URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2021, 16:33

Educaţia sexuală în şcoli, subiect controversat. Senatul a respins-o, premierul Florin Cîţu spune că totuşi va fi introdusă în şcoli 

Educaţia sexuală în şcoli, subiect controversat. Senatul a respins-o, premierul Florin Cîţu spune că totuşi va fi introdusă în şcoli  (foto: generic, sursa: thestar.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Introducerea educaţiei sexuale în şcoli continuă să işte controverse. Senatul României a respins, marţi, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care introduce "educaţia sanitară" şi nu "sexuală" în şcoli. Premierul Florin Cîţu s-a arătat supărat de decizie şi a declarat că materia va fi predată elevilor în cadrul orelor de "educaţie pentru viaţă".

Digi24.ro arată, culmea, că premierul a votat, marţi, în calitatea sa de senator PNL pentru respingere. 

Senatul, împotriva educaţiei sexuale

Marţi, actul de respingere a solicitării preşedintelui României de reexaminare a legii privind introducerea "educaţiei sanitare" în şcoli (prin care se elimină componenta de educaţie sexuală) a primit 105 voturi "pentru", un vot "împotrivă", al senatoarei Alina Gorghiu, plus 24 de abţineri, din partea reprezentanţilor USR PLUS. 

Senatorii PNL, PSD şi AUR au votat pentru respingerea solicitării preşedintelui Iohannis. Reprezentanţi ai celor 3 partide au contestat introducerea orelor de educaţie sexuală şi au susţinut varianta legii în care cursurile sunt denumite "educaţie sanitară", iar participarea copiilor la ore, condiţionată de acordul scris al părintelui, scrie Digi24.ro. 

Pentru acest proiect, Camera Deputaţilor este cameră decizională. 

Mai mult, la dezbaterile de săptămâna trecută, senatori de la PSD şi AUR au susţinut că legea are un "interes ideologic" şi că "sunt chestiuni absolut abominabile, lucruri care nu sunt potrivite pentru copilaşi". Predarea educaţiei sexuale este puternic contestată de grupurile conservatoare din Parlament.

"Supărat", dar a votat

După votul din Senatul României, premierul Florin Cîţu s-a arătat "supărat" de rezultat. Totuşi, arată jurnaliştii de la Digi 24, potrivit înregistrării votului, premierul Florin Cîţu a votat împotriva reexaminării cerute de Klaus Iohannis. 

Votul înregistrat online al premierului este pentru respingerea cererii preşedintelui şi pentru păstrarea legii în forma actuală. Ulterior, Florin Cîţu a afirmat, într-un interviu la TVR, că "la ce s-a întâmplat astăzi în Senat" a găsit o soluţie.

"Sunt foarte supărat, lucrurile trebuie să meargă înainte. Românii merită din partea noastră transparenţă şi le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat astăzi în Senat, soluţia a venit imediat. Am vorbit cu ministrul Educaţiei, vom avea această lege în curriculă. Este prerogativa ministerului să facă curricula pentru anul viitor şi va introduce această oră", a spus, marţi seara, Florin Cîţu.

Concret, premierul a spus că educaţia sexuală va fi introdusă în şcoală într-un curs de "educaţie pentru viaţă", începând de anul viitor, şi că părinţii care nu sunt de acord îşi vor putea retrage copiii, la fel cum se întâmplă în cazul orelor de religie. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus zilele trecute că susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli, o materie necesară. Ministrul Educaţiei a precizat că părinţii trebuie să aibă în vedere fenomenul social şi faptul că tinerii au în prezent acces din plin la informaţii neadecvate, astfel că îndrumarea de specialitate este esenţială.

BOR: "Un atentat asupra inocenţei"

Pe de altă parte, Patriarhia Română susţine că introducerea unei astfel de materii ar reprezenta "un atentat asupra inocenţei copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească şi marcându-i pentru întreaga viaţă". 

Biserica Ortodoxă a lansat un atac dur la adresa ONG-urilor care susţin necesitatea unei astfel de materii în programa şcolară, spunând că "niciunul dintre vehemenţii apostoli ai sexualizării vieţii copiilor de la vârste cât mai fragede, inclusiv prin propagarea în şcoli a aberantei, toxicei «ideologii de gen», nu pare interesat de remedierea acestor cauze reale ale începutului precoce al unei vieţi sexuale dezordonate cu consecinţe dramatice pentru copii şi adolescenţi, ci doar de introducerea cu orice preţ în şcoli, chiar fără acordul părinţilor, a unei materii dovedit ideologiza(n)te, deci deformatoare de firesc şi de realitate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Tine de un anumit specific al zonei
Si parlamentul de la budapesta tocmai a respins o lege care promova homosexualitatea sau identitatile de gen non-binare in randul persoanelor sub 18 ani. As vrea sa citesc si comentariile sovinilor,, in legatura cu aceasta situatie a vecinei de la vest. Sovini care mai jos fac spume la gura, mancand * pe forum cat e ziua de lunga (uneori si nopate) cum ca doar in Romania se intampla astfel de lucruri.
Postat 24 Iunie 2021, 09:05 de B90
România, mereu nesurprinzătoare
Nu știu de ce se pune atâta speranță, ori groază, pe educația sexuală în România. Rezultatul acestei educații nu e greu de anticipat. Va fi la fel ca în toate ramurile educație nationale. Faptul că nu ne ies socotelile nu cred că e din cauza lipsei aritmeticii din programa școlară. Acoperișul fostei biblioteci județene nu a luat foc de la dorința arzătoare de lectură obligatorie. Educația religioasă în școli nu a produs o generație mai evlavioasă, ci dimpotrivă, a îmbogățit vocabularul de injuraturi cu cele sfinte. Nici măcar reclamele pentru un consum redus de sare, zahăr, grăsimi, tutun și alcool nu au falimentat fabricile din domeniu. Falimentul industriei românești de profil a avut altă cauză. Prietenii știu de ce! Sunt curios cum explică "occidentul decadent" creșterea consumului de droguri în rândul tinerilor. O fi tot din cauza lipsei educației specifice din programa școlară? Cât despre pericolul de asimilare națională a "valorilor" străine, la ce ritm ne caracterizează, când noi vom normaliza lgbteul occidentalii vor fi făcut deja sex cu marțienii.
Postat 24 Iunie 2021, 07:26 de User anonimizat
cei care urla cand aud cuvantul sex
hai sa fim sinceri, astia sunt exact cei care nu stiu ce insemana sex - sexul bun. in viata lor n-au avut o partida buna si cred ca daca descendetii lor vor face educatie sexuala, astia vor invata cum e cu sexul bun... nu zic, poate ca au o doza de dreptate: elevii vor invata si cum sa respecte sexul opus, cum sa accepte diferentele, cum sa accepte inclusiv propriul lor corp (gata cu frustrarile!)... da, crima! cum sa avem tineri echilibrati din toate punctele vedere?... crima!
Postat 23 Iunie 2021, 23:22 de sasi
romania
cele mai multe adolescente gravide; violenta domestica; familii rupte... totul din cauza LIPSEI educatiei sexuale... Cei care se opun educatiei sexuale in scoli, sunt exact acei retardati care se remarca cu analfabetism functionali si in alte situatii... oare de ce? (intrebare retorica - stim raspunsul)... iar sar toti antivaxerii pupatori de icoane... hm...
Postat 23 Iunie 2021, 23:15 de sasi
Nu inteleg ce treaba are biserica aici
Ar fi mai bine ca Biserica sa educe parintii, in caz ca le vine fetita cu burta la gura acasa, pt ca majoritatea acestor fetite sunt aruncate in strada de parinti si marginalizate societate. Lectiile despre educatie sexuala invata copilul cu sa se protejeje copilul in caz de sex, dar unii cand aud cuvantul sex isi inagineaza ca doamna profesoara o sa aplice lectii de sex cu elevii , de parca asti si biserica nu fac sex si au ramas pe laba
Postat 23 Iunie 2021, 18:51 de Sandu2100
PROTEST !
Uite, de asta eu nu mai merg la biserica! DE LA MINE NU MAI VEDETI NICI UN LEU POPILOR ! Sa dati faliment si sa va inchideti usile! Nu e nimic sfant in adunarea banilor de la credinciosi pentru cumpararea de masini de lux personalului bisericesc!
Postat 23 Iunie 2021, 18:28 de continental
"Neterminatul" are față de obsedat sexual care vrea predarea masturbării în mod științific.
Problema e că, în stil tipic românesco-liberal-habarnist, teoria predată în școli nu se va sincroniza de niciun fel cu orele de practică, încă neprevăzute în "strategia sexuală" a "guvernului meu".
Postat 23 Iunie 2021, 18:03 de KP
avem nevoie de educatie in scoli, licee si universitati
atat de fuduli si imbecili sunt cei care fac gargara impotriva orelor de educatie sexuala in scoli - este nevoie disperata de aceasta educatie. este nevoie si de educatie financiara, rutiera, culturala, etc.
Postat 23 Iunie 2021, 17:52 de roger
auzi tu la ei....
Atentat la inocenta ??? Dar cum abordam faza "copii care au copii" ?? Poate abordarea dumnealor e ascunsa printre cuvinte ......"noi trebuie sa spunem cand, cum si cand sa fie raportul sexual (eventual sa luam si parte la el)" si nu care cumva sa fie viitorii maturi corect informati?? Pe buneeeeee.......biserica daca nu se pune la punct va avea in 10 - 20 de ani bisericile goale!!! Nici "dracu" nu mai crede in povesti cu pesti.
Postat 23 Iunie 2021, 16:49 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON