URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2018, 15:52

Echitate? Consiliul Judeţean a dat 110.000 lei pentru combaterea pestei porcine şi 140.000 lei pentru… folclorişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii puterii formate din UDMR, PSD şi ALDE din Consiliul Judeţean Bihor au votat, vineri, într-o şedinţă extraordinară, împărţirea sumei de 110.000 lei către oraşe şi comune afectate de pesta porcină africană.

Suma a fost alocată dintr-un fond de rezervă bugetară, ca urmare a unor solicitări venite din partea Instituţiei Prefectului şi mai multor primării din judeţ. Drept urmare, oraşul Săcueni va primi cea mai mare sumă, de 76.225 lei, urmat de comuna Buduslău, care va primi 23.990 lei, de comuna Cherechiu - 4.980 lei, Abrămuţ - 2.559 lei, respectiv Sălacea – 2.118 lei. Banii vor fi folosiţi pentru acţiunile de dezinfectare a zonelor afectate de pesta porcină.

În aceeaşi şedinţă, consilierii UDMR, PSD şi ALDE au votat un proiect de rectificare a bugetului judeţului pe anul 2018, veniturile şi cheltuielile fiind majorate cu 16.890.000 lei. Din acestea, veniturile cele mai importante care s-au adăugat bugetului judeţului sunt banii alocaţi de la nivel central pentru funcţionarea sistemului de protecţie a copilului: 8,9 milioane lei.

La capitolul cheltuieli, s-au alocat 6,5 milioane lei pentru asigurarea programului lapte-corn-fructe în perioada septembrie-decembrie. De asemenea, la rectificare, Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar a primit un "cadou" în valoare de 200.000 lei, iar Agenţia de Management al Destinaţiei unul de 155.000 lei. Ambele structuri au fost folosite în mod frecvent pentru îndestularea financiară a clienţilor politici şi firmelor de casă ale coaliţiei de la putere.

O sumă mai mare decât cea alocată pentru combaterea pestei porcine a fost dată, prin vot, folcloriştilor din Ansamblul Artistic Profesionist Crişana (ansamblu care funcţionează în subordinea Teatrului Regina Maria şi, deci, a CJ Bihor). Concret, s-au alocat 140.000 lei (circa 30.000 euro) "pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare a personalului din cadrul Ansamblului Artistic Crişana în Republica Moldova şi SUA, în cadrul Festivalului Românesc – Sărbătorim Centenarul Unirii 1918-2018".

În aceeaşi şedinţă, a fost aprobată actualizarea indicatorilor referitori la proiectele cu co-finanţare europeană referitoare la o nouă etapă de lucrări de amenajare la noul Muzeu al Ţării Crişurilor şi la reabilitarea drumurilor Uileacu de Criş – Sîrbi, respectiv Beliu – Leş.

La toate aceste materiale, cei patru consilieri PNL prezenţi în sală au votat "împotrivă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
canta cucu...
Folcloristii absolvenți de....Sorbonica? In Romania mai fac folclor Lese, Vicoveanca, Trop, Biris/parțial,Negrean-Brudascu/parțial! Restul cânta muzică populară compusă! Pe niște măsuri...pac folclorul! Folclorul nu e cu: polițai, polițai și bazzdabac în piscină, nu e cu ce bun socru am, nu e cu vaca de la soacra, nu e cu oachesa! Folclorul este ALTCEVA!
Postat 29 Septembrie 2018, 10:20 de soricel
Pesta e în afara clădirii ...
... folclorul e de față !?!
Postat 29 Septembrie 2018, 09:51 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON