URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Martie 2021, 18:00

Dr. Valeriu Gheorghiţă: "Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, colonelul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă că "decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile", explicând că, totuşi, au fost luate în considerare beneficiile vaccinării.

După cum se ştie, luni seara, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) au stabilit că, spre deosebire de alte ţări europene, România va continua să administreze serul anti-Covid produs de AstraZeneca, în ciuda îngrijorărilor legate de efectele secundare ale acestuia, concret tulburări de coagulare. 

Programări anulate

"Mai multe ţări au decis suspendarea vaccinării cu un lot de vaccin AstraZeneca sau suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. Sunt 13 state la nivel european care au decis suspendarea unui singur lot, 7 care au decis continuarea şi 15 state au decis suspendarea totală a vaccinării cu AstraZeneca. De asemenea, Marea Britanie, Canada şi Australia au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi faţă de care Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a menţinut recomandarea - beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenţia Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele şi vom avea joi o concluzie", a afirmat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

În ultimele 24 de ore, 33.000 de persoane au anulat programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca, a mai arătat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. Valeriu Gheorghiţă a admis că este normal ca oamenii să îşi pună întrebări sau să aştepte noi evoluţii pentru a lua o decizie în legătură cu acest vaccin.

1 la un milion

"Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm. Să spunem stop ar fi fost cea mai uşoară decizie, dar a trebuit să punem în balanţă beneficiile vaccinării şi faptul că mulţi oameni se infectează şi ajung la spital", a spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă. 

Acesta a explicat apoi că există un caz de tromboză la un milion de persoane vaccinate şi că deocamdată nu există date care să dovedească o legătură între serul AstraZeneca şi aceste cazuri.

"Analiza pe 16 milioane de persoane a arătat 37 de evenimente trombotice, din care 22 de embolie pulmonară. Există un caz de tromboză la 1 milion de persoane vaccinate. (...) Cred că trebuie să acordăm credit Agenţiei Europene a Medicamentului, care a precizat ieri că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între aceste evenimente trombotice şi vaccinare", a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Numărul persoanelor care s-au retras sau nu s-au prezentat în ultimele zile la vaccinarea cu AstraZeneca este mai mic decât al celor care s-au programat la vaccinarea cu acest ser, a mai subliniat Gheorghiţă. 

AstraZeneca, în analiză

Pe de altă parte, directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Medicamente, Emer Cooke, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că experţii europeni şi internaţionali analizează în aceste zile posibilele efecte adverse grave ale vaccinului AstraZeneca, urmând ca joi să fie prezentată o concluzie. Aceasta a precizat însă că până atunci toate datele arată că vaccinul este sigur, inclusiv datele din testele clinice, şi că "riscul efectelor adverse este mult mai mic de beneficiile aduse de acest vaccin în oprirea maladiei Covid-19".

Joi Agenţia Europeană pentru Medicamente va avea o concluzie după toate aceste analize. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON