În urma unei întâlniri între reprezentanţii autorităţilor locale (Primăria Oradea, Poliţia Locală, Poliţia Municipiului şi ISU Crişana) şi cei ai agenţilor economici din oraş - organizate la propunerea primarului Ilie Bolojan -, municipalitatea vrea să impună un set de măsuri suplimentare în ceea ce priveşte securitatea la incendii în spaţiile cu aglomerări de persoane din Oradea.
Dacă "măsurile preventive" propuse de municipalitate vor fi aprobate de Consiliul Local, proprietarii acestor spaţii vor fi obligaţi să "afişeze într-un loc vizibil capacitatea maximă de persoane din incinta unităţii respective, admisă prin autorizaţia de funcţionare".
De asemenea, aceştia au obligaţia "de a asigura personal propriu sau cu ajutorul unei firme de pază controlul accesului în spaţii cu aglomerări de persoane, în care prezenţa este pasageră, în scopul limitării numărului de utilizatori la valoarea înscrisă în documentele legale de funcţionare".
Cu alte cuvinte, localurile considerate săli aglomerate vor trebui să afişeze numărul maxim de persoane care se poate afla în acel spaţiu în acelaşi timp şi să se asigure că acesta nu este depăşit.
În Oradea există 57 de agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în spaţii de peste 200 metri pătraţi sau la subsolul, demisolul, podul ori pe acoperişul tip terasă al clădirilor civile.
Potrivit proiectului de hotărâre întocmit de Primăria Oradea, poliţiştii locali şi agenţii Poliţiei Municipale vor putea constata încălcarea acestor prevederi şi vor anunţa ISU Crişana "pentru aplicarea sancţiunilor legale". De asemenea, Primăria Oradea şi ISU Crişana vor folosi pe viitor o bază de date comună cu toţi agenţii economici din oraş care desfăşoară activităţi în spaţii cu aglomerări de persoane, care va fi actualizată mereu pe baza verificărilor din teren.
În urma incendiului din clubul Colectiv, Guvernul a emis o hotărâre care prevedere posibilitatea închiderii unui club, bar ori restaurant care nu are autorizaţie de securitate la incendiu, dacă acestea periclitează viaţa ocupanţilor ori forţelor de invervenţie. Una dintre situaţiile în care această hotărâre se poate pune în aplicare este aceea în care, la momentul controlului, numărul maxim de utilizatori ai unui local este depăşit cu mai mult de 10%.
Propunerea de hotărâre pentru unele măsuri preventive de securitate la incendiu în Oradea a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de Consiliu Local de joi însă până la urmă a fost restrasă. "Mai sunt unele aspecte juridice de verificat. Oricum ar fi intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Drept urmare o vom propune spre vot în şedinţa din luna decembrie", a precizat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.
Pe de altă parte, în acest context, consilierul PSD Oradea, Ioan Bonchiş, a întrebat în plen câte dintre clădirile care aparţin de Primăria Oradea au aviz şi auzorizaţie de securitate la incendiu din partea ISU Crişana, respectiv în ce măsură sunt funcţionali hidranţii exteriori din oraş, care aparţin de Compania de Apă Oradea.
Edilul i-a răspuns că în ceea ce priveşte clădirile muncipalităţii "lucrurile ar trebui să fie în regulă", însă executivul va prezenta un raport în acest sens în şedinţa următoare de Consiliu Local.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.