URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Mai 2018, 15:30

Ediţie bogată a European Music Open: Spectacol de flamenco, concert al Corului Madrigal, o seară de jazz şi o emisiune Garantat 100% filmată la Oradea (VIDEO)

Ediţie bogată a European Music Open: Spectacol de flamenco, concert al Corului Madrigal, o seară de jazz şi o emisiune Garantat 100% filmată la Oradea (VIDEO) În cadrul European Music Open, Teatrul Regina Maria va găzdui, în premieră, un spectacol de flamenco autentic (foto: Facebook, Castro Romano Flamenco)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a treia a festivalului European Music Open le va aduce orădenilor evenimente artistice importante, unele prezentate în premieră la Oradea. Evenimentul va avea loc între 19 şi 24 iunie, programul acestuia fiind prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ion Grigorescu la Oradea

European Music Open cuprinde anul acesta opt evenimente. Festivalul va debuta, pe 19 iunie, de la ora 18, cu vernisajul expoziţiei "Ion Grigorescu - Opera pictată 1963-2017", autorul fiind considerat un artist de excepţie, operele sale fiind repere preţioase în peisajul artistic contemporan. Lucrările lui Ion Grigorescu au fost prezentate inclusiv la Muzeul de Artă Modernă din New York şi la Centrul Pompidou din Paris. Expoziţia va rămâne la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor timp de două luni.

O zi mai târziu, pe 20 iunie, Cetatea Oradea va găzdui un eveniment de prezentare a mai multor volume: "Criminalii şi crinii" de Ion Stratan (1955-2005), "Aşa, cuvântul", de Andrei Paul Zăltescu (1966-2017), "Atlasul lingvistic al Crişanei", de Dorin Uriţescu, şi "AFKA" de Călin-Andrei Mihăilescu. Acesta din urmă va fi prezent la Oradea. Scriitorul româno-canadian îşi va prezenta volumul de proză scurtă, dar va vorbi şi despre celelalte trei volume menţionate mai sus.

"The sound of… musical"

Pe 21 iunie, Catedrala Romano-Catolică va găzdui un concert de muzică clasică cu invitaţi de seamă din mai multe ţări. În program au fost incluse două lucrări de Richard Wagner, "Preludiu Lohengrin" şi Uvertura Operei Tannhauser, şi "Te Deum" de Anton Bruckner, care, potrivit directorului artistic al festivalului, tenorul orădean Alexandru Badea, nu a mai fost cântată în România de circa 50 de ani. Dirijor va fi Okatsu Shuya din Japonia, iar solişti - Hironori Jo, Johannes von Duisburg şi orădencele Brigitta Kele şi Maria Popa.

O zi mai târziu, de la ora 17, şi Catedrala Greco-Catolică va găzdui un eveniment muzical. Este vorba despre un recital extraordinar al Corului de Copii Radio, conduşi de dirijorul Voicu Popescu. Circa 40 de copii vor prezenta un program intitulat "The Sound of… musical", în cadrul căruia au fost incluse melodii din spectacole şi filme de tip musical din anii ’40 până în prezent. Corul de Copii Radio se află pentru prima oară la Oradea.

O seară flamenco

În aceeaşi seară, de la ora 19.30, pe scena Teatrului Regina Maria va avea loc un spectacol deosebit, prezentat tot în premieră la Oradea. Este vorba despre "Buscando Cervantes", un spectacol cu muzică şi dans flamenco prezentat de Suite Española Danza & Castro Romero Flamenco, trupe care fac parte din elita mondială a interpreţilor originali de dans.

Sâmbătă, 23 iunie, Teatrul Regina Maria va găzdui un colocviu interesant. Realizatorul Cătălin Ştefănescu vine la Oradea să realizeze o emisiune Garantat 100%, care va fi apoi transmisă de TVR. Invitat va fi solistul George Petean, considerat unul dintre cei mai importanţi baritoni ai lumii.

Tot în premieră, pe 23 iunie, de la ora 22, Sinagoga Sion va găzdui o seară de jazz cu Harri Stojka Band din Viena. Harri Stojka este chitarist, producător, compozitor şi cântăreţ, provine dintr-o familie de rromi cunoscuţi ca negustori de cai şi păstori, care au plecat din regiunea Ţării Româneşti în urmă cu mai bine de 160 de ani. Trupa lui este singura din Austria care a cântat alături de Jimmy Cliff, Eric Burdon, Van Morrison şi Carlos Santana.

Corul Madrigal, la Oradea

Ca de obicei, European Music Open se va încheia, pe 24 iunie, cu o gală găzduită de Teatrul Regina Maria. De data aceasta, în faţa orădenilor va apărea Corul Naţional de Cameră Madrigal, o emblemă a vieţii muzicale româneşti, care va fi dirijat de Anna Ungureanu.

Ediţia a III-a a European Music Open este organizată de municipalitate prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), directorul artistic al festivalului fiind şi anul acesta tenorul Alexandru Badea. "În peisajul cultural românesc, Oradea are potenţial să devină ceea ce Salzburg reprezintă pentru Austria", a spus tenorul orădean în conferinţă.

La conferinţa de presă organizată miercuri la Primărie au fost prezenţi şi reprezentanţi ai partenerilor – Episcopia Romano-Catolică, Episcopia Greco-Catolică, Muzeul Ţării Crişurilor, Teatrul Regina Maria – precum şi Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio.

De asemenea, la eveniment a participat şi Ignacio Arroyo, director de fabrică la Holcim, companie care sponsorizează şi anul acesta European Music Open. "Este o onoare pentru Holcim să fie sponsor oficial pentru ediţia a treia a acestui minunat festival de talie europeană. Ne alăturăm cu bucurie proiectelor care aduc un plus de valoare comunităţilor în care activăm", a spus acesta.

O parte dintre evenimente, precum cele de la cele două catedrale, vor fi cu intrare liberă. Biletele pentru evenimentele din sălile de spectacol urmează să fie puse în vânzare de săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON