Guvernul României a adoptat, miercuri, hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile - începând din 15 octombrie - dată de la care vor intra în vigoare noi restricţii, între care interzicerea organizării oricăror evenimente private pe tot teritoriul ţării.
Concret, evenimentele private, precum nunţi, botezuri sau mese festive, atât în spaţiile deschise, cât şi în interior, sunt interzise pe plan naţional, până la scăderea numărului de cazuri Covid-19.
Hotărârea de Guvern, luată în urma uneia emise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, impune de asemenea purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile deschise, în judeţele/localităţile în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3/1000 de locuitori.
Totodată, HG-ul impune purtarea măştii de protecţie de către candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor/întrunirilor aferente campaniei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Noile reguli arată că restaurantele, teatrele şi sălile de cinema pot funcţiona în interior: cu capacitate de 50%, în zonele unde incidenţa este de până la 1,5 cazuri/ 1.000 de locuitori, respectiv cu capacitate de 30% şi cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde incidenţa este de la 1,5 până la 3 cazuri / 1.000 de locuitori.
Localurile din zone cu peste 3 cazuri / 1.000 de locuitori rămân închise.
Totodată, a fost aprobată lista actualizată a statelor pentru care România impune carantina la domiciliu timp de 14 zile. Acestea sunt: Andorra, Israel, Muntenegru, Cehia, Polinezia Franceză, Guam, Argentina, Belgia, Bahrain, Olanda, Bahamas, Aruba, Gibraltar, Spania, Costa Rica, Franța, Republica Moldova, Marea Britanie, Islanda, Puerto Rico, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Armenia, Liban, Capul Verde, Panama, Slovacia, Statele Unite ale Americii, Columbia, Kuweit, Brazilia, Malta şi Oman.
Secretarul de stat Raed Arafat a făcut miercuri un nou apel către populaţie să respecte regulile sanitare, spunând că îndemnurile din spaţiul public la nerespectarea măsurilor "înseamnă pacienţi în plus şi probabil alţi pacienţi decedaţi", notează Hotnews.ro.
De asemenea, el a făcut apel către români să nu aglomereze 112: "Să nu apeleze la 112 pentru a fi testaţi sau să spună că au lipsă de gust. Încarcă foarte mult sistemul. Persoanele care au rămas acasă pozitive da, pot suna la 112 dacă li se agravează starea... 112 este un număr excepţional pentru urgenţe şi se simte presiunea în această fază".
În România, miercuri au fost raportate peste 4.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.