URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Ianuarie 2018, 14:16

"Drujbofonie" molipsitoare! În curtea noului Muzeu, vecin cu parcul Bălcescu, au fost puşi la pământ 11 copaci (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copacii din Oradea dispar nu doar la comanda Primăriei. În curtea fostei Garnizoane, transformate acum în sediu nou pentru Muzeul Ţării Crişurilor, au fost tăiaţi 11 copaci, din diferite specii.

"Decimarea" arborilor din parcul Muzeului s-a făcut în urmă cu câteva săptămâni, dar abia acum, în contextul scandalului declanşat de masacrul verde făcut de Primărie în parcul vecin, Nicolae Bălcescu, a atras atenţia orădenilor. Aşa cum se ştie, vinerea trecută, drujbaşii contractaţi de Primărie au tăiat mai mulţi copaci din parcul Bălcescu, ecologistul Orlando Balaş acuzând că au fost doborâţi inclusiv arbori sănătoşi.

"Barbaria e contagioasă. Şi în parcul noului Muzeu se taie!", a reclamat pe Facebook ecologistul Florin Budea, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni". De altfel, simplii trecători de pe strada Armatei Române pot observa, în curtea Muzeului, lemne recent tăiate şi stivuite.

BIHOREANUL a cerut, joi, explicaţii Consiliului Judeţean Bihor, proprietarul terenului, iar purtătorul de cuvânt Adrian Simon a precizat că tăierile de arbori s-au făcut legal şi pentru protecţia orădenilor. "Au fost doborâţi 11 copaci, care riscau să se prăbuşească. Anul trecut a fost un incident cu un copac care a căzut peste gard, iar apoi s-a făcut o evaluare. Aşa s-au identificat cei 11 copaci care riscau să se prăbuşească", a declarat Simon.

Drept urmare, Muzeul a făcut o solicitare către Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru avizarea tăierilor. Conform răspunsului transmis de APM Bihor, în urma unei vizite făcute în teren pe 27 octombrie anul trecut, specialiştii acestei instituţii au constatat că, din cei 11 arbori, doi – din specia paltin de munte – erau sănătoşi, "dar au rădăcinile afectate de lucrările efectuate", alţi doi paltini era uscaţi, în timp ce un al cincilea avea vârful rupt, trei frasini erau de asemenea sănătoşi, dar "au tulpinile înclinate deasupra aleilor şi prezintă pericol de prăbuşire în condiţii meteorologice nefavorabile", doi salcâmi erau uscaţi "în proporţie de 80%", iar un plop în proporţie de 70-75%.

Aşadar, din cei 11 copaci, şase prezentau probleme, dar cinci erau sănătoşi. Totuşi, APM Bihor a avizat tăierea acestora din urmă, astfel că arborii au fost marcaţi de Ocolul Silvic Oradea şi, pe rând, în lunile decembrie şi ianuarie, au fost puşi la pământ.

Mai rămâne de văzut dacă Muzeul şi Consiliul Judeţean se vor îngriji să facă şi plantări în loc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON