Reportajul transmis recent de televiziunea Bisericii Ortodoxe Române, Trinitas TV, în cadrul căruia se spunea că persecuţiile greco-catolicilor din perioada comunistă au fost "pedagogie divină" şi "tămăduire" a stârnit puternice controverse, acesta fiind retras, între timp, din mediul online.
Într-o reacţie scrisă, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, spune că mesajul transmis de "fraţii ortodocşi" îi doare şi în întristează pe greco-catolici, potrivit Hotnews.ro, care publică integral poziţia lui Bercea.
Liderul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea îşi descrie comunicatul de presă ca un "strigăt de durere făcut cu demnitate pentru a ne apăra Biserica şi credincioşii, istoria noastră şi a poporului român". "Este un atac la memoria martirilor Bisericii Greco-Catolice", adaugă PS Bercea.
Reportajul video intitulat "Patriarhul Justinian Marina. Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române (I)" a fost difuzat de Trinitas TV în ajunul vizitei Patriarhului Moscovei şi al Întregii Ruşii, Kiril, în România.
În reportaj se vorbeşte despre "reîntregirea" BOR prin absorbţia clerului Bisericii Greco-Catolice, la ordin politic, în 1948. Filmul prezintă succint suferinţele la care au fost supuşi, din ordin sovietic. În schimb, reîntregirea Bisericii Ortodoxe este prezentată drept un eveniment iminent, pe care sovieticii doar l-au grăbit şi în care Patriarhul Justinian a dovedit "intenţii onorabile".
Comunicatul integral al episcopului de Oradea, Virgil Bercea:
Cu durere în suflet am vizionat filmul documentar ”Patriarhul Justinian Marina Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române”, transmis recent pe postul Trinitas al Bisericii Ortodoxe Române. El constituie, în opinia noastră, un atac la memoria martirilor Bisericii Greco-Catolice.
Ţinem să repetăm ceea ce cardinalul Alexandru Todea a spus de mai multe ori la începutul anilor 1990, după căderea comunismului: ”toată suferinţa Bisericii noastre din aceşti ani de persecuţie o oferim Domnului”! Noi, Biserica Greco-Catolică, în pragul Centenarului Marii Uniri, ne asumăm cu demnitate trecutul şi istoria şi mulţumim Domnului pentru tot binele făcut poporului român de această Biserică.
Ne gândim la primele şcoli româneşti sistematice deschise la Blaj în 1754, la Corifeii Şcolii Ardelene şi la Supplexul de la 1792, ne gândim la Timotei Cipariu şi la introducerea literelor latine în scrierea românească, la „Câmpia Libertăţii” din 1848, la Simion Bărnuţiu, la Pronunciamentul din 1868, tot de la Blaj, ne gândim şi la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. De fiecare dată greco-catolicii s-au gândit şi au lucrat pentru toţi românii, indiferent dacă erau ortodocşi sau uniţi. În marile momente ale istoriei lor, români au fost întotdeauna împreună!
Ne doare şi ne întristează acest mesaj al fraţilor ortodocşi, conform căruia actul samavolnic de desfiinţare a Bisericii Unite şi persecuţiile dure începute în 1948 împotriva membrilor acesteia constituie un act de “pedagogie divină”, cu atât mai mult cu cât mesajul este transmis de lideri de opinie ai BOR, de clerici din interiorul instituţiei, secondaţi de unii academicieni.
Ne doare cu atât mai mult cu cât atacul este făcut în preajma intrării în anul centenarului Unirii. La Alba Iulia, în 1918, episcopul ortodox Miron Cristea l-a ascultat pe mai tânărul episcop greco-catolic Iuliu Hossu citind Declaraţia Unirii, pentru ca mai apoi cei doi ierarhi să se îmbrăţişeze frăţeşte, simbolizând prin acest gest pacea dintre cele două Biserici şi Unirea pe veci a românilor.
Contribuţia istorică a Bisericii Române Unite este bine cunoscută, la fel şi prigoana dezlănţuită împotriva acesteia şi a credincioşilor ei în timpul regimului comunist de tristă amintire. Şi totuşi, nedreptăţile la care suntem supuşi din partea fraţilor ortodocşi continuă, în pofida sprijinului de care se bucură în Europa comunităţile româneşti ortodoxe din partea Bisericii Catolice. Este injust ca nouă, greco-catolicilor, fraţii majoritari ortodocşi, sprijiniţi de oameni din instituţiile statului, să ne spună că martiriul Bisericii Române Unite nu a existat!
Ne doare această tentativă de rescriere a istoriei Bisericii noastre de către BOR, dar şi rescrierea istoriei rezistenţei anticomuniste, tentative înmulţite, parcă, în ultimele luni. Noi, greco-catolicii, ne asumăm istoria aşa cum a fost şi încercăm să respectăm martirii şi pe cei care au salvat demnitatea poporului român, să vindecăm rănile în spirit de frăţietate şi nu de pe poziţii de forţă.
Acest comunicat este un strigăt de durere făcut cu demnitate pentru a ne apăra Biserica şi credincioşii, istoria noastră şi istoria poporului român. Sângele martirilor noştri, sacrificiul lor, mormintele fără cruci ne îndeamnă să nu uităm, să spunem adevărul pentru ca istoria să nu se mai repete, să nu atacăm pe nimeni ci să păşim cu demnitate în Centenarul Unirii împreună cu fraţii ortodocşi.
Episcop
† Virgil BERCEA
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.