URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2020, 16:33

Două profesoare din Bihor, decorate de preşedintele Iohannis pentru că promovează limba română în Ungaria (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două profesoare din Bihor, Simina-Ioana Gherţan şi Mihaela Teodora Baicu, care predau limba română unor elevi din Ungaria, au primit decoraţii din partea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru profesionalismul și dăruirea puse, de-a lungul timpului, în slujba actului educațional, pentru contribuția avută la promovarea limbii și  literaturii române și a imaginii României peste hotare şi pentru  susținerea  activă a  culturii și a valorilor românești. 

Ceremonie la Ambasadă

Potrivit unui comunicat transmis de consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, ceremonia a avut loc luni, la Ambasada României din Budapesta.

Mihaela Baicu, la Şcoala generală bilingvă de naţionalitate română din Micherechi, şi Simina Gherţan, profesor la Grădiniţa bilingvă româno-maghiară din Micherechi, au primit decoraţiile „Ordinul pentru învățământ” în grad de Cavaler.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi ceremonii, s-a mai acordat decoraţia „Meritul  pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer Şcolii generale bilingve de naţionalitate română din Micherechi, reprezentată de Anna Nuci Ruzsa, directorul școlii, iar Ordinul „Meritul  Cultural” în grad de Cavaler a fost acordat Şcolii „Lucian Magdu” din Bătania, reprezentată de Iulia Olteanu, directorul școlii.

Distincțiile au fost înmânate de Sandra Pralong, consilier de stat la Administrația Prezidențială pentru relația cu românii din afara granițelor.

„În cadrul ceremoniei, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, a subliniat importanța educației în limba română pentru comunitatea românească din Ungaria, și a invocat sprijinul important pe care l-au acordat școlilor bilingve și cadrelor didactice de limbă română distinse, Primăria din Micherechi, reprezentanții oficiali ai comunității, precum și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prin detașarea celor două cadre didactice la Micherechi”, se arată în comunicat.

Plătite şi de Primăria Oradea

Profesoarele de limba română Mihaela Baicu şi Simina Gherţan predau în Micherechi, un sat românesc din Ungaria, din anul 2013.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, într-un articol publicat în urmă cu cinci ani, Primăria Micherechi le-a cazat într-un cămin din sat, asigurându-le şi masa, iar Ministerul Educaţiei din România le plăteşte în continuare salariile. Nu le dă, însă, sporurile pe care le au profesorii din ţară. Ca să compenseze aceşti bani, în parteneriat a intrat şi Primăria Oradea, care, lăudabil, oferă fiecărei profesoare, lunar, o primă de 1.200 lei.

Ambele sunt îndrăgite de elevii lor şi de comunitate.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Români cu suflet maghiar: Statul Român a mutat două profesoare din Bihor în Ungaria, ca să-i înveţe pe copii... limba română (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON