URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2020, 17:10

Dr. Gheorghe Carp: Am cumpărat medicamente antivirale, al doilea aparat de testare COVID, funcţional în "maxim 2 săptămâni"

Dr. Gheorghe Carp: Am cumpărat medicamente antivirale, al doilea aparat de testare COVID, funcţional în 'maxim 2 săptămâni' (foto: Facebook, Ilie Bolojan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicii din linia întâi din Oradea au în prezent echipamente de protecţie împotriva COVID-19, municipalitatea face demersuri pentru a achiziţiona mai multe, Spitalul Municipal a cumpărat medicamente antivirale folosite în tratamentul persoanelor cu coronavirus necesare pentru 900 de persoane, iar cel de-al doilea aparat de testare PCR Real Time va fi pus în funcţiune în oraş în "maxim două săptămâni", au anunţat, vineri, într-o videoconferinţă, primarul Ilie Bolojan şi dr. Gheorghe Carp, coordonatorul tuturor spitalelor din Bihor. 

Goana după echipamente

În intervenţia sa, primarul Ilie Bolojan a afirmat că, în Bihor, decizia de a separa pacienţii suspecţi şi cei bolnavi de noul coronavirus faţă de ceilalţi pacienţi a fost una corectă şi a dat rezultate.

"A fost important să organizăm preluarea pacienţilor astfel încât fluxurile să fie separate. Spitalul Judeţean se ocupă de cazurile normale şi Municipalul cu cele suspecte sau confirmate cu coronavirus. A fost o decizie corectă, ne menţine sistemul de sănătate în funcţiune", a spus edilul.

Referitor la materialele de protecţie, Bolojan a spus că se fac eforturi susţinute pentru a continua asigurarea acestora pentru medici şi celelalte cadre medicale "din linia întâi".

"Pe măsură ce numărul de internaţi creşte şi consumul de echipamente şi materiale creşte. Nu e uşor să menţinem stocurile pentru că materialele vin, dar vin peste o săptămână, două, trei. De asemenea, costul acestora a crescut destul de mult în această perioadă. Dar, în momentul de faţă, putem asigura pentru toţi cei din linia întâi echipamente şi combinezoane în aşa fel încât să fie protejaţi", a asigurat edilul.

Tratament pentru 900 de bolnavi

Dr. Gheorghe Carp a vorbit despre situaţia de la Spitalul Municipal, spunând că se fac circa 100 de testări pe zi cu ajutorul aparatului PCR Real Time, inclusiv pentru alte spitale din judeţ. 

El a amintit, totodată, că la Spitalul Judeţean, de joi, s-a instituit obligativitatea testării tuturor pacienţilor, pentru a ţine situaţia sub control. 

Carp a mai spus că cel de-al doilea aparat de testare, comandat de Spitalul Municipal, cu fonduri de la bugetul central, va fi funcţional curând. "În maxim două săptămâni vom avea încă o linie de analize PCR", a afirmat acesta. 

Capacitatea mare de testare este importantă şi din perspectiva pacienţilor care au învins virusul. "E important să confirmăm şi vindecarea, pentru a putea elibera paturi. Or, nu putem externa pacienţi decât după două probe negative la 24 de ore", a explicat doctorul. 

El i-a mai anunţat pe orădeni că au fost comandate cantităţi importante de medicamente folosite în tratarea simptomelor COVID-19. "S-a lansat o comandă de medicamente antivirale specifice tratamentului pentru circa 900 de pacienţi. Urmează să le primim în două, trei zile", a spus Carp. 

În fine, acesta a făcut o trecere în revistă a pacienţilor din Bihor. "Conform situaţiei de astăzi dimineaţă vă informez că probe pozitive, deci pacienţi cu probe pozitive, sunt 43 în Oradea. În Spitalul Municipal, care are o capacitate de 450 de paturi, sunt internate 69 de persoane. Două persoane au fost declarate vindecate", a spus Carp. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari pentru organizare
Sper sa nu lasati sa strice altii tot.
Postat 03 Aprilie 2020, 21:01 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON