Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, colonelul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă că "decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile", explicând că, totuşi, au fost luate în considerare beneficiile vaccinării.
După cum se ştie, luni seara, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) au stabilit că, spre deosebire de alte ţări europene, România va continua să administreze serul anti-Covid produs de AstraZeneca, în ciuda îngrijorărilor legate de efectele secundare ale acestuia, concret tulburări de coagulare.
Programări anulate
"Mai multe ţări au decis suspendarea vaccinării cu un lot de vaccin AstraZeneca sau suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. Sunt 13 state la nivel european care au decis suspendarea unui singur lot, 7 care au decis continuarea şi 15 state au decis suspendarea totală a vaccinării cu AstraZeneca. De asemenea, Marea Britanie, Canada şi Australia au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi faţă de care Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a menţinut recomandarea - beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenţia Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele şi vom avea joi o concluzie", a afirmat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.
În ultimele 24 de ore, 33.000 de persoane au anulat programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca, a mai arătat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. Valeriu Gheorghiţă a admis că este normal ca oamenii să îşi pună întrebări sau să aştepte noi evoluţii pentru a lua o decizie în legătură cu acest vaccin.
1 la un milion
"Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm. Să spunem stop ar fi fost cea mai uşoară decizie, dar a trebuit să punem în balanţă beneficiile vaccinării şi faptul că mulţi oameni se infectează şi ajung la spital", a spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.
Acesta a explicat apoi că există un caz de tromboză la un milion de persoane vaccinate şi că deocamdată nu există date care să dovedească o legătură între serul AstraZeneca şi aceste cazuri.
"Analiza pe 16 milioane de persoane a arătat 37 de evenimente trombotice, din care 22 de embolie pulmonară. Există un caz de tromboză la 1 milion de persoane vaccinate. (...) Cred că trebuie să acordăm credit Agenţiei Europene a Medicamentului, care a precizat ieri că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între aceste evenimente trombotice şi vaccinare", a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
Numărul persoanelor care s-au retras sau nu s-au prezentat în ultimele zile la vaccinarea cu AstraZeneca este mai mic decât al celor care s-au programat la vaccinarea cu acest ser, a mai subliniat Gheorghiţă.
AstraZeneca, în analiză
Pe de altă parte, directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Medicamente, Emer Cooke, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că experţii europeni şi internaţionali analizează în aceste zile posibilele efecte adverse grave ale vaccinului AstraZeneca, urmând ca joi să fie prezentată o concluzie. Aceasta a precizat însă că până atunci toate datele arată că vaccinul este sigur, inclusiv datele din testele clinice, şi că "riscul efectelor adverse este mult mai mic de beneficiile aduse de acest vaccin în oprirea maladiei Covid-19".
Joi Agenţia Europeană pentru Medicamente va avea o concluzie după toate aceste analize.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.