URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2020, 19:32

E oficial: Guvernul a decis prelungirea stării de alertă în România şi a impus noi restricţii. Vezi care sunt acestea (DOCUMENT)

E oficial: Guvernul a decis prelungirea stării de alertă în România şi a impus noi restricţii. Vezi care sunt acestea (DOCUMENT) (foto: generic, sursa: baltimore.cbslocal.com)

Guvernul României a adoptat, miercuri, hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile - începând din 15 octombrie - dată de la care vor intra în vigoare noi restricţii, între care interzicerea organizării oricăror evenimente private pe tot teritoriul ţării.

Concret, evenimentele private, precum nunţi, botezuri sau mese festive, atât în spaţiile deschise, cât şi în interior, sunt interzise pe plan naţional, până la scăderea numărului de cazuri Covid-19.

Hotărârea de Guvern, luată în urma uneia emise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, impune de asemenea purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile deschise, în judeţele/localităţile în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3/1000 de locuitori.

Totodată, HG-ul impune purtarea măştii de protecţie de către candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor/întrunirilor aferente campaniei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Noile reguli arată că restaurantele, teatrele şi sălile de cinema pot funcţiona în interior: cu capacitate de 50%, în zonele unde incidenţa este de până la 1,5 cazuri/ 1.000 de locuitori, respectiv cu capacitate de 30% şi cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde incidenţa este de la 1,5 până la 3 cazuri / 1.000 de locuitori.

Localurile din zone cu peste 3 cazuri / 1.000 de locuitori rămân închise.

Totodată, a fost aprobată lista actualizată a statelor pentru care România impune carantina la domiciliu timp de 14 zile. Acestea sunt: Andorra, Israel, Muntenegru, Cehia, Polinezia Franceză, Guam, Argentina, Belgia, Bahrain, Olanda, Bahamas, Aruba, Gibraltar, Spania, Costa Rica, Franța, Republica Moldova, Marea Britanie, Islanda, Puerto Rico, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Armenia, Liban, Capul Verde, Panama, Slovacia, Statele Unite ale Americii, Columbia, Kuweit, Brazilia, Malta şi Oman.

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut miercuri un nou apel către populaţie să respecte regulile sanitare, spunând că îndemnurile din spaţiul public la nerespectarea măsurilor "înseamnă pacienţi în plus şi probabil alţi pacienţi decedaţi", notează Hotnews.ro. 

De asemenea, el a făcut apel către români să nu aglomereze 112: "Să nu apeleze la 112 pentru a fi testaţi sau să spună că au lipsă de gust. Încarcă foarte mult sistemul. Persoanele care au rămas acasă pozitive da, pot suna la 112 dacă li se agravează starea... 112 este un număr excepţional pentru urgenţe şi se simte presiunea în această fază".

În România, miercuri au fost raportate peste 4.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: HG 49/13 octombrie 2020 = o HG incompletă (III)
III. În loc de concluzii. 2. Un mesaj către Președintele PSD Bihor şi parlamentarii PSD de Bihor: Faceți tot posibilul ca cele 3 sugestii de completare a HG nr. 49 din 13 octombrie 2020 pe care le-am făcut să devină realitate! Poporul român nu este cu nimic mai prejos ca cel norvegian, belgian, german, austriac, sau francez. În schimb actualii săi conducători sunt ...rușinea UE!
Postat 18 Octombrie 2020, 13:13 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: HG 49/13 octombrie 2020 = o HG incompletă (II)
II. O altă măsură extrem de necesară care lipsește din Anexa 1 la HG 49/13 octombrie 2020: 1. ”art. 67. Guvernul României va lua măsurile necesare pentru efectuarea în mod gratuit, la cerere și în timp util, de teste conforme de depistare a SARS-CoV-2 a populației României. Probele se vor preleva pe baza unei trimiteri de la medicul de familie, sau, în cazul lipsei unei arondări la un medic de familie, prin Direcția de sănătate publică respectivă, în cadrul: a) laboratoarelor din unităților sanitare de stat; b) DSP-ului respectiv; c) laboratoarelor acreditate şi agreate de către MSP. Implementarea conformă a acestei proceduri preventive va fi monitorizată prin Direcțiile de sănătate publică județene şi a municipiului București.” III. În loc de concluzii: O sinteză a celor prezentate la pct. I şi II: a) Testaţi, testaţi, testaţi. În mod conform şi gratuit!; b) Acționați preventiv. Şi aşa s-ar putea justifica, în mod pertinent, împrumuturile de peste 120 miliarde RON făcute de către ”Guvernul meu” nr. 2.
Postat 18 Octombrie 2020, 10:57 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: HG 49/13 octombrie 2020 = o HG incompletă.
I. La Anexa 1 din HG 49/13 octombrie 2020 lipsesc cel puțin măsuri foarte necesare, fapt care, evident, nu se datorează unora ca domnul Dr. Raed Arafat: 1. ”art. 65. Guvernul României va lua măsurile necesare pentru vaccinarea antigripală în timp util, a populației României. Aceasta va fi gratuită şi la cerere. Se va realiza prin medicul de familie, sau, în cazul lipsei unei arondări la un medic de familie, prin Direcția de sănătate publică respectivă. Implementarea conformă a acestei proceduri preventive va fi monitorizată prin Direcțiile de sănătate publică județene şi a municipiului Bucureşti.” 2. ”art. 66. Guvernul României va lua măsurile necesare pentru vaccinarea anti-SARS-CoV-2, cu un (viitor) vaccin acreditat UE şi în timp util, a întregii populații a României. Aceasta va fi gratuită şi obligatorie şi va fi făcută prin medicul de familie, sau, în cazul lipsei unei arondări la un medic de familie, prin Direcția de sănătate publică respectivă. Implementarea conformă a acestei proceduri preventive va fi monitorizată prin Direcțiile de sănătate publică județene şi a municipiului Bucureşti.” PS ”Doar adevărul ne poate vindeca”-Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de incompetenții, ”Portocalele” şi (secu-)”mafioții” din (ne)sănătatea publică din România! Şi tova Zoe [fost ”Cabinet nr, 2”-DSP Bihor] și Lucia Daina, fost inspector DSP Bihor, știu de ce! Să intrăm pe ...bibliografie?
Postat 18 Octombrie 2020, 02:26 de stefan
CrisDumi
Ăla era un intrus PSD, și guvernul tau la descoperit. Dar bineînțeles tu te pricepi la toate, doar PNL sa nu fie. TDS și-a bătut capul cu PNL și uite ce o pățit.
Postat 14 Octombrie 2020, 22:17 de Sandu2100
"Guvernul Meu" care nu are nici bacalaureatul ...
... după cum reiese de la "Oficiul Național al Spălării Banilor" sau la "Grupul de Comunicare Strategică" pentru Covid, ar trebui să-și dea demisia pentru falsuri și minciuni ordinare, nu să dea hotărâri ocazionale, încălcând astfel legile acestei țări și ordinea de drept !?! Niște neterminați sunt toți liberalii ăștia ai Gauleiter-ului României.
Postat 14 Octombrie 2020, 21:36 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON