URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2020, 09:23

Dreptul martorului la tăcere. Decizie CCR

Dreptul martorului la tăcere. Decizie CCR (foto: generic, sursa: pisariklawfirm.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 2 iunie 2020 Curtea Constituţională a pronunţat o decizie foarte importantă pentru protejarea dreptului cetăţeanului de a nu se auto-incrimina. Mai concret, Curtea, cu majoritate de voturi, a stabilit că soluţia legislativă cuprinsă în art. 118 din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la ne-auto-incriminare, este neconstituţională.

Potrivit acestui text legal, declaraţia de martor - dată de o persoană care, în aceeaşi cauză, anterior declaraţiei a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat - nu poate fi folosită împotriva sa.

În practică, această dispoziţie legală era de multe ori interpretată abuziv. Astfel, se dispunea doar începerea urmăririi penale in rem (adică cu un autor neidentificat încă), iar persoana care era vizată, în realitate, de anchetă era chemată să dea declaraţie în calitate de "martor".

Persoana respectivă nu putea să refuze să dea declaraţie deoarece era pasibilă de săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Pe de altă parte, în multe situaţii nu se permitea nici prezenţa unui avocat la respectiva declaraţie, cu motivarea că martorul nu are dreptul de a fi apărat, deoarece nu este acuzat de nimic.

Pe baza informaţiilor obţinute din respectiva declaraţie de "martor", organele de anchetă efectuau urmărirea penală, identificau probe în acuzare pentru ca, aproape de finalizarea dosarului, să transforme respectiva persoană din "martor" în "suspect", dispunând începerea urmării penale in personam.

"Martorul" devenit acuzat nu prea mai avea mult timp să se apere, fiind relativ repede dispusă o soluţie de trimitere în judecată, suspectul devenind veritabil inculpat.

Din această perspectivă, decizia Curţii Constituţionale pune capăt practicilor abuzive, consacrând legislativ dreptul persoanei de nu da declaraţii într-un dosar care finalmente are ca "personaj principal în umbră" chiar propria persoană.

Urmează să aşteptăm motivarea deciziei şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial, dată de la care va deveni obligatorie în toate dosarele penale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON