URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2017, 15:38

Ecologiştii bihoreni, cu ochii pe parlamentarii care ne reprezintă: Bodog, Cseke şi Derzsi au votat proiectul care va distruge ariile protejate

Ecologiştii bihoreni, cu ochii pe parlamentarii care ne reprezintă: Bodog, Cseke şi Derzsi au votat proiectul care va distruge ariile protejate Aria naturală protejată Munţii Pădurea Craiului (foto: Andrei Posmoşanu)

Preşedintele Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor, Florin Budea, se arată îngrijorat de faptul că Senatul a votat un proiect de lege care permite desfăşurarea de activităţi economice invazive, precum carierele de piatră, în ariile naturale protejate.

Iniţiat de parlamentarii ALDE, proiectul prevede înlesnirea scoaterii de sub prevederile regimului legal de protecţie a unor suprafeţe pentru care, la data de 29 iunie 2007, când au fost create ariile protejate, existau licenţe de concesiune a activităţii miniere.

"Astfel, în mijlocul unei arii protejate, vor putea fi înfiinţate, de exemplu, cariere de piatră, fapt care, în mod evident, va afecta grav echilibrul natural al acelei zone. În plus, astfel se deschide calea şi către alte "investiţii" cu impact negativ asupra mediului: drumuri, poduri, rampe de încărcare etc.", a transmis Budea, printr-un comunicat de presă dat publicităţii marţi.

Trei senatori bihoreni au votat acest proiect: Florian Bodog (PSD), Cseke Attila (UDMR) şi Derzsi Akos (UDMR). În total, 66 de senatori au votat pentru, iar 22 împotrivă.

"Trebuie reţinut faptul că iniţiativa avizată de Senat nu are un punct de vedere din partea Guvernului, nu există o estimare a impactului pe care aplicarea ei îl va avea asupra mediului, încalcă norme şi directive europene, intră în contradicţie cu principii de drept internaţional al mediului şi creează riscul unei proceduri de infringement împotriva României", a mai spus Budea.

De asemenea, preşedintele CRSE Bihor punctează şi o declaraţie nefericită a iniţiatorilor proiectului, care ar fi spus chiar că ONG-urile au făcut prea multe arii protejate în România. "Faţă de aceasta, CRSE Bihor spune din nou că iniţiativa legislativă adoptată de Senat deschide larg calea spre distrugerea ariilor naturale protejate. De acum înainte, acestea riscă să devină adevărate "autostrăzi" pentru buldozere, excavatoare şi alte utilaje grele care nu au ce căuta acolo. După ce senatorii au trecut peste raţiunea fundamentală care se află la temelia înfiinţării ariilor protejate, anume ocrotirea naturii, ne putem aştepta la orice. De altfel, înlesnirea şi chiar încurajarea vânării unor specii protejate pare să facă parte din acelaşi sinistru scenariu", a mai spus Florin Budea.

Ecologistul orădean speră totuşi că în Camera Deputaţilor, forul abilitat să dea votul final, acest proiect de lege va fi respins. "Noi suntem cu ochii pe aleşi", a mai spus Budea.

Pe de altă parte, critici similare a adus, marţi, şi USR Bihor. "#ÎndrăzneşteSăCreziÎnPSD, senatorul PSD Bihor Florian Bodog, a votat PENTRU proiectul de lege care permite scoaterea unor suprafeţe de teren din ariile protejate pentru exploatare minieră. #RuşinePSD", este mesajul apărut pe pagina de Facebook a filialei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...mda
...aceleasi proteste din spatele tastelor. Numai eu cred ca am ridicat problema perdelelor de pomi de pe marginea drumurilor taiate de smecheri si protectia mediului e pe nicaieri. Inca un organism platit din bani publici care cred ca nu isi justifica salariile si insususi existenta. Da protestam, ca da bine in ochi fraierilor
Postat 25 Octombrie 2017, 13:48 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON