URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2021, 09:55

"Eroii" anti-modele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu fiecare zi în care îmbolnăvirile Covid se înmulţesc, viaţa se complică pentru toată lumea, iar autorităţile îşi maschează lipsa de idei şi de fermitate prin pseudo-măsuri pe care oamenii, obosiţi după atâtea privaţiuni, nici nu le mai pot asimila, darămite accepta. 

Ce noimă are, de pildă, închiderea magazinelor mai devreme cu 3 ore şi concomitent să pretinzi ca în supermarket să nu fie mai mult de un client pe 7 metri pătraţi? Asta cu atât mai mult cu cât nici măcar nu poţi verifica dacă regula se respectă, că n-ai cum. Care e rostul inventării a noi "incidenţe" dacă nu, de fapt, disperarea de a nu carantina Capitala?

Aceia dintre noi care sperau ca al III-lea val să fie doar o sperietoare au greşit, mai ales politicienii, iar specialiştii care avertizau că, dimpotrivă, va fi mai dur, au avut dreptate. Dar deosebirea faţă de precedentele "valuri" e că de data asta, pe lângă distanţare şi mască, avem o armă puternică: vaccinul. 

Eficacitatea sa o demonstrează Israelul, care a renunţat la restricţii după o campanie de imunizare rapidă şi masivă (5,1 milioane locuitori din totalul de 9,2 milioane în 3 luni), fapt ce a făcut ca mortalitatea şi morbiditatea să scadă spectaculos (rata de infectare a coborât la 0,68 şi se consideră că la 0,8 o epidemie "moare", virusul nemaiavând destui purtători).

România, deşi se numără între puţinele state ale UE care au comandat numărul maxim de doze de vaccin posibile, stă totuşi cu arma-n rastel, prelungindu-şi agonia, paralizată de frică. Ca dovadă, pe listele de aşteptare (la 5 milioane doze) abia sunt înscrise vreo 700.000 persoane, iar asta în contextul în care limitele sistemului sanitar sunt dramatic forţate (vezi disperarea cu care se încearcă suplimentarea ATI) şi credibilitatea lui zdrenţuită deja din interior (prin medici care contestă protocoale, pretind că au leacuri-minune, îndeamnă oamenii să nu poarte masca şi să nu se vaccineze).

Rata de vaccinare nu e satisfăcătoare nici măcar în spitale. La noi, a aflat BIHOREANUL, nu s-au vaccinat nici jumătate dintre angajaţii acestora, iar la nivelul ţării nu avem habar, pentru că Ministerul Sănătăţii predică transparenţa fără s-o practice. Cert e că dacă anul trecut medicii şi asistentele se alegeau cu dosare penale (din care, sigur, în stil românesc, s-a ales apoi praful) fiindcă "zădărniceau" mergând infectaţi prin spitale, anul acesta profesează liniştiţi nevaccinaţi şi poate chiar cu Covid la purtător, fără nicio sancţiune. 

În Italia, Guvernul a pus în discuţie săptămâna trecută obligativitatea ca personalul medical să se vaccineze, dar la noi nu are nimeni aşa curaj şi nici inteligenţa de a-l stimula s-o facă. Ar fi, poate, scandalos ca "halatele albe" să fie forţate să se vaccineze, dar autorităţile au obligaţia de a găsi modalitatea prin care să-i convingă pe medici să se imunizeze, pentru a fi modele de urmat, nu exemple de sabotori interni. Vremea muşchilor lui Iohannis şi a tricoului lui Cîţu s-a dus, acum chiar avem nevoie de eroi care să folosească şi să încurajeze folosirea singurei arme eficiente pe care o avem: vaccinarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
de doi bani
Sunt unii ziaristi care fac mai mult bine cand nu scriu nimic. Ramane de vazut fiecare unde trebuie incadrat. Stam prost cu vaccinarea si sa fie vaccinati cat mai multi, ca Romania a comandat vaccinuri dar nu le avem, ca unii stau mai bine si noi mai prost. Oare suntem chiar cei mai prosti? Pe ce date? Tot de pe retelele de socializare? Asta-i jurnalism? De ce pe medici sa ii oblige sa se vaccineze si pe altii nu? De ce nu si pe soferi sau vanzatori sau gunoieri? Si de ce sa ii oblige, daca ei nu vor ? Nu ar fi mai bine sa le aduca argumente ca sa o faca voluntar? Cum am spus, unii din presa ar face tare bine daca s-ar "carantina" in perioada asta si din punct de vedere al (ne)scrisului. Par ca sunt afectati de virusul asta.
Postat 30 Martie 2021, 15:58 de oradea_mea_si_a_ta
Fără titlu, deși ar încăpea într-un cuvânt, ipocrizie.
În sfârșit un articol echilibrat, după ce luni de zile autorul a dus o luptă de susținere a restricțiilor, a realizat că problema e alta, vaccinarea defectuoasă. Din păcate cântăm ce ne zice Europa, deși am avut vreo două-trei generații de virusologi, imunologi, infecționiști, care s-au format pe școala sovietică și n-a crăpat nimeni pe capete. Poate era bine dacă ne deschideam spre Rusia, China, dar atunci propaganda nu mai avea ce mânca.
Postat 30 Martie 2021, 12:36 de User anonimizat
Pasaportul de vaccinare
Initial va fi pentru plimbaretii care nu pot sta acasa,fosti si viitori traficanti de covid,dar in final va fi instituita obligativitatea de a sta acasa celor nevaccinati.Si nu va veni nimeni sa le aduca mincare cu sufertasul.Doar ca nu vei mai putea iesi din casa.Deja se fac antrenamente...Stadiul final al pandemiei va fi vaccinarea la domiciliu,desigur,benevola.Ne mai gindim daca va fi gratuita sau contra cost...
Postat 30 Martie 2021, 11:50 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON