În Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea a răsunat, vineri, muzica ţigănească. Inedita asociere a fost prilejuită de vernisarea unei expoziţii de fotografie a Şcolii Pro Roma, din mijlocul comunităţii de romi din Tinca.
În această şcoală primară învaţă numai copii de etnie romă, iar pozele au fost realizate chiar de elevi şi de profesori, într-un proiect finanţat prin programul "Bursa Talentelor" al Fundaţiei Comunitare Oradea. "Am dorit să scoatem în evidenţă valorile, cultura, tradiţiile comunităţii din Tinca", a explicat directoarea şcolii, Daniela Tutoş, la vernisajul expoziţiei. La eveniment au participat şi 20 de elevi ai şcolii, care s-au bucurat extrem de mult să se vadă pe ei ori cunoscuţi de-ai lor în imaginile expuse.
"Este o şcoală în care învăţăm să iubim şi iubim să învăţăm. Orice şcoală care se respectă se adaptează la copii şi nu copiii se adaptează la şcoală. Noi am învăţat că o şcoală bună este cea în care şi profesorul învaţă de la elevi", a descris şcoala Nicu Gal, preşedintele Asociaţiei People 2 People, ONG care finanţează unitatea de învăţământ.
"Să creşteţi mari"
Copiii şi profesorii deopotrivă au învăţat cum să facă poze de la Remus Toderici, un apreciat fotograf orădean şi fotoreporter al cotidianului Crişana, iar apoi au luat la pas cartierul ţigănesc în care locuiesc. Au surprins cu aparatele de fotografiat casele în care locuiesc, uliţele pe care-şi fac veacul, rudele ori vecinii. În total, au realizat mii de poze, însă doar 38 dintre ele, considerate cele mai bune, au fost expuse la Muzeul Cetăţii. Expoziţia mai cuprinde zece fotografii făcute, tot în comunitatea de romi, de Remus Toderici şi alte două de fotograful amator Mădălina Frese.
"Imaginile au în comun copiii, asta am scos noi în evidenţă. Copilul este important, copilul are valoare, copilul are nevoie de educaţie, copilul are nevoie de sprijin ca el să crească mare. Şi nu doar din punct de vedere fizic, trebuie să crească mari şi valoroşi în această societate. Singuri nu vor putea, de aceea este nevoie ca factorii de decizie, actorii locali să lucreze împreună, astfel încât aceşti copii să aibă un viitor", a spus Tutoş.
Expoziţia a fost lăudată şi de directoarea Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea. "Sunteţi într-o instituţie culturală, unde toţi sunteţi egali. Întotdeauna am susţinut activităţile comunităţilor etnice, pentru că vin şi prezintă cultura lor. Iată voi, aşa mici, veniţi să ne arătaţi cum vă bucuraţi de viaţă. Eu cred că nu este o ruşine să fiţi dintr-o comunitate de romi, cred că avem de învăţat de la voi unele lucruri", a spus Lupşea. Directoarea a lăudat mai ales elevele care au venit în fuste colorate, specifice ţigăncilor.
Expoziţia va rămâne deschisă în Palatul Princiar din Cetate timp de două săptămâni, iar apoi va fi mutată în şcoala din Tinca, unde va rămâne permanentă.
Muzică şi dans
În cadrul vernisajului, Daniel Petrilă, un tânăr rom din Salonta, fost olimpic la limba romani, astăzi director la revista de cultură "Rromano vak", a vorbit despre istoria romilor, punctând câteva momente importante precum sosirea lor în România, dezrobirea din secolul XIX, dar şi deportarea a aproape 25.000 de romi în Transnistria, în 1942, la ordinul lui Ion Antonescu.
De asemenea, Petrilă a recitat o poezie scrisă de un poet rom, iar apoi atmosfera a fost animată de copiii care au dansat pe muzică ţigănească, în faţa celor prezenţi.
Timizi la început, micuţii şi-au învins emoţiile, au cântat şi au dansat, făcând muzeul să răsune de muzică. Mai şucari, doi dintre elevi au făcut apoi o demonstraţie de dans ţigănesc, dar pe muzică electronică.
Din public, colegii lor i-au încurajat, i-au filmat, ba chiar unii au dansat pe loc. Că doar nu degeaba se spune că ţiganii au muzica şi petrecerea în sânge...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.