URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2023, 09:33

Dreptate refuzată

Dreptate refuzată Credit foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.

Procurorii l-au inculpat pe Kiss pentru că în perioada 2002-2008 a "vândut" pe şpăgi de 4,3 milioane euro mai multe contracte publice, pentru lucrări pe drumuri judeţene (firmei Selina), amenajarea gropii de gunoi din Oradea (ungurilor de la Keviep), aprovizionarea fostului CET cu cărbune importat din Ungaria (unei firme de apartament locale) şi vânzarea (tot către Selina) a fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii.

Achitarea decisă joia trecută de Curtea de Apel Oradea nu înseamnă, însă, că inculpaţii au fost nevinovaţi, ca dovadă însuşi faptul că li se confiscă o parte din şpăgi (1,1 milioane euro de la Kiss şi 900.000 de la Bojtor), ci că Justiţia s-a dovedit când incompetentă, când complice cu ei, cu şi fără voie.

Sintagme precum "fapta nu există" înseamnă, de fapt, că în baza unor decizii CCR au fost eliminate probe (interceptări făcute de SRI), aşa cum "fapta nu este prevăzută de legea penală" sau "fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia cerută de lege" înseamnă că, după modificarea legilor în epoca Dragnea, au fost dezincriminate infracţiunile săvârşite prin încălcarea, de pildă, a unor hotărâri ale Consiliului Judeţean. "Încetarea procesului penal" motivată de "prescrierea răspunderii penale" nici nu are rost s-o traducem, e "iertarea" pentru vechimea ilegalităţilor.

Trimis în judecată abia în 2014, deşi rechizitoriul viza fapte deja vechi de 6 până la 12 ani, dosarul a fost compromis în primul rând din cauza unor foşti procurori DNA care l-au ţinut "în nelucrare", poate din lene, poate din interes. Apoi, a unei judecătoare de la Tribunal, căreia i-au trebuit 4 ani să pronunţe prima condamnare, dar cu o greşeală stupidă la un termen final, când nu a ţinut cont că un inculpat nu era asistat de avocatul ales.

Un alt judecător, de la Curtea de Apel, din tagma celor tobă de carte, dar amabil cu marii corupţi, a sesizat eroarea şi a dispus rejudecarea de la zero, aşa că dosarul a ajuns din nou la Tribunal, unde o altă judecătoare l-a întins pe încă 4 ani, în aşteptarea izbăvitoarelor decizii CCR.

E tardiv, dar nu inutil de repetat că, dacă procurorii DNA nu ar fi ţinut dosarul 12 ani până să pună făptaşii sub inculpare, nu ar fi dat judecătorilor şansa să-l tergiverseze alţi 9 ani, până la castrarea legilor. Caz-şcoală despre ceea ce anglo-saxonii numesc "justice delayed, justice denied" - dreptatea amânată, dreptate refuzată. Pe româneşte îi mai putem zice, cu la fel de mult temei, şi justiţie mimată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Decat cu asa instante, mai bine te judeca un stabor!
Nu se vrea sa fie pedepsiti! Cine are bani scapa, ori aici, ori in Italia, Grecia, UK.... Era sa uit Iordania! Curtea de Apel Brasov a sesizat CJUE, intreband daca poate ignora tampenia ccr! A venit iccj si a retras sesizarea. Curtea de Apel Brasov a sesizat din nou CJUE. Repet, astia ne tuf in gura pe fata! Si pt ca noua ne place, nu protestam, ii platim cu salarii/pensii nesimtite! Despre asta e vorba. https://www.g4media.ro/curtea-de-apel-brasov-a-sesizat-din-nou-curtea-de-justitie-a-ue-si-intreaba-daca-poate-sa-nu-aplice-deciziile-ccr-privind-prescriptia-in-dosarele-de-coruptie-recent-inalta-curte-a-anulat-o-alta-ses.html
Postat 28 Martie 2023, 11:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON