Cea de-a doua zi de vot la referendumul pentru redefinirea familiei s-a încheiat, duminică seară, la ora 21, odată cu închiderea secţiilor de votare. Reprezentanţii partidelor au anunţat, pe baza propriilor numărători, că, dat fiind că nu s-a atins nici pe departe cvorumul de 30% din populaţia cu drept de vot, referendumul nu va fi validat.
Primii care au ieşit la declaraţii au fost reprezentanţii USR, care au salutat faptul că marea majoritate a românilor au ales să nu se prezinte la acest vot. Numărătoarea paralelă a USR a arătat că doar 19,5% dintre votanţi s-au prezentat la urne. Potrivit specialiștilor citați de Digi24, estimările s-ar putea să aibă o marjă de sub 1%, astfel că, probabil că prezența s-ar ridica undeva la 20%.
"România de luni va fi exact aceeaşi ca cea de vineri. Cea a secolului 21, cu toţi cetăţenii ei", a declarat preşedintele USR, Dan Barna. Președintele USR a cerut, în schimb, dat fiind votul la referendum, demisia Guvernului Viorica Dăncilă, care a „aruncat 40 de milioane de euro pe o fantasmă”.
La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că românii au dat un vot de blam la adresa politicienilor puterii și că nu au venit la vot "pentru a-i da o palmă lui Liviu Dragnea". Asta, cu toate că inclusiv PNL a îndemnat oamenii să iasă la vot, iar acest fapt a şi declanşat un scandal în partid, imediat după închiderea urnelor.
Mai mulţi liberali îi i-au tranmis „#ajunge” lui Ludovic Orban. Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista au postat duminică seara, pe Facebook, un mesaj comun împotriva conducerii PNL, despre care spune că dezbină şi propune o politică retrogradă. Mesajul a fost postat şi de Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei. "Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge", spun contestatarii lui Orban.
Coaliția pentru Familie a recunoscut, duminică seara, eșecul referendumului, acuzând o campanie de dezinformare. „E ciudat că partide care au votat legea de revizuire și-au retras sprijinul”, a declarat liderul CpF, Mihai Gheorghiu, după închiderea urnelor.
„Cred că trăim o zi istorică chiar dacă țelul nostru e neîmplinit și nu am putut revizui Constituția. Data viitoare vom reuși. (...) Nimeni nu va mai putea spune că sunt doar niște semnături. E vocea unei părți a poporului român și această voce trebuie să cântărească. (...) Să fim bucuroși pentru această zi. Acest vot creștin există. Există o parte acestui popor de patru milioane care a trecut peste campania de dezinformare. Nu se mai poate legifera împotriva unei astfel de voci”, a declarat Gheorghiu.
De altfel, încă din cursul după amiezii, Coaliţia pentru Familie, promotorul referendumului pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 noiembrie, a recunoscut eşecul scrutinului şi a reclamat "un boicot generalizat" din partea tuturor partidelor, în frunte cu PSD.
Prezenţa la urne la ora 21 va fi anunţată abia la ora 22.30, însă, potrivit celor mai recente cifre făcute publice de Biroul Electoral Central, la ora 19, la nivel naţional prezenţa era de 18,87 %. Pe locul 1 în ţară s-a clasat judeţul Suceava, cu 28,79%, pe 2 - Dâmboviţa, cu 26,85%, iar pe locul 3 e judeţul Bihor, cu 26,67%.
În loc de concluzie, pentru eşecul refrendumului, agenţia Mediafax reproduce declaraţia unui bărbat din Teleorman, care a justificat boicotul său: „Nu merg la referendum! Dacă ar fi fost un referendum pentru imunitate, a politicienilor sau pentru mai multe să bage... dar bagă ce le convine lor. Unii spune că să distragă atenţia. Dar mie nu-mi distrage atenţia de la treburile pe care le am eu. Nu mă interesează lucrul ăsta pe mine”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.