Procurorii militari au dispus clasarea unei părți din dosarul privind accidentul aviatic din Apuseni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan și tânăra Aurelia Ion și-au pierdut viața.
Dosarul a fost clasat în ceea ce privește activitatea autorităților din ISU, STS, Jandarmerie, MApN, MAI, Poliție, prefecți și aleși locali.
Concret, potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii militari au dispus clasarea dosarului sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort.
Aceeași dispoziție este valabilă și în cazul lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, al lucrătorilor din structura de conducere a MAI, inclusiv în cazul ministrului de resort, precum şi al prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv al primarilor, viceprimarilor, consilierilor din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014, "întrucât acţiunile/inacţiunile acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni".
Și sub aspectul infracțiunii de neglijență în serviciu a fost dispusă clasarea dosarului în ceea ce privește activitatea militarilor din cadrul IGSU, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, STS, IGPR, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, MApN, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba.
Aceeași decizie este valabilă și pentru lucrătorii din structura de conducere a MAI, inclusiv ministrul de resort, precum şi pentru prefecţii judeţelor Cluj şi Alba, respectiv primarii, viceprimarii, consilierii din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014, pentru comandantul Institutului Medico-Militar, comandantul Direcţiei Medicale din cadrul MApN şi pentru secretarul de stat în cadrul MAI şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, "întrucât în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu".
În schimb, procurorii au declinat către Parchetul General o altă parte a dosarului, în legătură cu acţiunile sau inacţiunile desfăşurate de cei doi piloţi ai avionului, medici, dar şi controlori şi lucrători de la ROMATSA.
La ROMATSA va fi cercetată activitatea de dirijare şi control a zborului RFT 111, de către controlorii de trafic aerian de la ACC Bucureşti - ROMATSA, precum și activitatea lucrătorilor ROMATSA, a membrilor Comitetului Ministerial condus de ministrul Transporturilor şi a lucrătorilor Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă de la acelaşi minister, în legătură cu modul de gestionare a acţiunilor de localizare/determinare a zonei de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic, după prăbuşirea aeronavei în cauză.
Pe 20 ianuarie 2014, un avion de tip Britten - Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine.
În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau în drum spre Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan, care rămăsese încarcerat, și-a pierdut viața. De asemenea, studenta Aurelia Ion, în stop respirator și cu hipotermie severă, nu a mai putut fi salvată.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu. Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.