său un mesaj "celui mai experimentat paramedic din sistemul de urgenţă", caracterizându-l ca pe unul din pilonii pe care s-a sprijinit acest sistem.

Alături de distincţiile adunate de-a lungul celor 20 de ani de "SMURD-ist", aprecierile l-au umplut de bucurie, dar Liviu a precizat, cu modestie, că nu le merită doar el, ci împreună cu toţi colegii cu care a lucrat. "Nimic n-aş fi reuşit de unul singur", spune, împăcat că sistemul mai are numeroşi oameni ca el, care dau totul în fiecare misiune. Spre şansa bihorenilor, şi nu numai...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
dl
ŞI DOMNUL HADRIAN BORCEA E UN EROU DE PROFESIE. ŞI PE MINE M-A SALVAT ŞI AJUTAT ! DOMNUL SĂ-I BINECUVÂNTEZE, SĂ LE DEA PUTERE ŞI SĂNĂTATE !
Postat 24 Septembrie 2014, 13:40 de Stef
Bravo
Bravo domnu Liviu ! In continuare acesta activitatea de salvare a vietilor omenesti va fi continuata cu acelasi devotament de catre fiul sau Gyori Olimpiu ! Trebuia si Nelu sa se bage in seama in loc sa stea dracu inchis in birou !!!
Postat 24 Septembrie 2014, 13:20 de adrian
Felicitari !
Am fost colegi de clasa la Scoala generala din Sacalasau, aceeasi seriozitate si ambitie te-a caracterizat dintotdeauna .. Ma bucur pentru reusitele tale atat in domeniul profesional , cat si familiar. Acum iti doresc din suflet sa te bucuri de pensie de compania familiei Stimă și respect, d-le Gyori !
Postat 24 Septembrie 2014, 07:32 de Marcela
Felicitări !
Stimă și respect, d-le Gyori ! Să vă bucurați cum se cuvine de pensie și de compania familiei !
Postat 23 Septembrie 2014, 22:45 de Anonim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON