URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2018, 20:07

"Dragă Românie...": Elevi bihoreni premiaţi pentru eseuri despre ce îi doresc ţării (FOTO)

Concursul de eseuri "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", lansat pe 15 ianuarie de Direcţia pentru Cultură, Inspectoratul Şcolar şi revista Familia, a ajuns la final.

Joi, în cadrul târgului de carte Gaudeamus, 12 liceeni din Bihor au fost premiaţi pentru textele realizate. Mai precis, au fost aleşi cei mai buni autori din fiecare an de liceu, astfel că s-au acordat câte patru premii I, II şi III (pentru câte un elev de clasa a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a).

Premianţi din tot judeţul

Aşadar, premii I au luat elevii Adela Cipleu (clasa a IX-a, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu), Horea Sebastian Dobai (clasa a X-a, Colegiul Naţional Mihai Eminescu), Alexandra Molnar (clasa a XI-a, Colegiul Naţional Mihai Eminescu) şi Gabriela Anamaria Ciorba (clasa a XII-a, Liceul Teoretic Lucian Blaga).

Premiile II au fost oferite elevilor Andreea Petrila (clasa a IX-a, Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş), Andreea Ţicra (clasa a X-a, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu), Rebeca Tătar (clasa a XI-a, Colegiul Naţional Iosif Vulcan) şi Laurenţiu Mădălin Ardelean (clasa a XII-a, Colegiul Naţional Samuil Vulcan).

Elevii Maria Băruţia (clasa a IX-a, Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş), Răzvan Ionuţ Foncea (clasa a X-a, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş), Denisa Şerfezi  (clasa a XI-a, Liceul Teoretic Lucian Blaga) şi Andreea Filip (clasa a XII-a, Liceul Teoretic Lucian Blaga) au câştigat fiecare premiul III.

"Judecaţi cu mintea voastră"

Inspectorul şcolar de limba română, Diana Popa, a citit fragmente din fiecare eseu castigător, arătând astfel ce vor adolescenţii pentru ţara lor. Lideri înţelepţi, părinţi care să revină în ţară şi tineri care să nu mai emigreze şi o Românie serioasă, sunt câteva dintre dorinţele exprimate de adolescenţi.

Traian Ştef, redactorul-şef al revistei Familia, care va publica, în numărul din iunie, textele câştigătoare, i-a felicitat pe elevi pentru că şi-au exprimat liber opiniile şi i-a îndemnat să continue să gândească. "Sunt foarte critic în acest moment cu învăţământul românesc, nu voi înşira acum motivele, dumneavoastră le ştiţi. Dar judecaţi cu mintea voastră, spuneţi-vă opiniile şi repetaţi cât mai puţin formulele găsite în cărţi, deja mestecate", le-a spus Ştef. De asemenea, adolescenţii au fost felicitaţi şi de istoricul Sorin Şipoş, preşedintele de onoare al târgului Gaudeamus.

Şeful Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, a precizat că textele câştigătoare vor fi tipărite pe o hârtie specială, iar pe 1 decembrie, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, vor fi îngropate într-o capsulă la temelia statuii lui Mihai Eminescu, de pe strada Independenţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O gramatică pură
Poate sună mai bine " Premiul I L-au luat..."
Postat 10 Mai 2018, 20:47 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON