URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2020, 19:00

"Dragă domnule primar...". Un pensionar din Oradea, împătimit al fotbalului, îi scrie lui Ilie Bolojan despre iniţiativa unui nou stadion în oraş 

'Dragă domnule primar...'. Un pensionar din Oradea, împătimit al fotbalului, îi scrie lui Ilie Bolojan despre iniţiativa unui nou stadion în oraş  Stadionul din Târgu Jiu, considerat un posibil model pentru viitorul stadion al Oradiei (sursa foto: gorj24.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un pensionar din Oradea, Ioan Pater, care se prezintă drept "un împătimit susţinător al fotbalului" şi care, în 2012, a publicat cartea "FC Bihor - o iubire imposibilă", îi transmite primarului Ilie Bolojan gândurile sale legate de iniţiativa construirii unui nou stadion în Oradea, în zona în care este ridicată în această perioadă şi viitoarea Sală Polivalentă. 

Orădeanul a trimis scrisoarea deschisă BIHOREANULUI, spunând că nu activează pe Facebook, reţeaua de socializare unde primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a lansat o dezbatere despre parametrii pe care ar trebui să-i aibă viitoarea arenă a oraşului. 

După cum BIHOREANUL a scris, edilul a lansat ca "bază de discuţii" realizarea unui stadion "cu 14-15.000 de locuri, fără pistă de atletism, cu locuri de parcare doar în subteran, cu un hotel încorporat, cu spaţii de conferinţe şi de recuperare medicală". 

Mulţi dintre orădenii care i-au răspuns edilului au susţinut, însă, că Oradea "merită" un stadion cu 20.000 de locuri sau chiar mai mult, prin prisma tradiţiei fotbalistice a oraşului şi numărului mare de susţinători care s-ar aduna dacă aici s-ar crea o echipă competitivă. 

Săptămâna viitoare, este aşteptată o decizie din partea proiectanţilor (firma Dico şi Ţigănaş – care semnează proiectele unor stadioane precum Cluj Arena, Ion Oblemenco din Craiova şi cel din Târgu Jiu) şi a municipalităţii în privinţa parametrilor din studiul de fezabilitate al arenei. 


Citiți mai jos integral scrisoarea deschisă adresată primarului:

Domnului primar al municipiului Oradea, Ilie Bolojan! 

Draga Dle. Primar Ilie Bolojan! Ma numesc Ioan Pater, avind domiciliul in mun. Oradea, in virsta (recunosc, cu totul indezirabila in aceste vremuri, n.m.) de 69 spre 70 de ani, de ocupatie pensionar, in timpul liber si scriitor, cind punem "osul" la treaba (pentru cei care ma recunosc, evident, n.m.) si va spun sincer ca am intrat in fibrilatii! Nu, nu va fie teama, ca n-are legatura cu pan... ci cu dumneavoastra!

Circula zvonul prin tirg ca va "dati" la ... stadion! Mai sa fie!, mi-am zis si-atunci, m-am apucat de studiat toate sfaturile parerologilor in materie (media si retelele de socializare sa traiasca, n.m.), dar, am rasuflat usurat! Nu, hotarit lucru (ma gindesc eu), "Bolo" (fie-mi iertata expresia, n.m.) nu s-a bagat la fotbal ci numai la stadion (chit ca, atentie, una fara alta nu merge, n.m.!). Ca ultima data cind s-a bagat (imi reamintesc eu), a cazut dracu`, toata sandramaua!

F.C. Bihorul meu scump si drag s-a risipit in ceata, precum razele evanescente ale unui far in negura noptii!... Cu toate incercarile unora de a-l resuscita (vezi Mircea Fodor, fostul nostru jucator, cu "F.C. Bihor - legenda continua", n.m.), nesustinute si sortite esecului! Si asta, dupa 67-68 de ani de existenta zbuciumata! Cu toate ca sunt o fire optimista, scepticismul (ba chiar defetismul, n.m.), nu m-a ocolit in legatura cu soarta clubului meu de suflet.

Ma pufneste risul dom`Primar cind imi revin in minte idei pe care le-am vehiculat prin cartea mea "F.C. Bihor-o iubire imposibila", ed.Treira-Oradea-2012. Iata doua exemple: "Musai, ma gindesc eu, sa-l abordez pe primar pina cind, lecturind presa sportiva, de pe ecranul computerului imi sare-n ochi titlul unui articol halucinant: <Primarul Ilie Bolojan vrea sa inscrie echipa F.C. Bihor in Divizia C!>. Era intr-una din pauzele competitionale ale anilor 2008-2010 cind caldura torida a unor veri caniculare ne afecta, probabil, ratiunea la toti... Stai asa, imi revin eu repede din pumni, ca doar n-am retrogradat iar socotelile cu Divizia C, le incheiasem demult, cu un deceniu in urma!

Se justifica, in articol, ca nu avem bani destui, ca sunt prioritati multe (fotbalul mai putind astepta, lasa sa se inteleaga, primarul) iar cu un buget mai mic am putea face fata intr-o divizie inferioara! A fost momentul cind mi-a pierit definitiv cheful de audiente si m-am "pus" pe suferit in surdina, la trecerea timpului... Hmmm!, mi-am zis eu, ce ti-e si cind te incurci cu matematicienii astia... Mereu i-am suspectat ca ei sunt in afara "ROGVAIV-ului", neexistind pentru ei alte nuante, decit alb si negru!" (F.C. Bihor-o iubire imposibila, pag.394).

Sau: "Nu stiu cum ti se pare Bihor, imnul acesta dar eu visez, ascultindu-l fredonat maiestuos de un cor format din 42.317 suporteri infocati, pe un stadion mosern in imediata apropiere a Statiunii Baile Felix! Dar ce zici tu Bihor in gindul tau? <Viseaza, nu ma supar>, nu?! Aaa, la ce meci imi imaginez eu ca sunt? Pai, sa zicem la F.C. Bihor - Atletico Madrid, un meci de Europa League, acolo!... Aaaa, iarasi nu te superi!... Si de ce fix 42.317 spectatori? Pai, cum sa-ti spun, vezi draga Bihor, turnichetii aia motati la vechiul "Iuliu Bodola" sunt depasiti... Aici avem instalatie moderna de numarare a celor veniti, care nu-i asa, nu se joaca cu aproximatii!..." (F.C. Bihor- o  iubire imposibila, pag.422).       

Ce vise, ce visuri, nu-i asa dom` Primar?! Si cind ma gindesc ca la ora cind scriam acele lucruri, F.C. Bihor era in Liga a II-a... Si ca pentru circa o jumatate de milion de euro (pretul primirii licentei n.m.), am dat cu piciorul promovarii in Liga I-a din vara lui 2011, bani pe care i-am fi recuperat imediat din drepturile TV?!... Cita zgircenie, cita inabilitate, necunoasterea fenomenului sau, pur si simplu despret pentru trairile inimosilor si numerosilor suporteri bihoreni, am etalat noi atunci, nu se poate descrie in cuvinte!... Sau, ar putea s-o faca Mircea Sandu si Mitica Dragomir, diriguitorii fotbalului de la noi in acea vreme care, nevenindu-le sa creada ca suntem asa "dezorientati", au promovat Mioveniul pe prima scena, "noaptea ca hotii", vorba cuiva, pina nu se razgindeste Bihorul! Bihorul nu s-a razgindit iar Sandu cu Mitica si-au facut mendrele cu echipa sponsorizata de constructorul de automobile (pe fondul unor relatii strinse Mioveni-F.R.F., accesibile doar cunoscatorilor, n.m.). Din acel moment, din pacate,am pus cruce fotbalului din Oradea, indoliind atitea suflete!

Treaba cu C.A.O., o echipa reaparuta din spuma marii, catre care suntem "momiti" a ne reorienta gusturile, e una de fatada cred eu (menita a ne anestezia simturile electorale, n.m.), pentru ca daca ar fi una serioasa, merita o discutie aparte... Trebuie spus clar ce se doreste! Resuscitarea legendarei C.A.O., in culorile ei originale alb-verzi (spre bucuria multor suporteri ai fotbalului oradean si nu numai, n.m.) sau "balmajirea" unei noi echipe, in "buna" traditie oradeana, in culori schimbate (ros-albastre, dupa cum vad unele poze prin ziare, n.m.), care sa faca pierdute sa regasite urmele predecesoarei!...

Pentru ca, atentie draga dle. Primar, nu poti impaca si capra si varza, ambele sub supravegherea lupului! Ce vreau sa zic,. e ca orasul nostru drag, Oradea, in viziunea moderna a devenirii sale si a spiritului de competitie generator de progres, poate gazdui cu succes doua cluburi rivale (din punct de vedere sportiv, n.m.): legendara C.A.O. in culorile ei alb-varzi, cu sediul la stadionul "Iuliu Bodola" sau "Iuliu Baratky" (ca tot e el oradean get-beget, n.m.) si, pe de alta parte, vechea echipa reactivata in culorile ros-albastre, F.C. Bihor sau Crisana, cu sediul la noul stadion! La nevoie (in caz de participare in cupele europene), fiecare sa aiba posibilitatea de a juca pe stadionul adecvat cerintelor...

O astfel de rivalitate sportiva, cred ca poate fi mai bine "dusa" decit Clujul ("U" - C.F.R., n.m.) pentru ca, indraznesc sa afirm (in calitate de fost student clujean, n.m.), Oradea are mai multe argumente in planul relatiilor inter-umane, cind vine vorba de gestionarea unor rivalitati sportive (a se revedea Crisul - Olimpia sau F.C. Bihor - Infratirea din trecut, n.m.)!...

Stadionul vechi poate si trebuie sa fie (dupa parerea mea) bagat in modernizare (darimarea si reconstruirea tribunei a II-a, acoperis, parcari, etc.), cu eforturi financiare sustenabile de catre cominitatea oradeana iar in plan sportiv-sentimental, beneficiile ar fi enorme; ginditi-va numai la un titlu de ziar: "Baietii de la C.A.O. danseaza iar pe gazonul pe care odinioara, scriau povesti de neuitat Mircea David, Baratky, Bodola, Kocsis...!" Masina timpului nu-i o poveste dom`Primar si ea, bine strunita, ne poate purta pe aripi de vis (si de ce nu, reale, n.m.) in orice coltisor de timp si spatiu al Universului! Impreuna, putem reinvia traditia si inca la cote mult superioare, cu o singura dubla conditie: sa ne facem echipa si stadion! De al treilea factor (noi, microbistii, n.m.) nu va faceti griji, ca vom fi acolo, la nevoie!...   

Dar, daca vorbim de stadion, draga Dle.Primar, sa stiti ca sub 30.000 nu discutam! De locuri, nu de parai... Aaaa, nici dumneavoastra, peste 14 - 15.000! No, asta-i oleaca bai, cum zice bihoreanul. Pentru ca, sa fim sinceri, parerile-s la noi iar decizia... ia ghiciti dragi repondenti de pe Facebook unde e? Pai, daca nu in pixul lui "Bolo" atunci unde?, ca doar nu intr-ale subalternilor de prin preajma! Scuzati va rog pentru apelativul mai familiar dom`Primar dar, dupa atita palavrageala, incepem sa ne cunoastem! Cum tot n-avem fotbal, macar sa palavragim despre el!...

Deci, draga Bolo, te asigur din toata inima ca, desi pare ca vorbesc cu naduf, de obida, nu poate fi vorba! Pentru ca eu te iubesc ca primar si te-am votat de fiecare data la alegeri; si o voi face si data viitoare, in ciuda "depresiei" in care m-ai bagat cu fotbalul... Eu apeciez la primarul meu (recte la tine Bolo), calitatile de constructor care, neaparat consituie un har divin. Caci, nu-i asa, constructia, dezvoltarea, evolutia (in esenta "Creatia", n.m.) vin de la Domnul in timp ce opusul acestora vin de la Satan care, in viclenia lui, ne-ar vrea mereu sugi, ca la origini!...

Eu te inteleg perfect draga Bolo si fidelizez cu tine pe tema principiului ca nimic nu se poate construi fara sa se darime ceva!... In context, ti-as recomanda insa, sa abandonezi viziunea asta minimalista, paguboasa: cu podete in loc de poduri  (vezi "Sovata" sau "Centenar", n.m.), cu arbusti in loc de copaci (vezi parcul Salca si nu numai, n.m.), sau muzee bagate la "izoleta" (in cetate daca se poate!). Pe asta cu muzeul, aproape ca era s-o "furam" daca nu erau citeva minti sclipitoare si vigilente prin cultura oradeana, care sa te traga de mineca! Si asta, bat-o focul, tocmai in urma unei analize cost-beneficiu cu care era cit pe ce sa-i imbrobodesti pe multi: cum ca, ce bine le-ar sta unor exponate de muzeu inestimabile, in ambientul jilav de sub zidurile unei cetati milenare?! In opinia ta draga Bolo, crezi ca Dumnezeu ne mai dadea drumul in lumea larga, pe Terra, daca se impiedica de vreo analiza cost-beneficiu!?! Eu cred ca nu! Pentru ca, la urma urmei, ce "gheseft" are Domnul de pe urma noastra? Si totusi!...

Ma furnica pe sira spinarii draga Bolo, cind aud ca pentru a ne "ferici" cu un stadion, te-ai documentat serios pe la Tirgu-Jiu, fieful electoral al lui Ponta, odinioara. Cu tot respectul pentru pentru primarul Romanescu si analiza cost-beneficiu la care ai achiesat fara cricnire, te informez draga Bolo ca orice idee fotbalistica venita din acea zona, este contaminata nociv de catre Marin Condescu, un individ care a stabilit recorduri planetare (de neegalat dupa parerea mea) in materie! Pai, tu stii draga Bolo (iar daca nu, afla cu aceasta ocazie, n.m.) ca acest individ a retrogradat de trei ori cu "Pandurii"  dar n-a picat niciodata!?!  Neverosimil, nu?!  Si eu zic la fel, dar asta-i trista realitate care nici macar n-a ajuns la urechile oficialilor U.E.F.A. si F.I.F.A., cerberii regulamentelor fotbalistice... Pai, asta ne trebuie noua, oradenilor, draga Bolo?, Lectii pe linie de fotbal de la Tg-Jiu? Daca ar fi vorba despre muzica populara, sculptura sau alte cele, mai treaca mearga, dar asa...                 

In calitate de economist draga Bolo, iti mai spun un secret: nu orice investitie trebuie sa treaca prin "furcile-caudine" ale analizei cost-beneficiu (pe care-o ridici la rang de lege, n.m.) si, ma refer aici la cele din educatie, cultura (unde da-mi voie draga Bolo sa includ si sportul, deci si fotbalul...n.m.), sanatate, etc., unde stim doar costurile, beficiile (enorme sub multe aspecte) neputindu-le estima ci doar simti!... Cam asa a procedat si Domnul cu noi draga Bolo (pentru ca te stiu om credincios, nu de alta, n/m.) cind a investit in noi. Ne-a dat drumul in lume, stiind cit Il costa, neputind estima precis la ce sa se astepte de la oameni! Dar fii pe pace, vine ea, "Judecata de apoi", cind Domnul va trage linie si va face bilantul!... Cum va veni si pentru Primar la sfirsit de mandat (sau mandate, n.m.), eu, dorindu-ti din toata inima sa iesi bine si cu fruntea sus din confruntarea cu noi, alegatorii!    

Pentru asta, va trebui sa intelegeti insa ca pe lumea asta, matematica nu e totul iar cifrele nu sunt altceva decit rezultatul gindirii noastre absatracte care, ne ghideaza pe ici pe colo, dar daca le "fetisizam" pe "nemestecate", riscam sa ne cufundam si mai tare in mocirla, de unde nu ne mai scoate nici teorema lui...Varignon!

Mie imi place aceasta teorema care vine din mecanica (specialitatea d.stra, dupa cte stiu, n.m.) pentru ca ne invata cum sa construim un pod si, de ce nu, un,,, stadion?! Vai, nici acum nu pot sa-l uit pe dragul nostru director de la L.I.C.M. Oradea, inginer Florian Copil (Dumnezeu sa-l odihneasca), care la ora de mecanica (anI-`66-`67, n.m.) ne scula, "pe sarite" in picioare si "tuna" autoritar: "Ia zi crestine, teorema lui Varignon!" A fost o figura ilustra a inteligentei tehnice oradene, un inginer, profesor si director, fara perecehe! Dumneavoastra Dle.Primar, sau tu, draga Bolo (na, ca ma-ncurc acuma, dupa atita palavrageala, n.m.), precis ca stii despre ce-i vorba dar nu inteleg de ce nu aplici si-n practica aceasta invatatura, spusa noua de catre ilustrul cercetator francez, inca din secolul al XVII-lea, anul 1687 si care suna cam asa (fara nicio aluzie malitioasa draga Bolo, o reproduc pentru cititori, n.m.): "Momentul, in raport cu un punct al rezultantei unui sistem de forte concurente, este egal cu suma algebrica a momentelor fortelor componente, in raport cu acelasi punct (din ciclul <grinzi cu zabrele>, n.m.). Ce vrea sa zica Pierre Varignon, e ca atunci cind te apuci sa construiesti un pod (sa zicem "Sovata", peste Crisul Repede, n.m.) trebuie sa-l dimensionezi dupa aceasta teorema; adica sa lucrezi cu cifre absolute, algebrice si nu cu medii statistice (de tonaje, sa zicem), caci altfel, risti sa cada toata "sandramaua) in capul...lebedelor! Trece bicicleta, trece Matizul, trece Loganul, trece B.M.V-ul, trece chiar si pietonul, dar...hat!, cind vine camionul, autobusul sau T.I.R.-ul,,,, adio pod si lebede!... Aaaa, ca interzicem la alea grele sa circule pe-acolo! Pai atunci, la ce dracu ne mai apucam sa onstruim poduri si...stadioane?! Ce folos ca avem pod linga Sala Sporturilor, daca nu pot trece sau intoarce autocarele cu sportivi pe-acolo? Iar teorema lui Varignon, se verifica si la stadioana, draga Bolo! In stadion nu intra cifre medii statistice ci pur si simplu fiinte umane, numarabile in cifre absolute (algebrice, cum zicea francezul, n.m.).

Ce te faci cind in anul de gratie 2025 sa zicem, la un meci  F.C. Bihor (Crisana) - Steaua (C.A.O.), sau oricare alt meci important, iti apare la porti 35 - 40.000 de oameni, cu dorinta de a vedea meciul?! Cine iese sa stea in fata lor si sa le spuna: "Oameni buni, mergeti acasa, ca nu va putem primi pe toti! Stiti, noi am lucrat cu medii statistice (Romanescu-i de vina si cu Ghita Falca, fir-ar ei ai dracu`), n-am auzit de Varignon!, ala care e oale si ulcele, cine sa se ia dupa el in mileniul trei?!"Daca, Doamne fereste, iti vei fi terminat mandatele pina atunci draga Bolo, eu, cu toata raspunderea, l-as scoate-n fata pe Marcel Puscas si sa le zica, de la obraz, populimii: Ma` fratilor, orice loc peste 15 mii, produce paguba curata", "Nu orice e mare, e si util", "O baza sportiva trebuie sa deserveasca locuitorii orasului si nu echipele adverse!" Astfel de insanitati au fost scoase pe gura la faimoasa consultare democratica de pe Facebook draga Bolo, de catre unul din cei mai apreciati fosti jucatori ai F.C. Bihorului, get-beget oradean, altfel! 

Ii mai trebuia lui Marcel sa ne asigure ca "marimea nu conteaza", dar a zis-o sub forma mascata!...Daca mai sta mult linga Mititelu, tare ma tem ca Marcel al nostru, o ia rau pe...aratura! Caci altfel, Marcel al oltenilor (Iancu, fost presedinte la F.C.Bihor,n.m.), spre surprinderea mea, (pe care, fie vorba-ntre noi, l-am criticat de i-au mers fulgii in cartea mentionata mai sus, n.m.), a avut o viziune mult mai moderna si pertinenta, in concordanta cu doleantele iubitorilor de fotbal bihoreni (a se vedea aceeasi consultare pe Facebook, n.m.)!  Pai, draga Marcele (cu Puscas vorbesc acum draga Bolo, daca in anul de gratie 2025, noi am avea la Oradea o echipa cu linia de mijloc a anilor `80: Ioan Naom-Marcel Puscas-Petre Grosu-Kun Attila, noua nu ne-ar ajunge un stadion cu ... 50 de mii de locuri! Ma rog, poate sunt eu prea optimist dar, orisicit... Lasa-l pe Mititelu-n pace draga Marcele si vino acasa; sa punem cu totii umarul la revirimentul fotbalului bihorean. Ca de Mititelu, are cine se ocupa; acolo-i Olguta cu P.S.D.-ul si Rotaru cu F.R.F.ul!                                  

Un pic de rabdare te rog sa mai ai draga Bolo, ca ne apropiem de final si ma tem ca ne prind din urma specialistii, cu studiul de fezabilitate gata , fara sa se fi "umblat" la cele 12 - 15.000 de locuri!                           

Deci, cum ziceam, la Oradea ne trebuie un stadion nou cu circa 40.000 de locuri (plus-minus doua-trei mii, rezerve U.E.F.A. si alte chestii, n.m., perfect sustenabil din punct de vedere financiar, pentru ca ai dovedit maiestrie draga Dle.Primar, in procurarea si gestionarea fondurilor (publice, private, europene, nu mai conteaza, n.m.). Astfel, vom putea obtine o clasificare buna UEFA, cu drept de organizare a unor meciuri pina in semifinalele cupelor europene. Ca la finale, nu ne bagam!  Alea sunt rezervate pentru vechii clienti ai "cabalei", cu stadioane de 70 - 80.000 de locuri.

Vom putea gazdui astfel si "Nationala" Romaniei (sa ne amintim ca prin anii `80, la singurul meci al "Nationalei" de la Oradea - din epoca moderna - cu Israelul au asistat in jur de 30.000 de oameni, inghesuiti ca sardelele pe vechiul stadion, n.m.), putind deveni astfel chiar un stadion regional (dupa modelul spitalelor, unde Clujul iar ne-a luat-o inainte, n.m.) pe care, la nevoie sa joace echipe din apropiere: Baia-Mare, Satu-Mare, Zalaul sau Aradul, care pot atinge performante europene inaintea noastra sau concomitent, fara sa detina insa stodioane adecvate. Cel putin U.T.A., a fost intotdeauna inaintea noastra, din acest punct de vedere! Si, cind ma gindesc draga Bolo ce "plasa" au luat aradenii de la colegul si prietenul tau, Ghita Falca?! Sase ani  i-a "trombonit" omul asta pe aradeni ca le face stadion, ca, pina la urma,  acestia sa se aleaga cu o "chichineata" de stadion ce aduce mai mult a baza de antrenament! Si cind ma gindesc la UTA anilor `70!...Daca am pomenit si de Baia-Mare, sa nu te surprinda draga Bolo pentru ca maramuresenii, cind se mobilizeaza, pot atinge excelenta fotbalistica inaintea noastra (ca si in alte domenii in care, nimeni nu le poate sta in cale, cind ei invirt clopul deasupra capului!, n.m.). Sa ne amintim numai ca prin anii `70, pe stadionul din "Dealul florilor", a descins insusi marele Real Madrid, intr-un meci de cupa UEFA!

Cu publicul, sa nu nefacem probleme draga Bolo, ca stringem usor (echipa sa fie, n.m.) 35-40.000 de spectatori  dintr-un areal de 300.000 de suflete (Oradea plus Z.M.O., plus studenti, plus turisti). Unde mai pui ca, pe stadionul vechi, veneau regulat suporteri din toate zonele Bihorului (si vor veni si din imprejurimi daca ne "bagam" la numele de "Crisana", n.m.)!...

Problema ar fi daca sa-l facem cu pista sau fara. Ambele variante ar putea intra in calcul (draga Bolo, nu te gindi sa "stringi" iar de teren, ca e loc destul, n.m.), dupa parerea mea. Cu pista, stadionul ar deveni multifunctional, de anvergura internationala, putind organiza diferite competitii europene si mondiale la atletism si alte sporturi, crescind enorm prestigiul orasului nostru, in perspectiva devenirii sale europene pe care ne-o dorim! Un motiv in plus pentru turisti, sa necalce pragul! Fara pista (cum e de dorit pentru fotbal, n.m.), stadionul devine mai atractiv pentru iubitorii fotbalului si, cum avem "Tineretului" in apropiere, printr-o mobilizare serioasa (fara eforturi inaccesibile, parerea mea) si printr-o modernizare adecvata, putem adauga oricind la "hub-ul" sportiv preconizat, un stadion multifunctional de 1o-12.000 de locuri.

Cu locatia stadionului, iarasi nu-i o problema! Avem destul teren viran in zona metropolitana (buna ideea unui repondent cu CET-II, n.m.) dar, atentie, de dragul "hub-ului" sportiv preconizat, eu zic ca cel mai bine e sa-l construim in zona delimitata de str.Traian Blajovici, Gradina Zoo, Peta si Str.Universitatii. Acolo, incape linistit un stadion de 4o.000 de locuri, o baza moderna de antrenament (absolut necesara, n./m.), o parcare supraetajata si alte anexe. Bineinteles draga Bolo ca la str.Traian Blajovici, se va "lasa" cu niste...exproprieri, dar asta nu-i o problema, cele doua-trei persoane fizice si juridice care-si fac veacul pe-acolo, trebuind sa inteleaga de la sine ca viitorul de construieste cu sacrificii!...La nevoie (si cred ca e, n.m.) trebuie mutata si Gradina Zoo de-acolo (in padurea de la Saldabagiu de Munte de exemplu, n.m.), pentru ca nu-i normal, dupa parerea mea, ca ursul sa "bese" (scuzati expresia) in mijlocul tirgului!...                    

Despre cai de acces la stadion, ce sa mai vorbim?! Imi salta inima de bucurie cind ma gindesc cum vom pune in incurcatura o viitoare comisie UEFA ce va fi trimisa sa ne clasifice pentru jocurile europene!... Ei ne vor intreba iar noi vom raspunde, dupa modelui:  - aeroport?, uite-l, la doi pasi, si-nca unul international! - cai feroviare?,  uite-aici la doi pasi, cu gara la Iosia, dar dac-i cazul, facem halte si la Sintandrei si Nojorid!...   - cai rutiere?,  pai, uite-acilea, la un pas, centura ocolitoare a orasului (cu acees si dinspre Occident), pasaje sub si supraterane, drum expres Oradea-Arad-Timisoara... - acces la stadion?, pe toate partile, str.Universitatii, Vladeasa, Oct.Goga, Traien Blajovici, Aleea Matei Basarab, Peta, ca uitati, primarul nostru ne-a facut si linie noua de tramvai, pina la stadion!...  - parcari?, pai, uitati acilea, si terestre (Sala Sporturilor, Auchan si la nevoie, O.S.C., Carrefour-Era si Brico-Store) si supraetajate (eu propun la strada Universitatii, dupa niste exproprieri de rutina, nesemnificative,n.m.) In acest din urma caz, parcarea ar putea deservi si  Campusul Universitar laolalta cu institutiile publice din preajma! - hoteluri si restaurante?,  va rugam sa nu ne jigniti domnilor, pai daca nici Oradea cu statiunile din preajma n-are din astea?!... "Mai, dar cu ce sa va incui eu pe voi? -se va fi socotit in barba vreun oficial circotas, de tipul lui Gheorghe Nedelescu sa zicem, care era cit pe ce sa nu "dea drumul" la  meciul de baraj din 2003 F,C. Bihor-Otelul Galati, pentru promovarea in Lila I-a - caci de cai fluviale nu va pot intreba, ca nu prevede protocolul?!" "Ba, intrebati-ne!, vom fi raspuns noi ca daca-i musai, cu placere!  Imediat ne punem pe drenat Peta si ne conectam la Dunare (via Crisul Repede - Tisa, n.m.).                 

Vai de mine dom`Primar, ce vise, ce visuri?!... Pasta din pix, care e pe terminate, ma mai trezeste la realitate si-mi aminteste ca mai am de convertit textul si prin tastatura computerului iar efortul... nu-i de colea! Dar merita zic eu, daca reusesc sa va fidelizez ideilor mele! Imi cer scuze daca in dialogul nostru, draga Dle.Primar, (mai mult un monolog pina aici,n.m.), am amestecat "politeturile" cu "familiarismele"! Asta, din dorinta de a ne apropia in idei (care, va asigur, in 90% din cazuri cincid, n.m.) pe care sa le promovam in folosul comunitatii oradene, bihorene si romanesti, deopotriva!                                                                                                 

Daca v-am deranjat oarecari sensibilitati (puteti considera demersul meu si un pamflet, n.m.), imi cer, inca o data scuze, urindu-va multa sanatate si putere de munca, pentru ca e nevoie!...                                                             

La multe mandate, Domnule Primar, Ilie Bolojan!       
Cu stima si mult respect,                                                             
Ioan Pater, pensionar din Oradea si scriitor in timpul liber!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@ nenea Ioan Pater
Mai nene ai scris o dizertaie nu o sesizare, cerere,... crezi ca bolovan o cetit toata scrierea asta lalaie? Trebuie rabdare, cafele si timp sa citesti toata dizertatia asta. Incearca sa scrii scurt si la subiect, restul scoate o carte cu scrieri si poate nu iesi pe minus cu ea.
Postat 14 Iunie 2020, 11:39 de scortosul
daca sunt be bani de ma Eu.... Mu ma intereseaza jocul cu lopta pe bani publici. Painea si circul sa si-l plateasca fiecare in parte.
Daca sunt pe bani de la Eu. sa fie primit! Daca nu sa fie uitat. Orasul nu cred ca are nevoie zi si maine de un stadion mai mare de 15000 de locuri. Cine vrea mai mare sa cotizeze pe persoana fizica. Problema, marea problema este daca se va reusi autofinantarea pe activitatile curente a intretinerii acestui stabiliment. Daca o sa ajunga o bila de plumb pe umerii amarastenilor super taxati atunci renuntati si demolati si uraciune acutuala iar in locul lui un parc nu investitii imobiliare asa cum se vrea acum. Bolovane la inceput ai afirmat ca in locul actualului stadion faci parc. Ce, cum si cu ce te-au facut "investitorii strategici" sa te razgandesti?
Postat 14 Iunie 2020, 11:34 de scortosul
1x1
Spune pe șleau, stadionul nu-l interesează pentru fotbal ci pentru evenimente, se visează Cluj când de fapt a omorât tot.
Postat 14 Iunie 2020, 00:44 de oradeaveche
Peter Gabriel - Big Time
https://www.youtube.com/watch?v=PBAl9cchQac.Un hit din 1986 de pe albumul "So".E vorba desore un tip care vine dintr-un orasel mic,neinsemnat si ajunge intr-un oras mare si tot ce face si atinge devine "big".Necesita citite versurile,eventual google translate...Interzis sub 35 ani
Postat 13 Iunie 2020, 22:57 de excalibur
One for the money, two for the show
Cam mult si respect din partea unui iubitor de fotbal catre unul care a omorat fotbalul oradean, dar asta e. Daca ai trait in Oradea in ultimii 12 ani, cum poti sa crezi ca primarului ii pasa de sport si mai ales de fotbal, sau ca va da doi bani pe parerea cuiva? Pai nu Bolojan a distrus echipa F.C.Bihor? Dealtfel nici nu e vorba de vreun proiect in acest sens. E vorba doar de constructia unui stadion, atat. Rezulta ca avem de-a face doar cu o alta escrocherie imobiliara marca PNL, o metoda de a sifona niste milioane de euro catre partid. Pe Bolojanil doare undeva de fotbal, dar cand si-a dat sema ca fara fotbal nu merge prosteala cu stadionul, a reanfiintat o echipa. Avem vreo echipa a carui spectatori nu mai incap pe stadionul Bodola? Unde-s suporterii care ar justifica un stadion nou? Unde-i echipa care ar justifica un stadion nou? Sa-i spuna cineva lui Bolojan ca fotbalul e un sport foarte costisitor, chiar si in China comunista! Are in plan Primaria sa finanteze cu zeci de milioane de euro vreo echipa de fotbal? Bolojan se viseaza Pinalti? Fotbalul e afacere privata in Europa, ca tot vrem o tara ca afara. Aveti idee ce bugete au echipele din Liga 1? Stiti ca media spectatorilor din Liga 1 e intre 2000-3000 de spectatori? Sunt doar patru echipe au media peste 4000, iar unele echipe nu au nici 1000 de spectatori! Pentru asta sa investesti vreo 30 sau 50 de milioane de euro? Am innebunit cu totii, nu ami avem ce face cu banii? Sunt destule gradinite, scolile nu mai sunt zugravite de parintii copiilor, strazile sunt toate asfaltate? Ce ar fi daca primarul ar fi preocupat de apa calda care curge doar daca tot blocul da drumul la robinet? Voi vedeti ce se intampla in lume, toate economiile sunt in recesiune, Romania va avea un deficit bugetar record, plus un milion de someri. Un stadion ne lipseste acum! Bine, lui Ghilea ii lipseste, ca doar n-o sa fie construit de o firma care nu e de partid! Un stadion nu e ca turnul Eiffel, sa stam si sa-l admiram, el trebuie sa aiba si functionalitate. A, da, trebuie sa includa si un hotel! Primaria se apuca sa construiasca si hoteluri, probabil nu sunt destule in oras. Probabil Bolojan se gandeste ca sportivii trebuie sa doarma la 10 metri de gazon, sa nu oboseasca in cele cateva minute pana sunt dusi cu autobuzul din oras la stadion! In concluzie: o cheltuiala enorma, absolut inutila si gandita pe un teren unde nu e loc destul.
Postat 13 Iunie 2020, 17:17 de 1x1
Ptcoave de cai verzi (morti)... pe pereti
Unii viseaza si in prezent, cu nostalgie, la antena magyar tv si la audienta de atunci. A fost o situatie conjuncturala care s-a terminat si e foarte bine ca s-a terminat. Acum numai intereseaza pe nimeni magyar tv, cu exceptia, poate, a ungurilor care locuiesc in Romania. Sa revenim la ale noastre. Stadionul cel nou,cred ca se va construi. Din cate se pare la noua sala au inceput lucrarile.
Postat 13 Iunie 2020, 09:28 de Sunlight
N-am citit articolul...
...dar am citit comentariile!Ambalajul devine mai interesant decit continutul.Nu ma intereseaza fotbalul/sportul in general,nici stadioanele,mari sau mici.M-a lovit o nostalgie,in schimb.Era prin 1985,in plina era comunista,gri,cu restrictii,ratii si alte binefaceri,printre care program tv intre 20-22.Si erau blocurile pline de antene pentru magyar televizio.Si intr-o seara de iulie se pogorira,in direct,via magyar tv,floarea cea vestita a muzicii intr-un mega concert ,pe wembley/londra si jfk/philadelphia.Vreo 16 ore de muzica live.S-a numit Live Aid.Fonduri strinse pentru africa.La asa ceva ne-ar trebui un stadion mare, aka un stadion BIG...Am putea sa-l folosim chiar si la fund raiser,pentru saraci.
Postat 13 Iunie 2020, 00:41 de excalibur
Timp liber
Un cetatean pensionar plictisit cu o gramada de timp liber. Sunt dinastia destui, nu neaparat pensionari. Primaria ar trebuie sa angajeze vreo zece functionari doar ca sa-i asculte pe toti, toata ziua, la telefon sau in birou, dupa care la un moment dat sa-i roage politicos sa plece ca s-a facut ora cinci, ora inchiderii. Fiecare cu tot felul de cereri aberante.
Postat 12 Iunie 2020, 22:13 de Sunlight
delir pensionar
felicitari pentru cei care au putut citi pina la final delirul pensionar numit scrisoare... daca-i si scriitor autoru ar trebui sa inteleaga ca dac-o freci atita pe creierii oamenilor ramii singur cu cartea ta cu tot... mai bine ne facea bihoreanul un rezumat...
Postat 12 Iunie 2020, 15:25 de TanarSiNelinistit
Poștașul sună de doua ori cu pensia si la galerie
Bietul nostru scriitor-pensionar-suporter microbist ne adoarme cu o poveste de nivelul "să vă zic io ce mișto era în armată la munci, unde vindeam cu plutonierul și recolta CAP-ului si izmenele companiei"! La limita lucidității cu senilitatea aflăm că dacă in urmă cu 40 de ani jumate din spectatorii de la meciurile Bihorului de acasă intrau cu bilet si jumate cu blatul sau peste gard atunci astazi avem nevoie de tribune ca la Marseille sau Porto! De parca spectatorul care se plange ca Oradea are salariile cele mai mici ar sări sa dea banii de doua beri la PET pe bilet respectiv ar fi de acord sa tina pe taxe locale o masina de spalat bani negri ca si pe vremea lui Nea Mitica, Vulturar, Blajovici si compania. Echipele noastre de glorie pe care unii le-am sustinut acum 40 de ani, erau tinute din bani negri, din ordinul prim-secretarului si doar partial din cotizatii si bilete. Asa se explica prezenta de atunci a catorva "oameni de fotbal" printre care Mitica e doar varful mecanismului coruptiei. Faceti biserici megalomane, faceti stadioane gigant, faceti orice numai sa sifonati bugetul, iar o scoala curata sa nu avem numai tribune goale cu coji de seminte si presedinti de club cu valize de bani in x6. Orice varianta care nu se bazeaza pe un plan de afaceri serios este o teapa populista si o pierdere de resurse. Iar pensionarii scriitori sa bată cartile jos la bloc.
Postat 12 Iunie 2020, 12:04 de decalog
Aberatii si contradictii
Facem stadion nou dar nu prea mare pentru ca nu mai exista interes pentru fotbal: ok, inseamna ca cel vechi e suficient. Ne gandim la mai multe sporturi dar noul stadion nu va avea pista de atletism: ce rost are stadion nou cand cel vechi deja deserveste mai multe sporturi? Vrem si hotel:se stie ca primaria nu e cel mai bun administrator in acest domeniu (vezi hotelul din cetate). Locuri de parcare doar in subteran: aici e cunoscuta eversiunea primatului pentru masini (vedeala-ș carutaș in satul lui, că acolo îi e locul)
Postat 12 Iunie 2020, 11:03 de oradeanbihor
::::::::::::::::
Eu ii dau dreptate omului în sensul ca un stadion nu poate fi doar o socoteala cost-beneficiu,e o mândrie locala, o carte de vizita și chiar dc e sa facem socoteala aia cine o poate face în mod real? Cluj Arena în timpul anului trăiește mai mult din închirierea pistei de alergat, evenimente private de astea mai puțin din fotbal dar dc e drept ca un Untold aduce orașului 40 de mil de euro aia totuși nu-i rău și mai sunt și alte doua trei concerte pe an care îl umple mai un meci amical al naționalei o data pe an și la final deși în mare parte din an zace gol eu cred ca socoteala pt oraș iese bine. Dacă îl făceau și ala cu gândul doar la echipa locala U Cluj puteau să-l facă de 10 mii ca nu aduna nici atâția spectatori da nici nu era bun de nimic altceva, asa au un loc unde poți organiza practic orice pe următorii 30 de ani.Daca și în 1900 cand s-au ridicat multe din palatele din centru cu care azi ne mandrim lucrau doar dp cost-beneficiu apoi făceau probabil niște vile ca e mai ieftina întreținerea și azi ne mândream cu nimic. Cine socotește 100 de ani în care au atras mulți turiști și sper următoarele sute în care vor fi la fel o atracție pentru mulți sa cheltuie niște bănuți pe aici.Sa socotească atunci cineva și ce cost-beneficiu are cetatea care a fost renovata cu 20 de mil de euro da zace goala ca nu reușesc sa ii dea viata și aici e cheia. Sigur nu trebuie exagerat dar un stadion util ar fi mai de folos pt oraș decât unul low cost.Pana la urma faci o imensa economie prin faptul ca te ajuta statul sa îl faci probabil plătind vreo 80% din costuri ca ceva contribuție locala tot va fi și atunci de ce nu te mulțumești cu asta? Nu noi plusam și vrem unul mic, mititic sa facem economie acolo câțiva bănuți și la întreținere.Si dc peste 2,3 ani și Timișoara va face un stadion nou vom avea iar cel mai prăpădit stadion din regiune,mai mic și ca cel din Debrecen care are și ea 20000 de Locuri.
Postat 12 Iunie 2020, 01:37 de Robert
Domnu pensionar PATER
Un stadion nu e neapărat pt fotbal, un stadion e ca un teatru. FC Bihor nu a fost niciodată o echipă tare, a creat fotbaliști și doar atât. Stadionul ar trebui demolat, e o rușine. Se pare că stai prin zona Sovata, și eu tot acolo, sunt tânăr și nu mă deranjează PODUL, el nu a fost construit pt TIR-uri, ăla pt tonaj e mai în aval. Unchiule daca te plictisești du-te cu un Galaxy S20 , sai mai așteaptă puțin iPhone 12, la Eminescu,, Mihai ( oare ce ar face cu el :::)))) ApropoS de PODUL Sovata, ieri am numărat 7 antene 5 G sub el.
Postat 12 Iunie 2020, 00:51 de Sandu2100
Cu tot respectul, sunt aberatii
Domnul respectiv are prea mult timp liber. Media capacitatilor stadioanelor in Ligue1 din Franta, o tara cu fotbal peste al nostru, este de circa 30000. In conditiile ca sunt alte orase, alte echipe, alti suporteri, daca te uiti la ce se joaca acolo uneori crezi ca te uiti la alt sport. Si 20000 de locuri e mult daca sunt folosite doar pentru fotbal. Sa se faca, dar unul de 15-17 mii de locuri.
Postat 11 Iunie 2020, 19:48 de Neutryno
...
Exhaustiv, mult prea exhaustiv.
Postat 11 Iunie 2020, 19:38 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON