URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Aprilie 2020, 17:10

Dr. Gheorghe Carp: Am cumpărat medicamente antivirale, al doilea aparat de testare COVID, funcţional în "maxim 2 săptămâni"

Dr. Gheorghe Carp: Am cumpărat medicamente antivirale, al doilea aparat de testare COVID, funcţional în 'maxim 2 săptămâni' (foto: Facebook, Ilie Bolojan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicii din linia întâi din Oradea au în prezent echipamente de protecţie împotriva COVID-19, municipalitatea face demersuri pentru a achiziţiona mai multe, Spitalul Municipal a cumpărat medicamente antivirale folosite în tratamentul persoanelor cu coronavirus necesare pentru 900 de persoane, iar cel de-al doilea aparat de testare PCR Real Time va fi pus în funcţiune în oraş în "maxim două săptămâni", au anunţat, vineri, într-o videoconferinţă, primarul Ilie Bolojan şi dr. Gheorghe Carp, coordonatorul tuturor spitalelor din Bihor. 

Goana după echipamente

În intervenţia sa, primarul Ilie Bolojan a afirmat că, în Bihor, decizia de a separa pacienţii suspecţi şi cei bolnavi de noul coronavirus faţă de ceilalţi pacienţi a fost una corectă şi a dat rezultate.

"A fost important să organizăm preluarea pacienţilor astfel încât fluxurile să fie separate. Spitalul Judeţean se ocupă de cazurile normale şi Municipalul cu cele suspecte sau confirmate cu coronavirus. A fost o decizie corectă, ne menţine sistemul de sănătate în funcţiune", a spus edilul.

Referitor la materialele de protecţie, Bolojan a spus că se fac eforturi susţinute pentru a continua asigurarea acestora pentru medici şi celelalte cadre medicale "din linia întâi".

"Pe măsură ce numărul de internaţi creşte şi consumul de echipamente şi materiale creşte. Nu e uşor să menţinem stocurile pentru că materialele vin, dar vin peste o săptămână, două, trei. De asemenea, costul acestora a crescut destul de mult în această perioadă. Dar, în momentul de faţă, putem asigura pentru toţi cei din linia întâi echipamente şi combinezoane în aşa fel încât să fie protejaţi", a asigurat edilul.

Tratament pentru 900 de bolnavi

Dr. Gheorghe Carp a vorbit despre situaţia de la Spitalul Municipal, spunând că se fac circa 100 de testări pe zi cu ajutorul aparatului PCR Real Time, inclusiv pentru alte spitale din judeţ. 

El a amintit, totodată, că la Spitalul Judeţean, de joi, s-a instituit obligativitatea testării tuturor pacienţilor, pentru a ţine situaţia sub control. 

Carp a mai spus că cel de-al doilea aparat de testare, comandat de Spitalul Municipal, cu fonduri de la bugetul central, va fi funcţional curând. "În maxim două săptămâni vom avea încă o linie de analize PCR", a afirmat acesta. 

Capacitatea mare de testare este importantă şi din perspectiva pacienţilor care au învins virusul. "E important să confirmăm şi vindecarea, pentru a putea elibera paturi. Or, nu putem externa pacienţi decât după două probe negative la 24 de ore", a explicat doctorul. 

El i-a mai anunţat pe orădeni că au fost comandate cantităţi importante de medicamente folosite în tratarea simptomelor COVID-19. "S-a lansat o comandă de medicamente antivirale specifice tratamentului pentru circa 900 de pacienţi. Urmează să le primim în două, trei zile", a spus Carp. 

În fine, acesta a făcut o trecere în revistă a pacienţilor din Bihor. "Conform situaţiei de astăzi dimineaţă vă informez că probe pozitive, deci pacienţi cu probe pozitive, sunt 43 în Oradea. În Spitalul Municipal, care are o capacitate de 450 de paturi, sunt internate 69 de persoane. Două persoane au fost declarate vindecate", a spus Carp. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari pentru organizare
Sper sa nu lasati sa strice altii tot.
Postat 03 Aprilie 2020, 21:01 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON