URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2020, 14:22

Dosarul unei şpăgi de 9 milioane de lei încasate de un fost director al Apelor Române, returnat la DNA Oradea. Ce au invocat judecătorii

Dosarul unei şpăgi de 9 milioane de lei încasate de un fost director al Apelor Române, returnat la DNA Oradea. Ce au invocat judecătorii foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un dosar de corupţie în care fostul director de investiţii de la Apele Române Vasile Ofimiaș este acuzat de DNA Oradea de o mită de aproape 9 milioane de lei, ca să ajute mai multe firme să obțină contracte de îndiguiri, a fost restituit procurorilor de un complet al Camerei preliminare a Curţii de Apel Oradea. Judecătorii le reproşează anchetatorilor vicii de procedură în timpul anchetei.

Concret, instanţa a stabilit că dosarul, înaintat instanţei în 2017, a fost clasat iniţial în 2014 de fostul şef al DNA Oradea, Marius Iancu, şi redeschis câteva săptămâni mai târziu de succesorul său la funcţie, Ciprian Man, în condiţiile în care acest lucru ar fi fost atributul şefului ierarhic superior, în aceasată situație şeful Secţiei de urmărire penală a structurii centrale din DNA. 

Totodată, prin soluţia adoptată, completul format din judecătorii Ovidiu Musta şi Rareş Şerban a exclus, ca nelegale, interceptările realizate în baza unui mandat de siguranță națională, dar şi probele derivate din acestea. 

Încheierea Curţii de Apel Oradea este definitivă. 

Clasat şi redeschis

Dosarul de corupţie este unul pornit în 2011 de fostul şef al DNA Oradea, Marius Iancu, şi a fost clasat, iniţial, în 2014, din lipsă de probe. Ancheta a fost reluată, însă, în acelaşi an, după ce succesorul lui Iancu la funcţie, procurorul Ciprian Man, a infirmat soluţia şi a primit avizul Tribunalului Satu Mare pentru repornirea cercetărilor.

Investigaţiile în acest dosar au fost realizate de fostul procuror DNA Adrian Muntean, acum şef al Parchetului Marghita, care, în 2017, a dispus trimiterea în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani a lui Vasile Ofimiaş, atunci director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, acuzându-l că a încasat aproape 9 milioane de lei, mită, ca să ajute mai multe firme să obțină finanțare europeană pentru contracte de îndiguiri. 

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei şi Eugen Laurean Popa, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, în formă continuată, Ioan Ciocan şi Maria Angela Ciocan, administratori ai SC River Shore SRL, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Gheorghe Fedorca, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată, dar şi societatea River Shore SRL, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Şpagă mascată

În rechizitoriul întocmit, Muntean arăta că, în perioada 2009 - 2011, Ofimiaş ar fi primit 6,4 milioane de lei de la Eugen Laurean Popa, iar prin intermediul societăţii paravan SC River Shore SRL, un autoturism marca Volvo (în valoare de 43.999 euro), un teren în suprafaţă de 8.800 mp situat în localitatea Budureasa, în valoare de 82.000 lei, şi alte 2,3 milioane lei.

În schimbul banilor, Ofimiaş trebuia să protejeze două societăţi comerciale, să obţină contracte prin încredinţare directă, să avizeze suplimentarea devizelor de lucrări şi să urgenteze alocarea sumelor de bani necesare finanţării.

Directorul ar fi încasat mita mascat, printr-o firmă paravan la care era angajat nepotul său, Gheorghe Fedorca, firmă care a subcontractat "lucrări de defrișare, terasamente pentru supraînălțări diguri, procurarea și montarea de geocompozit" de la societăţile protejate. Pentru a disimula provenienţa şpăgilor, firma cu pricina, River Shore SRL, a emis 12 facturi fiscale care au fost achitate de oamenii de afaceri, suma totală, de 4.153.996,90 lei şi 62.000 euro, fiind apoi cheltuită pentru achiziţionarea de case, terenuri, autovehicule şi alte bunuri în favoarea lui Ofimiaş.

Dosar "feliat"

Dosarul fostului director de investiții de la Apele Române a fost desprins dintr-un dosar mai mare, în care fusese cercetat pentru corupţie fostul ministru a Mediului Borbely Laszlo, şi în care Parlamentul a respins în două rânduri cererea DNA de avizare a urmării penale. În respectiva cauză, a fost condamnat, însă, doar consilierul fostului ministru, Szepessy Szabolcs, la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la trafic de influență

În prezent, Borbely este consilier de stat la cabinetul prim-ministrului Ludovic Orban şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON