URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2019, 14:25

După 30 de ani

După 30 de ani (Sursa foto: Reuteurs)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu trei decenii în urmă, Moş Gerilă ieşea din scenă urât, la fel cum intrase, călare pe recuzita comunistă, deschizând şansa revenirii lui Moş Crăciun. În vara următoare, unul dintre bodyguarzii ideologici ai defunctului Gerilă prevestea că până la "România normală" urma să trecem printr-un purgatoriu de 20 de ani.

Iată, se împlinesc 30 de ani şi tot n-am ieşit deplin la lumină. Ne îndreptăm, totuşi, spre ea, fiindcă am cucerit libertatea. Libertatea de a ne spune gândurile, nemulţumirile, ideile. N-am ştiut, ce-i drept, s-o folosim, ba ne-am şi temut de ea, fiindu-ne parcă teamă să ieşim din ţarc, la fel ca unui prizonier cu picioarele atrofiate. În Duminica Orbului am votat să batem pasul pe loc, nu să înaintăm.

A fost păcatul originar al noii ţări pe care am construit-o, cu toate strâmbătăţile ei. Cu cetăţeni care nu îşi respectă bătrânii şi nu-şi protejează copiii. Cu pensii speciale pentru torţionari şi umilinţe pentru cei care au făcut istorie în trecutul mai îndepărtat ori performanţă în cel apropiat. Cu sinecuri pentru agramaţi şi merituoşi ignoraţi. Cu o justiţie arogantă şi arghirofilă, năclăită în litera legii şi surdă la spiritul ei. Cu malversaţii colosale, care ne-au făcut fără autostrăzi, apă şi canalizare, cu politruci care le promit pe toate şi băieţi deştepţi care le prind în studii de fezabilitate ce expiră de la o guvernare la alta.

Cu exoduri dureroase de cetăţeni sătui să aştepte deşteptarea celorlalţi. Cu populisme deşănţate livrate contra voturilor de azi şi costuri incomensurabile scadente mâine. Cu sindicate cărora le pasă de lucrători pe sărite, din patru în patru ani, când îi vând pe nimic celor care le dau mai mult. Cu profesori fără vocaţie, dar cu ifose şi pretenţii. Cu ingineri care încep să înveţe meserie abia după ce scapă din băncile Politehnicii şi numai dacă au şansa să mai prindă câte un profesionist încă neretras. Cu medici care caută nu suferinţele, ci buzunarele bolnavilor...

Şi, totuşi, România ieşită din epoca lui Moş Gerilă s-a schimbat mult. Uitaţi-vă numai la hainele noastre, la obiectele pe care le folosim, la pozele pe care le facem. La oraşele în care trăim. Chiar dacă multe sunt încă neglijate de propriii edili, destule altele s-au scuturat de cenuşiu, devenind modele de urmat. În spitale nu mai bântuie frigul şi veşnica lipsă de medicamente. Nu mai stăm la cozi pentru un litru de lapte, zece ouă, trei banane. Nu mai suntem captivi locurilor unde ne-am căpătat buletinele. Nu mai tremurăm tăcuţi în faţa mai-marilor, îi luăm la rost cu tot mai multă hotărâre.

Ceea ce poate nu am înţeles în decembrie ’89 e că atunci doar am plantat un pom al libertăţii şi al prosperităţii, care nu avea, bineînţeles, cum să crească peste noapte. Chiar dacă nu l-am îngrijit cum se cuvenea, el totuşi rodeşte. Dacă am fi mai încrezători, mai muncitori, mai consecvenţi, dacă-i vom da lumină şi-l vom apăra de dăunători, ne va hrăni cu tot mai multă generozitate. Aveţi speranţă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON