Un pensionar din Oradea, Ioan Pater, care se prezintă drept "un împătimit susţinător al fotbalului" şi care, în 2012, a publicat cartea "FC Bihor - o iubire imposibilă", îi transmite primarului Ilie Bolojan gândurile sale legate de iniţiativa construirii unui nou stadion în Oradea, în zona în care este ridicată în această perioadă şi viitoarea Sală Polivalentă.
Orădeanul a trimis scrisoarea deschisă BIHOREANULUI, spunând că nu activează pe Facebook, reţeaua de socializare unde primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a lansat o dezbatere despre parametrii pe care ar trebui să-i aibă viitoarea arenă a oraşului.
După cum BIHOREANUL a scris, edilul a lansat ca "bază de discuţii" realizarea unui stadion "cu 14-15.000 de locuri, fără pistă de atletism, cu locuri de parcare doar în subteran, cu un hotel încorporat, cu spaţii de conferinţe şi de recuperare medicală".
Mulţi dintre orădenii care i-au răspuns edilului au susţinut, însă, că Oradea "merită" un stadion cu 20.000 de locuri sau chiar mai mult, prin prisma tradiţiei fotbalistice a oraşului şi numărului mare de susţinători care s-ar aduna dacă aici s-ar crea o echipă competitivă.
Săptămâna viitoare, este aşteptată o decizie din partea proiectanţilor (firma Dico şi Ţigănaş – care semnează proiectele unor stadioane precum Cluj Arena, Ion Oblemenco din Craiova şi cel din Târgu Jiu) şi a municipalităţii în privinţa parametrilor din studiul de fezabilitate al arenei.
Citiți mai jos integral scrisoarea deschisă adresată primarului:
Domnului primar al municipiului Oradea, Ilie Bolojan!
Draga Dle. Primar Ilie Bolojan! Ma numesc Ioan Pater, avind domiciliul in mun. Oradea, in virsta (recunosc, cu totul indezirabila in aceste vremuri, n.m.) de 69 spre 70 de ani, de ocupatie pensionar, in timpul liber si scriitor, cind punem "osul" la treaba (pentru cei care ma recunosc, evident, n.m.) si va spun sincer ca am intrat in fibrilatii! Nu, nu va fie teama, ca n-are legatura cu pan... ci cu dumneavoastra!
Circula zvonul prin tirg ca va "dati" la ... stadion! Mai sa fie!, mi-am zis si-atunci, m-am apucat de studiat toate sfaturile parerologilor in materie (media si retelele de socializare sa traiasca, n.m.), dar, am rasuflat usurat! Nu, hotarit lucru (ma gindesc eu), "Bolo" (fie-mi iertata expresia, n.m.) nu s-a bagat la fotbal ci numai la stadion (chit ca, atentie, una fara alta nu merge, n.m.!). Ca ultima data cind s-a bagat (imi reamintesc eu), a cazut dracu`, toata sandramaua!
F.C. Bihorul meu scump si drag s-a risipit in ceata, precum razele evanescente ale unui far in negura noptii!... Cu toate incercarile unora de a-l resuscita (vezi Mircea Fodor, fostul nostru jucator, cu "F.C. Bihor - legenda continua", n.m.), nesustinute si sortite esecului! Si asta, dupa 67-68 de ani de existenta zbuciumata! Cu toate ca sunt o fire optimista, scepticismul (ba chiar defetismul, n.m.), nu m-a ocolit in legatura cu soarta clubului meu de suflet.
Ma pufneste risul dom`Primar cind imi revin in minte idei pe care le-am vehiculat prin cartea mea "F.C. Bihor-o iubire imposibila", ed.Treira-Oradea-2012. Iata doua exemple: "Musai, ma gindesc eu, sa-l abordez pe primar pina cind, lecturind presa sportiva, de pe ecranul computerului imi sare-n ochi titlul unui articol halucinant: <Primarul Ilie Bolojan vrea sa inscrie echipa F.C. Bihor in Divizia C!>. Era intr-una din pauzele competitionale ale anilor 2008-2010 cind caldura torida a unor veri caniculare ne afecta, probabil, ratiunea la toti... Stai asa, imi revin eu repede din pumni, ca doar n-am retrogradat iar socotelile cu Divizia C, le incheiasem demult, cu un deceniu in urma!
Se justifica, in articol, ca nu avem bani destui, ca sunt prioritati multe (fotbalul mai putind astepta, lasa sa se inteleaga, primarul) iar cu un buget mai mic am putea face fata intr-o divizie inferioara! A fost momentul cind mi-a pierit definitiv cheful de audiente si m-am "pus" pe suferit in surdina, la trecerea timpului... Hmmm!, mi-am zis eu, ce ti-e si cind te incurci cu matematicienii astia... Mereu i-am suspectat ca ei sunt in afara "ROGVAIV-ului", neexistind pentru ei alte nuante, decit alb si negru!" (F.C. Bihor-o iubire imposibila, pag.394).
Sau: "Nu stiu cum ti se pare Bihor, imnul acesta dar eu visez, ascultindu-l fredonat maiestuos de un cor format din 42.317 suporteri infocati, pe un stadion mosern in imediata apropiere a Statiunii Baile Felix! Dar ce zici tu Bihor in gindul tau? <Viseaza, nu ma supar>, nu?! Aaa, la ce meci imi imaginez eu ca sunt? Pai, sa zicem la F.C. Bihor - Atletico Madrid, un meci de Europa League, acolo!... Aaaa, iarasi nu te superi!... Si de ce fix 42.317 spectatori? Pai, cum sa-ti spun, vezi draga Bihor, turnichetii aia motati la vechiul "Iuliu Bodola" sunt depasiti... Aici avem instalatie moderna de numarare a celor veniti, care nu-i asa, nu se joaca cu aproximatii!..." (F.C. Bihor- o iubire imposibila, pag.422).
Ce vise, ce visuri, nu-i asa dom` Primar?! Si cind ma gindesc ca la ora cind scriam acele lucruri, F.C. Bihor era in Liga a II-a... Si ca pentru circa o jumatate de milion de euro (pretul primirii licentei n.m.), am dat cu piciorul promovarii in Liga I-a din vara lui 2011, bani pe care i-am fi recuperat imediat din drepturile TV?!... Cita zgircenie, cita inabilitate, necunoasterea fenomenului sau, pur si simplu despret pentru trairile inimosilor si numerosilor suporteri bihoreni, am etalat noi atunci, nu se poate descrie in cuvinte!... Sau, ar putea s-o faca Mircea Sandu si Mitica Dragomir, diriguitorii fotbalului de la noi in acea vreme care, nevenindu-le sa creada ca suntem asa "dezorientati", au promovat Mioveniul pe prima scena, "noaptea ca hotii", vorba cuiva, pina nu se razgindeste Bihorul! Bihorul nu s-a razgindit iar Sandu cu Mitica si-au facut mendrele cu echipa sponsorizata de constructorul de automobile (pe fondul unor relatii strinse Mioveni-F.R.F., accesibile doar cunoscatorilor, n.m.). Din acel moment, din pacate,am pus cruce fotbalului din Oradea, indoliind atitea suflete!
Treaba cu C.A.O., o echipa reaparuta din spuma marii, catre care suntem "momiti" a ne reorienta gusturile, e una de fatada cred eu (menita a ne anestezia simturile electorale, n.m.), pentru ca daca ar fi una serioasa, merita o discutie aparte... Trebuie spus clar ce se doreste! Resuscitarea legendarei C.A.O., in culorile ei originale alb-verzi (spre bucuria multor suporteri ai fotbalului oradean si nu numai, n.m.) sau "balmajirea" unei noi echipe, in "buna" traditie oradeana, in culori schimbate (ros-albastre, dupa cum vad unele poze prin ziare, n.m.), care sa faca pierdute sa regasite urmele predecesoarei!...
Pentru ca, atentie draga dle. Primar, nu poti impaca si capra si varza, ambele sub supravegherea lupului! Ce vreau sa zic,. e ca orasul nostru drag, Oradea, in viziunea moderna a devenirii sale si a spiritului de competitie generator de progres, poate gazdui cu succes doua cluburi rivale (din punct de vedere sportiv, n.m.): legendara C.A.O. in culorile ei alb-varzi, cu sediul la stadionul "Iuliu Bodola" sau "Iuliu Baratky" (ca tot e el oradean get-beget, n.m.) si, pe de alta parte, vechea echipa reactivata in culorile ros-albastre, F.C. Bihor sau Crisana, cu sediul la noul stadion! La nevoie (in caz de participare in cupele europene), fiecare sa aiba posibilitatea de a juca pe stadionul adecvat cerintelor...
O astfel de rivalitate sportiva, cred ca poate fi mai bine "dusa" decit Clujul ("U" - C.F.R., n.m.) pentru ca, indraznesc sa afirm (in calitate de fost student clujean, n.m.), Oradea are mai multe argumente in planul relatiilor inter-umane, cind vine vorba de gestionarea unor rivalitati sportive (a se revedea Crisul - Olimpia sau F.C. Bihor - Infratirea din trecut, n.m.)!...
Stadionul vechi poate si trebuie sa fie (dupa parerea mea) bagat in modernizare (darimarea si reconstruirea tribunei a II-a, acoperis, parcari, etc.), cu eforturi financiare sustenabile de catre cominitatea oradeana iar in plan sportiv-sentimental, beneficiile ar fi enorme; ginditi-va numai la un titlu de ziar: "Baietii de la C.A.O. danseaza iar pe gazonul pe care odinioara, scriau povesti de neuitat Mircea David, Baratky, Bodola, Kocsis...!" Masina timpului nu-i o poveste dom`Primar si ea, bine strunita, ne poate purta pe aripi de vis (si de ce nu, reale, n.m.) in orice coltisor de timp si spatiu al Universului! Impreuna, putem reinvia traditia si inca la cote mult superioare, cu o singura dubla conditie: sa ne facem echipa si stadion! De al treilea factor (noi, microbistii, n.m.) nu va faceti griji, ca vom fi acolo, la nevoie!...
Dar, daca vorbim de stadion, draga Dle.Primar, sa stiti ca sub 30.000 nu discutam! De locuri, nu de parai... Aaaa, nici dumneavoastra, peste 14 - 15.000! No, asta-i oleaca bai, cum zice bihoreanul. Pentru ca, sa fim sinceri, parerile-s la noi iar decizia... ia ghiciti dragi repondenti de pe Facebook unde e? Pai, daca nu in pixul lui "Bolo" atunci unde?, ca doar nu intr-ale subalternilor de prin preajma! Scuzati va rog pentru apelativul mai familiar dom`Primar dar, dupa atita palavrageala, incepem sa ne cunoastem! Cum tot n-avem fotbal, macar sa palavragim despre el!...
Deci, draga Bolo, te asigur din toata inima ca, desi pare ca vorbesc cu naduf, de obida, nu poate fi vorba! Pentru ca eu te iubesc ca primar si te-am votat de fiecare data la alegeri; si o voi face si data viitoare, in ciuda "depresiei" in care m-ai bagat cu fotbalul... Eu apeciez la primarul meu (recte la tine Bolo), calitatile de constructor care, neaparat consituie un har divin. Caci, nu-i asa, constructia, dezvoltarea, evolutia (in esenta "Creatia", n.m.) vin de la Domnul in timp ce opusul acestora vin de la Satan care, in viclenia lui, ne-ar vrea mereu sugi, ca la origini!...
Eu te inteleg perfect draga Bolo si fidelizez cu tine pe tema principiului ca nimic nu se poate construi fara sa se darime ceva!... In context, ti-as recomanda insa, sa abandonezi viziunea asta minimalista, paguboasa: cu podete in loc de poduri (vezi "Sovata" sau "Centenar", n.m.), cu arbusti in loc de copaci (vezi parcul Salca si nu numai, n.m.), sau muzee bagate la "izoleta" (in cetate daca se poate!). Pe asta cu muzeul, aproape ca era s-o "furam" daca nu erau citeva minti sclipitoare si vigilente prin cultura oradeana, care sa te traga de mineca! Si asta, bat-o focul, tocmai in urma unei analize cost-beneficiu cu care era cit pe ce sa-i imbrobodesti pe multi: cum ca, ce bine le-ar sta unor exponate de muzeu inestimabile, in ambientul jilav de sub zidurile unei cetati milenare?! In opinia ta draga Bolo, crezi ca Dumnezeu ne mai dadea drumul in lumea larga, pe Terra, daca se impiedica de vreo analiza cost-beneficiu!?! Eu cred ca nu! Pentru ca, la urma urmei, ce "gheseft" are Domnul de pe urma noastra? Si totusi!...
Ma furnica pe sira spinarii draga Bolo, cind aud ca pentru a ne "ferici" cu un stadion, te-ai documentat serios pe la Tirgu-Jiu, fieful electoral al lui Ponta, odinioara. Cu tot respectul pentru pentru primarul Romanescu si analiza cost-beneficiu la care ai achiesat fara cricnire, te informez draga Bolo ca orice idee fotbalistica venita din acea zona, este contaminata nociv de catre Marin Condescu, un individ care a stabilit recorduri planetare (de neegalat dupa parerea mea) in materie! Pai, tu stii draga Bolo (iar daca nu, afla cu aceasta ocazie, n.m.) ca acest individ a retrogradat de trei ori cu "Pandurii" dar n-a picat niciodata!?! Neverosimil, nu?! Si eu zic la fel, dar asta-i trista realitate care nici macar n-a ajuns la urechile oficialilor U.E.F.A. si F.I.F.A., cerberii regulamentelor fotbalistice... Pai, asta ne trebuie noua, oradenilor, draga Bolo?, Lectii pe linie de fotbal de la Tg-Jiu? Daca ar fi vorba despre muzica populara, sculptura sau alte cele, mai treaca mearga, dar asa...
In calitate de economist draga Bolo, iti mai spun un secret: nu orice investitie trebuie sa treaca prin "furcile-caudine" ale analizei cost-beneficiu (pe care-o ridici la rang de lege, n.m.) si, ma refer aici la cele din educatie, cultura (unde da-mi voie draga Bolo sa includ si sportul, deci si fotbalul...n.m.), sanatate, etc., unde stim doar costurile, beficiile (enorme sub multe aspecte) neputindu-le estima ci doar simti!... Cam asa a procedat si Domnul cu noi draga Bolo (pentru ca te stiu om credincios, nu de alta, n/m.) cind a investit in noi. Ne-a dat drumul in lume, stiind cit Il costa, neputind estima precis la ce sa se astepte de la oameni! Dar fii pe pace, vine ea, "Judecata de apoi", cind Domnul va trage linie si va face bilantul!... Cum va veni si pentru Primar la sfirsit de mandat (sau mandate, n.m.), eu, dorindu-ti din toata inima sa iesi bine si cu fruntea sus din confruntarea cu noi, alegatorii!
Pentru asta, va trebui sa intelegeti insa ca pe lumea asta, matematica nu e totul iar cifrele nu sunt altceva decit rezultatul gindirii noastre absatracte care, ne ghideaza pe ici pe colo, dar daca le "fetisizam" pe "nemestecate", riscam sa ne cufundam si mai tare in mocirla, de unde nu ne mai scoate nici teorema lui...Varignon!
Mie imi place aceasta teorema care vine din mecanica (specialitatea d.stra, dupa cte stiu, n.m.) pentru ca ne invata cum sa construim un pod si, de ce nu, un,,, stadion?! Vai, nici acum nu pot sa-l uit pe dragul nostru director de la L.I.C.M. Oradea, inginer Florian Copil (Dumnezeu sa-l odihneasca), care la ora de mecanica (anI-`66-`67, n.m.) ne scula, "pe sarite" in picioare si "tuna" autoritar: "Ia zi crestine, teorema lui Varignon!" A fost o figura ilustra a inteligentei tehnice oradene, un inginer, profesor si director, fara perecehe! Dumneavoastra Dle.Primar, sau tu, draga Bolo (na, ca ma-ncurc acuma, dupa atita palavrageala, n.m.), precis ca stii despre ce-i vorba dar nu inteleg de ce nu aplici si-n practica aceasta invatatura, spusa noua de catre ilustrul cercetator francez, inca din secolul al XVII-lea, anul 1687 si care suna cam asa (fara nicio aluzie malitioasa draga Bolo, o reproduc pentru cititori, n.m.): "Momentul, in raport cu un punct al rezultantei unui sistem de forte concurente, este egal cu suma algebrica a momentelor fortelor componente, in raport cu acelasi punct (din ciclul <grinzi cu zabrele>, n.m.). Ce vrea sa zica Pierre Varignon, e ca atunci cind te apuci sa construiesti un pod (sa zicem "Sovata", peste Crisul Repede, n.m.) trebuie sa-l dimensionezi dupa aceasta teorema; adica sa lucrezi cu cifre absolute, algebrice si nu cu medii statistice (de tonaje, sa zicem), caci altfel, risti sa cada toata "sandramaua) in capul...lebedelor! Trece bicicleta, trece Matizul, trece Loganul, trece B.M.V-ul, trece chiar si pietonul, dar...hat!, cind vine camionul, autobusul sau T.I.R.-ul,,,, adio pod si lebede!... Aaaa, ca interzicem la alea grele sa circule pe-acolo! Pai atunci, la ce dracu ne mai apucam sa onstruim poduri si...stadioane?! Ce folos ca avem pod linga Sala Sporturilor, daca nu pot trece sau intoarce autocarele cu sportivi pe-acolo? Iar teorema lui Varignon, se verifica si la stadioana, draga Bolo! In stadion nu intra cifre medii statistice ci pur si simplu fiinte umane, numarabile in cifre absolute (algebrice, cum zicea francezul, n.m.).
Ce te faci cind in anul de gratie 2025 sa zicem, la un meci F.C. Bihor (Crisana) - Steaua (C.A.O.), sau oricare alt meci important, iti apare la porti 35 - 40.000 de oameni, cu dorinta de a vedea meciul?! Cine iese sa stea in fata lor si sa le spuna: "Oameni buni, mergeti acasa, ca nu va putem primi pe toti! Stiti, noi am lucrat cu medii statistice (Romanescu-i de vina si cu Ghita Falca, fir-ar ei ai dracu`), n-am auzit de Varignon!, ala care e oale si ulcele, cine sa se ia dupa el in mileniul trei?!"Daca, Doamne fereste, iti vei fi terminat mandatele pina atunci draga Bolo, eu, cu toata raspunderea, l-as scoate-n fata pe Marcel Puscas si sa le zica, de la obraz, populimii: Ma` fratilor, orice loc peste 15 mii, produce paguba curata", "Nu orice e mare, e si util", "O baza sportiva trebuie sa deserveasca locuitorii orasului si nu echipele adverse!" Astfel de insanitati au fost scoase pe gura la faimoasa consultare democratica de pe Facebook draga Bolo, de catre unul din cei mai apreciati fosti jucatori ai F.C. Bihorului, get-beget oradean, altfel!
Ii mai trebuia lui Marcel sa ne asigure ca "marimea nu conteaza", dar a zis-o sub forma mascata!...Daca mai sta mult linga Mititelu, tare ma tem ca Marcel al nostru, o ia rau pe...aratura! Caci altfel, Marcel al oltenilor (Iancu, fost presedinte la F.C.Bihor,n.m.), spre surprinderea mea, (pe care, fie vorba-ntre noi, l-am criticat de i-au mers fulgii in cartea mentionata mai sus, n.m.), a avut o viziune mult mai moderna si pertinenta, in concordanta cu doleantele iubitorilor de fotbal bihoreni (a se vedea aceeasi consultare pe Facebook, n.m.)! Pai, draga Marcele (cu Puscas vorbesc acum draga Bolo, daca in anul de gratie 2025, noi am avea la Oradea o echipa cu linia de mijloc a anilor `80: Ioan Naom-Marcel Puscas-Petre Grosu-Kun Attila, noua nu ne-ar ajunge un stadion cu ... 50 de mii de locuri! Ma rog, poate sunt eu prea optimist dar, orisicit... Lasa-l pe Mititelu-n pace draga Marcele si vino acasa; sa punem cu totii umarul la revirimentul fotbalului bihorean. Ca de Mititelu, are cine se ocupa; acolo-i Olguta cu P.S.D.-ul si Rotaru cu F.R.F.ul!
Un pic de rabdare te rog sa mai ai draga Bolo, ca ne apropiem de final si ma tem ca ne prind din urma specialistii, cu studiul de fezabilitate gata , fara sa se fi "umblat" la cele 12 - 15.000 de locuri!
Deci, cum ziceam, la Oradea ne trebuie un stadion nou cu circa 40.000 de locuri (plus-minus doua-trei mii, rezerve U.E.F.A. si alte chestii, n.m., perfect sustenabil din punct de vedere financiar, pentru ca ai dovedit maiestrie draga Dle.Primar, in procurarea si gestionarea fondurilor (publice, private, europene, nu mai conteaza, n.m.). Astfel, vom putea obtine o clasificare buna UEFA, cu drept de organizare a unor meciuri pina in semifinalele cupelor europene. Ca la finale, nu ne bagam! Alea sunt rezervate pentru vechii clienti ai "cabalei", cu stadioane de 70 - 80.000 de locuri.
Vom putea gazdui astfel si "Nationala" Romaniei (sa ne amintim ca prin anii `80, la singurul meci al "Nationalei" de la Oradea - din epoca moderna - cu Israelul au asistat in jur de 30.000 de oameni, inghesuiti ca sardelele pe vechiul stadion, n.m.), putind deveni astfel chiar un stadion regional (dupa modelul spitalelor, unde Clujul iar ne-a luat-o inainte, n.m.) pe care, la nevoie sa joace echipe din apropiere: Baia-Mare, Satu-Mare, Zalaul sau Aradul, care pot atinge performante europene inaintea noastra sau concomitent, fara sa detina insa stodioane adecvate. Cel putin U.T.A., a fost intotdeauna inaintea noastra, din acest punct de vedere! Si, cind ma gindesc draga Bolo ce "plasa" au luat aradenii de la colegul si prietenul tau, Ghita Falca?! Sase ani i-a "trombonit" omul asta pe aradeni ca le face stadion, ca, pina la urma, acestia sa se aleaga cu o "chichineata" de stadion ce aduce mai mult a baza de antrenament! Si cind ma gindesc la UTA anilor `70!...Daca am pomenit si de Baia-Mare, sa nu te surprinda draga Bolo pentru ca maramuresenii, cind se mobilizeaza, pot atinge excelenta fotbalistica inaintea noastra (ca si in alte domenii in care, nimeni nu le poate sta in cale, cind ei invirt clopul deasupra capului!, n.m.). Sa ne amintim numai ca prin anii `70, pe stadionul din "Dealul florilor", a descins insusi marele Real Madrid, intr-un meci de cupa UEFA!
Cu publicul, sa nu nefacem probleme draga Bolo, ca stringem usor (echipa sa fie, n.m.) 35-40.000 de spectatori dintr-un areal de 300.000 de suflete (Oradea plus Z.M.O., plus studenti, plus turisti). Unde mai pui ca, pe stadionul vechi, veneau regulat suporteri din toate zonele Bihorului (si vor veni si din imprejurimi daca ne "bagam" la numele de "Crisana", n.m.)!...
Problema ar fi daca sa-l facem cu pista sau fara. Ambele variante ar putea intra in calcul (draga Bolo, nu te gindi sa "stringi" iar de teren, ca e loc destul, n.m.), dupa parerea mea. Cu pista, stadionul ar deveni multifunctional, de anvergura internationala, putind organiza diferite competitii europene si mondiale la atletism si alte sporturi, crescind enorm prestigiul orasului nostru, in perspectiva devenirii sale europene pe care ne-o dorim! Un motiv in plus pentru turisti, sa necalce pragul! Fara pista (cum e de dorit pentru fotbal, n.m.), stadionul devine mai atractiv pentru iubitorii fotbalului si, cum avem "Tineretului" in apropiere, printr-o mobilizare serioasa (fara eforturi inaccesibile, parerea mea) si printr-o modernizare adecvata, putem adauga oricind la "hub-ul" sportiv preconizat, un stadion multifunctional de 1o-12.000 de locuri.
Cu locatia stadionului, iarasi nu-i o problema! Avem destul teren viran in zona metropolitana (buna ideea unui repondent cu CET-II, n.m.) dar, atentie, de dragul "hub-ului" sportiv preconizat, eu zic ca cel mai bine e sa-l construim in zona delimitata de str.Traian Blajovici, Gradina Zoo, Peta si Str.Universitatii. Acolo, incape linistit un stadion de 4o.000 de locuri, o baza moderna de antrenament (absolut necesara, n./m.), o parcare supraetajata si alte anexe. Bineinteles draga Bolo ca la str.Traian Blajovici, se va "lasa" cu niste...exproprieri, dar asta nu-i o problema, cele doua-trei persoane fizice si juridice care-si fac veacul pe-acolo, trebuind sa inteleaga de la sine ca viitorul de construieste cu sacrificii!...La nevoie (si cred ca e, n.m.) trebuie mutata si Gradina Zoo de-acolo (in padurea de la Saldabagiu de Munte de exemplu, n.m.), pentru ca nu-i normal, dupa parerea mea, ca ursul sa "bese" (scuzati expresia) in mijlocul tirgului!...
Despre cai de acces la stadion, ce sa mai vorbim?! Imi salta inima de bucurie cind ma gindesc cum vom pune in incurcatura o viitoare comisie UEFA ce va fi trimisa sa ne clasifice pentru jocurile europene!... Ei ne vor intreba iar noi vom raspunde, dupa modelui: - aeroport?, uite-l, la doi pasi, si-nca unul international! - cai feroviare?, uite-aici la doi pasi, cu gara la Iosia, dar dac-i cazul, facem halte si la Sintandrei si Nojorid!... - cai rutiere?, pai, uite-acilea, la un pas, centura ocolitoare a orasului (cu acees si dinspre Occident), pasaje sub si supraterane, drum expres Oradea-Arad-Timisoara... - acces la stadion?, pe toate partile, str.Universitatii, Vladeasa, Oct.Goga, Traien Blajovici, Aleea Matei Basarab, Peta, ca uitati, primarul nostru ne-a facut si linie noua de tramvai, pina la stadion!... - parcari?, pai, uitati acilea, si terestre (Sala Sporturilor, Auchan si la nevoie, O.S.C., Carrefour-Era si Brico-Store) si supraetajate (eu propun la strada Universitatii, dupa niste exproprieri de rutina, nesemnificative,n.m.) In acest din urma caz, parcarea ar putea deservi si Campusul Universitar laolalta cu institutiile publice din preajma! - hoteluri si restaurante?, va rugam sa nu ne jigniti domnilor, pai daca nici Oradea cu statiunile din preajma n-are din astea?!... "Mai, dar cu ce sa va incui eu pe voi? -se va fi socotit in barba vreun oficial circotas, de tipul lui Gheorghe Nedelescu sa zicem, care era cit pe ce sa nu "dea drumul" la meciul de baraj din 2003 F,C. Bihor-Otelul Galati, pentru promovarea in Lila I-a - caci de cai fluviale nu va pot intreba, ca nu prevede protocolul?!" "Ba, intrebati-ne!, vom fi raspuns noi ca daca-i musai, cu placere! Imediat ne punem pe drenat Peta si ne conectam la Dunare (via Crisul Repede - Tisa, n.m.).
Vai de mine dom`Primar, ce vise, ce visuri?!... Pasta din pix, care e pe terminate, ma mai trezeste la realitate si-mi aminteste ca mai am de convertit textul si prin tastatura computerului iar efortul... nu-i de colea! Dar merita zic eu, daca reusesc sa va fidelizez ideilor mele! Imi cer scuze daca in dialogul nostru, draga Dle.Primar, (mai mult un monolog pina aici,n.m.), am amestecat "politeturile" cu "familiarismele"! Asta, din dorinta de a ne apropia in idei (care, va asigur, in 90% din cazuri cincid, n.m.) pe care sa le promovam in folosul comunitatii oradene, bihorene si romanesti, deopotriva!
Daca v-am deranjat oarecari sensibilitati (puteti considera demersul meu si un pamflet, n.m.), imi cer, inca o data scuze, urindu-va multa sanatate si putere de munca, pentru ca e nevoie!...
La multe mandate, Domnule Primar, Ilie Bolojan!
Cu stima si mult respect,
Ioan Pater, pensionar din Oradea si scriitor in timpul liber!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.