Angajaţii Primăriei află cum e să fii de cealaltă parte a ghişeului: când sunt nevoiţi să stea ei înşişi la coadă pentru a-şi rezolva problemele, se lovesc de "atitudinea necorespunzătoare" a propriilor colegi.
Un asemenea episod s-a consumat când directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare, Cristian Norocel Popescu, a vrut să depună o petiţie la Administraţia Social Comunitară, iar consiliera Alina Claudia Ienciu l-ar fi tratat cu dosul. "Femeia nu l-a recunoscut şi s-a purtat arogant", au criticat-o unii, în timp ce alţii i-au luat apărarea: "Directorul a încercat să-şi rezolve o problemă personală în timpul serviciului şi s-a aşteptat la tratament preferenţial".
Ceartă cu spectatori
Funcţionarii municipalităţii se ceartă între ei de faţă cu cetăţenii, a constatat un orădean care a asistat la o dispută deschisă între director şi funcţionară. Pe 14 octombrie, în jurul orei 11.30, când se afla în sala de lucru cu publicul a ASCO, omul l-a remarcat pe directorul adjunct al AIO reproşându-i unei angajate de aici conduita neprofesională.
"Popescu voia să conteste un răspuns negativ pe care îl primise la o cerere anterioară. S-a aşezat în dreptul unui birou şi a aşteptat până când funcţionara a preluat nişte acte de la un cetăţean, iar după ce respectivul a plecat s-a pus pe scaun în faţa ei". Atâta doar că, în loc să-l ia la rând, femeia i-a întors spatele şi a început să lucreze la calculator.
Directorul-petiţionar s-a enervat şi a început să o certe, atrăgând atenţia celor din încăpere. În cele din urmă, s-a mutat la o altă funcţionară, iar celei dintâi i-a făcut o reclamaţie, acuzând-o că l-a sfidat. "A cerut ca directoarea ASCO să urmărească înregistrările camerelor de supraveghere şi să ia măsuri împotriva subalternei", a povestit martorul ocular.
Luată de sus
Fiind întâia oară când un funcţionar se plângea negru pe alb, nu pe la colţuri, de un coleg, incidentul a făcut rapid înconjurul Primăriei. S-a răspândit chiar zvonul că povestea ar fi ajuns pe masa primarului Ilie Bolojan, iar acesta s-ar pregăti să-i sancţioneze pe ambii funcţionari.
Consilierul ASCO Alina Ienciu afirmă, însă, că n-a greşit cu nimic şi, dacă l-a "deranjat" cu ceva pe directorul AIO, a făcut-o fără intenţie. "Eu nu l-am recunoscut pe domnul Popescu. Când a ajuns în faţa mea, l-am rugat să aştepte un pic, fiindcă trebuia să trimit urgent nişte mailuri. N-a avut răbdare, a fost ironic şi i-am repetat că nu stăteam degeaba, ci lucram tot în interes de serviciu. Când am terminat cu mailurile, s-a mutat ostentativ la altă colegă care să-l servească", a povestit BIHOREANULUI funcţionara incriminată.
"Se vede şi pe înregistrări că n-a aşteptat decât 3 minute. Probabil voia să-i întindem covor roşu, că-i director, dar aşa cum alţi cetăţeni pot aştepta, putea şi el. Nemaipunând la socoteală că a venit în timpul serviciului să-şi rezolve o problemă personală!", i-a luat apărarea o colegă.
Drept cetăţenesc
De cealaltă parte, directorul susţine că n-a abuzat nici de funcţie, nici de timpul în care el însuşi trebuia să-şi vadă de treabă la AIO: "Am mers la ASCO în timpul programului pentru că oricum trebuia să le duc nişte acte pe care ni le-au cerut". Popescu susţine că la începutul toamnei a cerut să-i fie primit copilul la creşă, dar a fost refuzat, pe motiv că "ieşise din termen".
"Dacă mi-aş fi folosit funcţia poate nu mi-ar fi fost respinsă cererea sau poate aş fi dus contestaţia direct la şefa ASCO, nu stăteam la rând ca oricare cetăţean". În plus, consideră el, "faptul că sunt angajat al Primăriei şi deţin o funcţie de conducere nu înseamnă că nu mai am drepturi ca oricare cetăţean, că nu pot să iau atitudine şi că nu pot face o sesizare în legătură cu un funcţionar".
Colega de la ASCO l-a supărat că i-a întors spatele ca şi când nu ar fi fost în faţa ei. "Am întrebat-o ironic dacă n-o deranjează prezenţa mea, dar nu am ridicat tonul, iar în sesizarea mea am cerut ca directoarea ASCO doar să verifice înregistrarea şi să spună dacă apreciază că subalterna sa a procedat corect", zice Popescu.
"Măsuri" de rabin
Întrebată de BIHOREANUL cum a rezolvat reclamaţia făcută de omologul său de la AIO, directoarea ASCO, Arina Moş, sugerează că a preferat să nu-şi mustre în niciun fel subalterna. "Am solicitat colegelor care au asistat la incident să facă declaraţii şi am urmărit înregistrările, dar numai pe cele video. Sonorul nu l-am putut verifica, pentru că nu a funcţionat softul".
Urmarea? Aşa cum spune şi Popescu, în aceste condiţii directoarea i-a răspuns doar că "s-a luat act de sesizare şi se vor lua măsurile care se impun". Care sunt aceste "măsuri", însă, refuză să spună, pe motiv că n-ar fi de interes public. Nu-i, totuşi, greu de ghicit în ce constau: cel mult o dojană verbală şi eventual sfatul ca pe viitor să fie mai atentă. Pentru că, vorba aia, nu se ştie niciodată cine poate fi de cealaltă parte a ghişeului...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.