Introducerea educaţiei sexuale în şcoli continuă să işte controverse. Senatul României a respins, marţi, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care introduce "educaţia sanitară" şi nu "sexuală" în şcoli. Premierul Florin Cîţu s-a arătat supărat de decizie şi a declarat că materia va fi predată elevilor în cadrul orelor de "educaţie pentru viaţă".
Digi24.ro arată, culmea, că premierul a votat, marţi, în calitatea sa de senator PNL pentru respingere.
Senatul, împotriva educaţiei sexuale
Marţi, actul de respingere a solicitării preşedintelui României de reexaminare a legii privind introducerea "educaţiei sanitare" în şcoli (prin care se elimină componenta de educaţie sexuală) a primit 105 voturi "pentru", un vot "împotrivă", al senatoarei Alina Gorghiu, plus 24 de abţineri, din partea reprezentanţilor USR PLUS.
Senatorii PNL, PSD şi AUR au votat pentru respingerea solicitării preşedintelui Iohannis. Reprezentanţi ai celor 3 partide au contestat introducerea orelor de educaţie sexuală şi au susţinut varianta legii în care cursurile sunt denumite "educaţie sanitară", iar participarea copiilor la ore, condiţionată de acordul scris al părintelui, scrie Digi24.ro.
Pentru acest proiect, Camera Deputaţilor este cameră decizională.
Mai mult, la dezbaterile de săptămâna trecută, senatori de la PSD şi AUR au susţinut că legea are un "interes ideologic" şi că "sunt chestiuni absolut abominabile, lucruri care nu sunt potrivite pentru copilaşi". Predarea educaţiei sexuale este puternic contestată de grupurile conservatoare din Parlament.
"Supărat", dar a votat
După votul din Senatul României, premierul Florin Cîţu s-a arătat "supărat" de rezultat. Totuşi, arată jurnaliştii de la Digi 24, potrivit înregistrării votului, premierul Florin Cîţu a votat împotriva reexaminării cerute de Klaus Iohannis.
Votul înregistrat online al premierului este pentru respingerea cererii preşedintelui şi pentru păstrarea legii în forma actuală. Ulterior, Florin Cîţu a afirmat, într-un interviu la TVR, că "la ce s-a întâmplat astăzi în Senat" a găsit o soluţie.
"Sunt foarte supărat, lucrurile trebuie să meargă înainte. Românii merită din partea noastră transparenţă şi le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat astăzi în Senat, soluţia a venit imediat. Am vorbit cu ministrul Educaţiei, vom avea această lege în curriculă. Este prerogativa ministerului să facă curricula pentru anul viitor şi va introduce această oră", a spus, marţi seara, Florin Cîţu.
Concret, premierul a spus că educaţia sexuală va fi introdusă în şcoală într-un curs de "educaţie pentru viaţă", începând de anul viitor, şi că părinţii care nu sunt de acord îşi vor putea retrage copiii, la fel cum se întâmplă în cazul orelor de religie.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus zilele trecute că susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli, o materie necesară. Ministrul Educaţiei a precizat că părinţii trebuie să aibă în vedere fenomenul social şi faptul că tinerii au în prezent acces din plin la informaţii neadecvate, astfel că îndrumarea de specialitate este esenţială.
BOR: "Un atentat asupra inocenţei"
Pe de altă parte, Patriarhia Română susţine că introducerea unei astfel de materii ar reprezenta "un atentat asupra inocenţei copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească şi marcându-i pentru întreaga viaţă".
Biserica Ortodoxă a lansat un atac dur la adresa ONG-urilor care susţin necesitatea unei astfel de materii în programa şcolară, spunând că "niciunul dintre vehemenţii apostoli ai sexualizării vieţii copiilor de la vârste cât mai fragede, inclusiv prin propagarea în şcoli a aberantei, toxicei «ideologii de gen», nu pare interesat de remedierea acestor cauze reale ale începutului precoce al unei vieţi sexuale dezordonate cu consecinţe dramatice pentru copii şi adolescenţi, ci doar de introducerea cu orice preţ în şcoli, chiar fără acordul părinţilor, a unei materii dovedit ideologiza(n)te, deci deformatoare de firesc şi de realitate".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.