URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2020, 17:21

Eco-Profesoarele: Două orădence care au înfiinţat Anima Verde îi învaţă, voluntar, pe elevi cum să colecteze selectiv deşeurile

Eco-Profesoarele: Două orădence care au înfiinţat Anima Verde îi învaţă, voluntar, pe elevi cum să colecteze selectiv deşeurile RECICLAŢI, NU CUMPĂRAŢI! Recent înfiinţată de Alina Hoza (dreapta sus) şi Ana Magda (dreapta jos), asociaţia Anima Verde are ca scop promovarea reciclării. Deloc întâmplător, una dintre primele acţiuni organizate de acest ONG a fost un târg de mărţişoare confecţionate de prietene de-ale lor exclusiv din materiale reciclate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şcoala românească este deficitară în eco-pregătirea elevilor. Prea puţini şcolari află de la dascăli ce înseamnă reciclarea şi că gunoaiele trebuie neapărat colectate separat, aşa că două orădence şi-au propus să suplinească acest neajuns.

Ana Magda şi Alina Hoza au înfiinţat o asociaţie dedicată promovării reciclării, Anima Verde, iar în timpul lor liber cutreieră grădiniţele şi şcolile, îndeosebi de la sate, pentru a-i învăţa pe elevi cum să colecteze selectiv deşeurile şi, mai ales, de ce să facă asta. "Problema deşeurilor va fi una serioasă în România în anii următori", este convingerea celor două.

Reciclarea, o problemă

Alina Hoza, de profesie contabil, şi Ana Magda, responsabil de mediu la o companie specializată în reciclarea deşeurilor, s-au cunoscut în urmă cu patru ani, în orfelinatele din judeţ, unde amândouă merg voluntar, după programul de la muncă, pentru a petrece timp cu copiii. "Amândouă suntem voluntare în "Ajungem Mari Bihor", un program educaţional pentru copiii din centrele DGASPC. Îi ajutăm la teme, mergem la teatru...", explică Alina.

De multe ori, printre lecţiile de la şcoală, cele două le vorbeau copiilor din orfelinate şi despre ecologie şi reciclarea deşeurilor, teme pe care amândouă le consideră extrem de importante.  "Dacă ne uităm în jur, avem probleme foarte mari pe partea de mediu şi reciclare. Ceea ce, în viitor, va însemna un mare minus pentru întreaga ţară", spune Ana. Specialistă în probleme de mediu, ştie ce vorbeşte: românii reciclează mult sub standardele Uniunii Europene, iar asta va ajunge să se resimtă din plin în buzunarele cetăţenilor.

Cu toate acestea, educaţia ecologistă lipseşte din programa şcolară, iar autorităţile o ignoră la rândul lor. "Primăriile nu pun accent pe colectarea selectivă a deşeurilor şi n-am avut nicio campanie naţională prin care oamenii să fie învăţaţi cum să colecteze deşeurile", zice Ana.

Ecologişti de mici

În faţa acestor realităţi, la finalul anului trecut, convinse că nu trebuie doar să stea şi să aştepte o schimbare, orădencele au decis să înceapă un proiect împreună. Aşa au înfiinţat asociaţia Anima Verde, cu scopul declarat de a promova educaţia ecologică în rândul preşcolarilor şi al elevilor din Bihor. "Ei trebuie să deprindă de mici aceste reguli, ca pe viitor ţara să stea mai bine la acest capitol", spune Alina. Dacă învaţă din copilărie că locul gunoaielor e în staţiile de reciclare, oamenii vor repune în circulaţie de-a lungul vieţii cantităţi importante de deşeuri valorificabile.

Concret, cele două voluntare vor să meargă în şcoli şi grădiniţe, ca să ţină lecţii de ecologie. Deja au făcut asta la şcolile din Sânnicolau Român şi Cheriu, unde le-au explicat elevilor de ce nu trebuie să arunce gunoaie în natură, ce înseamnă reciclarea deşeurilor şi cum trebuie ei să selecteze resturile. "Încercăm să mergem cu precădere în mediul rural, pentru că la grădiniţele şi şcolile din oraş ajung mai uşor aceste informaţii", zice Alina.

Reciclare din curtea şcolii!

Ca elevii să nu se plictisească, cele două activiste îi şi provoacă pe micuţi să îşi folosească imaginaţia şi să  transforme PET-urile ori alte resturi în obiecte decorative.

În plus, voluntarele şi-au propus şi să îmbunătăţească "look-ul" şcolilor în care ţin lecţiile de ecologie. "Dacă învaţă în clădiri dărăpănate şi triste, elevii nu vor merge niciodată cu plăcere la şcoală", crede Alina. Drept urmare, la Cheriu, alături de alţi voluntari pricepuţi, au pictat pereţii sălilor de clase cu felurite figurine sau desene educative, iar în curtea şcolii, de îndată ce va da vremea bună, vor pune bănci făcute din paleţi reciclaţi, coşuri de gunoi confecţionate, de asemenea, din lemn refolosit, şi decoraţiuni din anvelope uzate, vopsite în culori vesele. "Aşa, elevii văd concret cum poţi refolosi obiecte", spune voluntara.

Toate obiectele folosite le-au primit de la diferite firme locale care le sprijină, iar la muncă au pus umărul cunoscuţi şi prieteni de-ai lor. Benevol şi cu gândul doar la viitor, aşa cum fac Alina şi Ana...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON