URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 15 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oraşul este asaltat de constructori. Până de curând, ne uitam cu invidie la Cluj, unde dezvoltatorul te ducea în câmp, îţi arăta unde va fi locuinţa ta, după care trebuia să scoţi banii. Acum şi în Oradea se cumpără locuinţe cu mult înainte de a fi finalizate, în multe cazuri chiar când demarează lucrările...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut pe vremea asta, când străzile erau pustii şi cămările pline cu drojdie cât pentru două vieţi, prin oraşele noastre apăreau panouri ale căror mesaje nu le-am crezut nicio clipă, gen "Totul va fi bine" ori "Mulţumim, doamna doctor".
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Era o duminică liniştită, leneveam în pat în jurul prânzului, după o noapte pierdută, şi mă amuzam urmărind Cartoon Network. La un moment dat, pe ecran au început să curgă nişte cuvinte repetitive pe o bandă animată: "Comutaţi pe un canal de ştiri pentru o informaţie importantă!".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre protestele anti-măști și anti-restricții organizate în Oradea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...
17 Martie 2021, 07:57

Ea centra, ea marca! Contabila şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului organiza licitaţiile câştigate de soţul ei

Ea centra, ea marca! Contabila şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului organiza licitaţiile câştigate de soţul ei AFACERI DE FAMILIE - Contabilă şefă la Ocol, funcţie pe care o deţine şi în prezent, Florica Budău (dreapta) e concomitent şi tehnician la Anserda SRL, firma soţului, Ioan Budău (stânga). În faţa procurorilor, femeia a pretins, candidă, că a participat vreme de 2 ani la licitaţiile adjudecate de firma soţului fără să ştie că acest lucru ar constitui o problemă. La cele 24 de licitaţii derulate "în familie" în perioada 2013-2015, SRL-ul soţilor Budău a cumpărat material lemnos de peste 1,1 milioane lei de la Ocolul Codrii Beiuşului, pe care l-a vândut apoi cu profit, înregistrând cifre de afaceri ameţitoare, de milioane de lei anual
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exploatarea pădurilor reprezintă o afacere uriaşă pentru investitorii preocupaţi să taie cât mai repede şi cât mai mult, în căutarea profiturilor cu multe cifre. Bătălia cea mare se dă la licitaţiile pentru masă lemnoasă organizate de ocoalele silvice, unde, însă, unele firme nu se dau în lături de la practici neloiale. Cât de uşor e, de pildă, să-ţi învingi competitorii atunci când consoarta face parte din comisia de licitaţie?

E şi cazul Floricăi Budău, contabila şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, regie autonomă de interes local, cu acţionar majoritar Primăria Municipiului Beiuş, trimisă în judecată şi condamnată deja în primă instanţă, pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în formă continuată, după ce s-a descoperit că soţul ei, patronul unei firme de exploatare lemnoasă, a făcut afaceri de milioane de lei, câştigând cele mai bune loturi scoase la vânzare de Ocol în perioada în care femeia a fost... secretarul comisiei de licitaţie. 

Licitaţii în anchetă

Înşelăciune, abuz în serviciu, conflict de interese şi deturnarea unor licitaţii publice, toate în formă continuată, sunt acuzaţiile pentru care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au început în toamna anului 2016 o anchetă, ca urmare a unui denunţ în care se reclama vicierea unor licitaţii de masă lemnoasă dubioase, derulate în perioada 2008 - 2016 de Ocolul Silvic Codrii Beiuşului. 

Potrivit sesizării, la unele licitaţii s-ar fi scos la vânzare o cantitate prea mare de masă lemnoasă, care, în acte, ar fi fost încadrată ca produs secundar (rărituri), la preţuri mult sub valoarea reală, dându-se ca exemplu vânzarea din 21 octombrie 2016 când, sub pretextul unor lucrări de rărire, Ocolul a scos la mezat 1.378 mc de material lemnos - adică peste 50 de camioane cu lemne - la un preţ de doar 65 lei/mc. Asta, în condiţiile în care, pe 11 octombrie 2016, la o altă licitaţie, tot un lot de "rărituri" fusese scos la vânzare cu 120 lei/mc, pentru ca, pe 9 noiembrie 2016, preţul de pornire la o licitaţie similară să fie 115 lei. 

Beneficiarul manevrelor ar fi fost Anserda SRL, firmă deţinută de soţul contabilei şefe a Ocolului, Florica Budău, care la licitaţia cu preţul scăzut a fost secretarul comisiei, în acelaşi timp fiind angajată şi ca tehnician silvic la SRL-ul soţului.  

Abonat la contracte 

În timpul investigaţiilor, procurorul Ovidiu Naghi (foto), cel care a coordonat ancheta, a audiat mai mulţi patroni de firme, participanţi la licitaţiile organizate de Ocol, care au confirmat că firma deţinută de soţul contabilei, Anserda SRL, era abonată la contracte, dar au negat că ar fi constatat nereguli în ceea ce priveşte organizarea sau derularea procedurilor. 

Pe de altă parte, însă, analizând documentele ridicate de la Ocol, anchetatorul a găsit nu mai puţin de 24 licitaţii derulate în perioada 2013 - 2015, în urma cărora Anserda SRL şi-a adjudecat loturile scoase la vânzare, în condiţiile în care angajata firmei, Florica Budău, a făcut parte din comisia de licitaţie a Ocolului, semnând procesele verbale de adjudecare şi chiar contractele de vânzare către firma propriului soţ. 

"Având în vedere toate aceste aspecte, în cauză urmează a se reţine în sarcina inculpatei comiterea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, denumită anterior infracţiunea de conflict de interese, în formă continuată, cu 24 de acte materiale", se explică în rechizitoriul prin care Naghi a dispus trimiterea în judecată a Floricăi Budău.  

Trebuia să se abţină

În documentul consultat şi de BIHOREANUL, procurorul arată că, deşi nu lucrează într-o instituţie publică, Florica Budău este angajata unei regii autonome de interes public şi deci asimilată unui funcţionar, iar în această calitate ar fi avut obligaţia să se abţină de la luarea unor decizii "de natură să-i confere un avantaj material".

"Este evident că inculpata cunoştea că la aceste licitaţii a participat şi le-a adjudecat Anserda SRL", se arată în actul de acuzare, explicându-se că afacerile firmei s-au derulat pe o lungă perioadă de timp, ceea ce "denotă hotărârea inculpatei de a continua să comită infracţiunea, pentru obţinerea de foloase materiale importante care să asigure o sursă de venituri constantă familiei sale". 

Nevinovata

Femeia s-a apărat spunând că a participat la licitaţii nu din proprie iniţiativă, ci pentru că "a îndeplinit o sarcină de serviciu", fiind desemnată de şeful de Ocol, şi nu şi-a pus problema niciodată că se află în stare de incompatibilitate, iar dacă soţul ei n-ar fi câştigat licitaţiile, ar fi făcut-o oricum alţii, aşa că ce mare scofală? "N-aveam de unde şti cine participă la licitaţii sau nu. Nu au existat dovezi că licitaţiile nu au fost corecte, nu s-a reţinut niciun prejudiciu. Eu doar am scris într-un registru, nu am decis nimic", a declarat ea şi BIHOREANULUI.

"Susţinerile inculpatei că nu se face vinovată, că ar fi venit alţi agenţi economici care ar fi exploatat masa lemnoasă, denotă cinism, lipsa oricărei forme de regret pentru faptele comise, precum şi dispreţ pentru relaţiile sociale privitoare la corectitudinea funcţionarilor în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu", a concluzionat procurorul Naghi în rechizitoriu. 

Condamnată, dar în funcţie 

Procesul declanşat împotriva Floricăi Budău a început în 2019 la Judecătoria Beiuş, care pe 15 februarie anul acesta a condamnat-o la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare pe o perioadă de 3 ani. Totodată, instanţa i-a interzis dreptul de a mai ocupa funcţia de contabil şef, "de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii", dar şi orice funcţie publică pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei, obligând-o totodată să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Finiş şi la Primăria Beiuş. 

Soluţia nu este definitivă, iar contabila a şi atacat-o, procesul urmând să continue la Curtea de Apel Oradea. Până atunci, după cum a constatat BIHOREANUL, Florica Budău continuă să lucreze la acelaşi Ocol Silvic, în aceeaşi funcţie de contabil şef, în ciuda faptului că legea care reglementează activitatea funcţionarilor publici prevede explicit suspendarea din funcţii a celor inculpaţi pentru infracţiuni în legătură cu serviciul. 

"Nu ne-a cerut nimeni! 

În discuţia cu BIHOREANUL, Budău s-a arătat chiar surprinsă că a fost trimisă în judecată şi condamnată, considerând că Ocolul nu e de stat, ci privat, chiar dacă aparţine unor primării locale, iar conform Codului Silvic, angajaţii ocoalelor nu ar fi funcţionari publici. 

"Nu a fost suspendată pentru că nu ne-a cerut nimeni, nici Parchetul Beiuş, nici instanţa", se scuză neconvingător şeful Ocolului, Daniel Coraş (foto), precizând că, din momentul în care a fost trimisă în judecată, femeia nu a mai făcut parte din vreo comisie de licitaţie. Ar fi fost şi culmea s-o "uite" acolo...


SCĂPATĂ
Dosarul "Audi"

Florica Budău a mai fost anchetată în 2013, într-un dosar al Parchetului Beiuş vizând o limuzină Audi A6 achiziţionată cu 16.000 euro din banii Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, fără vreo licitaţie ori selecţie de ofertă, la comanda şi în beneficiul exclusiv al fostului primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, în prezent încarcerat pentru corupţie. 

Anchetatorii au început urmărirea penală faţă de fostul şef al Ocolului, Ferko Jeno, şi contabila şefă Florica Budău, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, dar şi faţă de primarul Adrian Domocoş, acuzat de instigare la abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, dispunând totodată punerea sub sechestru a autoturismului. 

Ulterior, dosarul a fost preluat de procurorii DNA Oradea, care au dispus clasarea, invocând că, deşi procedura nu fusese corectă, fapta era doar o contravenţie, fiind vorba despre o furnizare de bunuri sub valoarea de 30.000 euro. În plus, limuzina, deşi folosită de edil, a rămas în patrimoniul regiei şi, deci, "nu poate fi calculat un prejudiciu creat Ocolului Silvic Codrii Beiuşului RA sau Consiliului Local Beiuş ca urmare a acestei achiziţii".

Totuşi, DNA Oradea a trimis-o în judecată pe procuroarea beiuşeancă Adriana Ardelean, cea care a început ancheta şi care a dispus sechestrarea maşinii, învinuind-o de abuz în serviciu pentru această măsură pentru că fusese dispusă pentru un bun aflat în proprietatea părţii civile (a Ocolului silvic, n.r.) şi nu al unui bun care era al suspectului, într-un dosar în care a fost inculpat şi fostul şef al Parchetului Beiuş, Gligor Sabău (acum prim-procuror adjunct al Parchetului Bihor), pentru instigare şi fapte de corupţie. Ambii magistraţi au fost achitaţi de Înalta Curte, pe motiv că faptele ce le-au fost imputate nu există. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hahaha
Cine ati vrea sa câștige licitatiile? Vecinul?:)))după aparea la ziar ca are cv cu vecinul:)))Daca tot era la ciolan nu era păcat sa nu guste din el...?:)
Postat 17 Martie 2021, 22:58 de Adrian_Preda
Un articol de nota 10
E de munca pt a urmari si descalici itele unor astfel de escrocherii, care se intind, iata, pe ani de zile.
Postat 17 Martie 2021, 08:42 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.118 RON
  • 1 EUR = 4.9226 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON