URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2021, 11:17

După ce a desființat Spitalul Orășenesc Ștei când era ministrul Sănătății, Cseke Attila îi aprobă, ca ministru al Dezvoltării, o secție de Balneologie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 10 ani după ce a desfiinţat Spitalul Orăşenesc din Ştei, "la pachet" cu alte 66 de spitale orăşeneşti din ţară, în mandatul de ministru al Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila îşi răscumpără greşeala, aprobând o finanţare de 28 milioane lei pentru înfiinţarea, în cadrul aceleiaşi unităţi medicale, a unei secţii de Balneologie.

Anunţată de UDMR

"Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei asigură o finanţare în valoare de aproape 28 milioane de lei pentru realizarea secţiei de Balneologie a spitalului din localitatea Ştei, judeţul Bihor, a atras atenţia ministrul Cseke Attila", anunţă un comunicat dat publicităţii de UDMR Bihor.

Citându-l pe ministrul Dezvoltării, comunicatul arată că scopul investiţiei este asigurarea unor "servicii medicale mai bune pentru pacienţi", iar prin această finanţare "comunităţile din bazinul Crişului Negru, dar şi pacienţii din alte regiuni, se vor putea bucura de o unitate sanitară dotată cu aparatură şi tehnologie modernă".

Potrivit sursei citate, în urma investiţiei secţia de Balneologie a Spitalului Orăşenesc din Ştei va putea primi 70 de pacienţi internaţi şi se va construi o clădire nouă cu un bazin acoperit pentru tratamente hidrokinetoterapeutice. "Noua secţie de balneologie va avea cabinete medicale pentru băi galvanice, împachetări cu parafină, duş subacval, masaj, ultrasunete şi magnetoterapie", precizează comunicatul UDMR Bihor.

Proiect de 5 ani

Contactat de BIHOREANUL, primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj, a explicat că proiectul realizării unei secţii de Balneologie în cadrul Spitalului Orăşenesc datează de acum cinci ani.

"Fostul internat al Colegiului Naţional Avram Iancu era dezafectat de 20 de ani şi ne-am propus să-l transformăm în secţie de Balneologie, pentru că în apropiere există un foraj de apă geotermală cu proprietăţi curative. Am conceput un proiect, am scos clădirea fostului internat de sub egida Ministerului Educaţiei, am obţinut avizul Ministerului Sănătăţii şi acum suntem pe cale să obţinem de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale licenţa de exploatare a apei geotermale, proiectul prevăzând reabilitarea clădirii fostului internat şi construirea, alături, a unei clădiri în care va funcţiona un bazin pentru recuperare medicală", a spus primarul Iulian Balaj.

Conform acestuia, clădirea fostului internat, care are patru niveluri, va avea la parter şi primul etaj cabinete medicale şi săli de tratament, iar la celelalte două etaje spaţii de cazare pentru aproximativ 70 de pacienţi.

Greşeală reparată

Lucrările pentru realizarea secţiei de Balneologie a Spitalului Orăşenesc din Ştei vor fi coordonate de Compania Naţională de Investiţii, din subordinea Ministerului Dezvoltării, după ce proiectul a fost avizat atât de către Comisia Tehnico-Economică a Companiei, cât şi, ulterior, de cea a Ministerului.

În viitoarea secţie de Balneologie se vor asigura terapii de recuperare medicală, în special pentru tratarea afecţiunilor reumatismale şi neurologice.

Ordinul de ministru semnat de Cseke Attila în calitate de ministru al Dezvoltării survine la 10 ani şi 5 luni după ce tot el a iniţiat HG 345/2011, pentru desfiinţarea Spitalului Orăşenesc din Ştei, împreună cu a altor 66 de spitale orăşeneşti din diverse zone ale ţării, sub pretextul că nu aveau pacienţi.

Spitalul Orăşenesc din Ştei a fost redeschis doi ani mai târziu, printr-o Hotărâre de Guvern adoptată la 1 februarie 2013 de fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON