URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2018, 14:19

Elena Udrea, refugiat politic în Costa Rica

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elena Udrea este refugiat politic în Costa Rica! Anunţul a fost făcut public chiar de către avocatul acesteia, vineri, la ultimul termen din dosarul "Gala Bute". DNA a contestat această informaţie.

"Ne aflăm într-o situaţie fără precedent după '89, Revoluţia de atunci, când un cetăţean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obţine statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenţiei pentru refugiaţi din 1956. (...). În 21 martie, i s-a acordat acest statut şi aşa cum am prezentat în instanţă, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat", a declarat avocatul Veronel Rădulescu, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Întrebat dacă Udrea ar mai putea fi extrădată în cazul în care ar primi o condamnare definitivă în dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: "În baza acestui statut, nu". Veronel Rădulescu a mai spus că fostul ministru doreşte să dea declaraţii în această cauză.

Totuși, arată Digi24.ro, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins cererea depusă de Elena Udrea de a fi audiată la distanţă, prin videoconferinţă sau comisie rogatorie, motivând că nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

În sala de judecată, procurorul DNA a susţinut că Elena Udrea nu ar avea statut de refugiat politic. "Nu rezultă nicăieri în acel document că i s-a dat statutul de refugiat. Se arată că există un interviu acolo când ea susţinea în faţa noastră că e în imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu", a spus procurorul DNA în faţa instanţei, conform sursei citate.

Apărătorul fostului ministru susţine, însă, că acesta nu a citit bine documentele. "Nu a citit bine. Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că aşa e procedura. Am mai depus un document în care dânsa a solicitat statului Costa Rica să răspundă în scris care îi sunt drepturile şi obligaţiile conferite de acest statut, care e legislaţia internă la care ne raportăm. (...) Are exact aceleaşi drepturi ca şi cel de statut permanent. (...) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând. Temerile cred că sunt justificate. Dacă vă amintiţi, decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost din momentul în care i-a fost schimbat completul de judecată", a mai declarat avocatul. Veronel Rădulescu a mai precizat că, acum, Elena Udrea se simte bine.

Fosta „Blondă de la Cotroceni” se află în prezent în Costa Rica, iar la termenul anterior a anunţat prin avocaţii săi că doreşte să dea o declaraţie în cadrul procesului, însă nu se poate prezenta, deoarece este însărcinată iar medicii i-au recomandat să nu se deplaseze.

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi trei ani pentru încă o infracţiune de evaziune fiscală, instanţa contopind pedepsele şi dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.

Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosirea influenţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Isaura
@Sandu1201: Ai uitat cum a fost ? Dacă nu ieșea caseta cu mormanu' nea Mircica făcea o laie !
Postat 14 Aprilie 2018, 07:40 de dani-e-let
Dani-e-let
Da corect ca baselu a pus-o acolo, dar a facut si frate sau pușcărie, a facut.
Postat 13 Aprilie 2018, 23:32 de Sandu1201
La fel ca si Kovesi,
o fosta luptatoare anti-coruptie. electoratul de dreapta e cel mai populist: dai cu sloganul "jos PSD, sus anti-coruptia" si sar la vot ca descreieratii, nu conteaza cat ai furat, daca ai plagiat doar 4% sau mai mult, cate procese cu flota sau cu casele sau cu incompatibilitatea sunt "in asteptare".
Postat 13 Aprilie 2018, 22:53 de testtest
Pirații din Caraibe
Nu o doare nici la colon de România. Ca are destui.(Colon=moneda din Costa Rica)
Postat 13 Aprilie 2018, 22:27 de User anonimizat
CSM
@Sandu1201: Cine a pus-o pe Kovesi ? Nu Baselu ? Dar cred că nu ai citit cu atenție ce am scris eu ! Nici nu ar conta cine este in fruntea DNA ! Legea trebuie să fie cea care conduce DNA ! Inspecția judiciară zice că madam Kovesi nu prea e OK ! Asta e !
Postat 13 Aprilie 2018, 21:27 de dani-e-let
Dani-e-let
Tu sustii DNA doar daca șeful e pus de Dragnea. Si atunci unde ajungem? Ne învârtim după coada de 30 de ani.
Postat 13 Aprilie 2018, 21:00 de Sandu1201
kukovesi mov
@Sandu1201: Și eu susțin DNA! Dar nu pe protocoale dubioase! Și fără abuzuri! În acest moment nu mai știi sigur ce e adevărat și ce nu la DNA! Iar exprimarea ta " mai multă putere pentru DNA " este cel puțin suspectă! Puterea DNA trebuie să fie LEGEA! Atât! Apoi urmează Instanta! Ea și numai ea decide dacă probele prezentate sunt corecte și suficiente! Nu cum zicea Livia Stanciu că ea este partenera procurorilor! Judecătorul nu are voie să fie partenerul nimănui!
Postat 13 Aprilie 2018, 20:24 de dani-e-let
Dani-e-let
Vezi de ce nu susțin modificarea legilor justiției, si vreau putere pt DNA. Dar unii ca tine ii ling adânc.
Postat 13 Aprilie 2018, 19:10 de Sandu1201
de profitat cred că au profitat! doar cred, ce probe as putea avea? dar " zdreanță " nu o fac!
Nu am suportat-o vreodată! Dar " zdreanță " e luat de portocală! Ea împreună cu tatăl au creat România de azi! Nu mai știu dacă ea era in chilotei sau Ancuta! Mai contează ?
Postat 13 Aprilie 2018, 16:53 de dani-e-let
Saracuta
Cea mai cinstita femeie din lume. Puscaria te asteapta
Postat 13 Aprilie 2018, 15:09 de tepes
CE chestie
Da de cine fuge Zdreanța???
Postat 13 Aprilie 2018, 14:36 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON