URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2020, 14:00

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, este infectat cu Covid-19 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a fost confirmat duminică seara cu virusul Sars-Cov-2 în urma unui test PCR. Episcopul spune că se simte bine, nu are simptome, dar a fost internat timp de 24 de ore, conform procedurii. 

"Am fost confirmat aseară. Nu am niciun simptom. M-am testat pentru că ieri la amiază, când am mâncat, i-am spus măicuţei care mă ajută că am o senzaţie mai ciudată, cred că a fost prea cald în cameră", a declarat Preasfinţitul pentru BIHOREANUL.

Reprezentanţii Episcopiei au făcut demersuri pentru ca PS Virgil Bercea să fie testat în urma acestui episod, iar analizele au confirmat că este infectat cu Covid-19.

Episcopul greco-catolic nu-şi explică cum ar fi putut lua virusul, căci, în ciuda faptului că a participat la slujbe şi la unele ceremonii, a purtat mască şi a respectat regulile. "Nu-mi dau seama (n.r. unde s-a infectat). Am fost la slujbe, şi ieri am fost, dar tot timpul cu mască. Dar deja este transmitere comunitară...", a spus PS Bercea. 

Acesta a mai declarat că, aşa cum spune procedura, a fost deja internat pentru 24 de ore, aflându-se luni în spital, pentru evaluare medicală. Cum, însă, nu are simptome, episcopul intenţionează să se externeze şi să rămână în izolare la domiciliu. 

Pe 12 octombrie, preasfinţitul Bercea a participat la şedinţa festivă a Consiliului Local şi la manifestările din Parcul 1 Decembrie prilejuite de sărbătorirea Zilei Oraşului, însă a purtat mască la aceste ceremonii. 

Duminică dimineaţa, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a publicat pe pagina de Facebook un fragment dintr-o scrisoare pe care PS Virgil Bercea le-a trimis-o preoţilor şi credincioşilor vizavi de pandemia Covid-19: "În aceste timpuri este esenţial să ne aducem aminte să fim fraţi şi să avem grijă unul de celălalt. În locul ispitei, suspiciunii generalizate şi tentaţiei de a spune "scapă cine poate", trebuie să adoptăm comportamentul bunului samaritean care nu a ezitat nici o clipă spunând: "Îngrijeşte-te de el" (Lc 10, 35). Cu toţii suntem sau putem "cădea între tâlhari" – virusul fiind tâlharul perfid – însă, putem deveni "bunul şi milostivul samaritean". Suntem împreună "în aceeaşi barcă", după cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc: medici şi preoţi, credincioşi şi necredincioşi, sănătoşi sau bolnavi, toţi trecem prin aceste momente dificile ale umanităţii. Suntem expuşi acestui virus şi ar trebui să rămânem în prima linie unii pentru ceilalţi".

În urmă cu doi ani, după episodul incendiului devastator de la Palatul episcopal, PS Virgil Bercea a fost internat în urma unei pneumonii severe care s-a lăsat cu complicaţii, fiind tratat iniţial în Oradea şi apoi în Italia. Absenţa sa îndelungată de la slujbe a stârnit îngrijorare în rândul enoriaşilor. Din fericire, episcopul şi-a revenit şi şi-a reluat activitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@oradeaveche
din date supte din degete :)
Postat 11 Noiembrie 2020, 21:06 de sasi
CrisDumi
Peste 30%, conform căror date?!
Postat 19 Octombrie 2020, 17:33 de oradeaveche
Oare?
Oare distinsul episcopul a dat dovadă de frăție, milostivenie, empatie și spirit curat? Că de cuvinte frumos meșteșugite avem parte din plin de la politicieni. Vorbele sunt precum aerul, nu costă. Pare-se că episcopul și episcopia sunt destul de încercați în ultimii ani. Numai bunul Dumnezeu știe de ce.
Postat 19 Octombrie 2020, 16:53 de Cetatea
Are Covid, dar se simte bine !?!
La fel sunt peste 30% dintre locuitorii urbei ... dar nu-i bai, că nu toată plebea are imunitate scăzută !?! Nimeni nu poate evita Covidul, dar asta nu înseamnă că e o problemă atât de mare, încât să concureze până la demență ... cu virusul habarnismului ce bântuie în România de atâția ani și ani !?! Covidul trece ... la majoritatea infectaților cu paracetamol sau în mod natural și firesc, odată cu incubația dublă față de cea de la gripă !?! Restul rămâne ... și doar prevenția poate ține de gradele în volumul "tăriei".
Postat 19 Octombrie 2020, 16:10 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON