"Rar am mai întâlnit în literatura de specialitate o scriitură atât de limpede, o radiografie atât de fină a poeziei populare, un veritabil act de cultură şi originalitate. Vă invit să vă opriţi asupra acestor pagini, aşa cum am făcut-o eu, să vă bucuraţi de versuri şi cântări, izvorâte din sufletul românului şi surprinse de o mare artistă".
Aşa şi-a încheiat etnomuzicologul şi realizatoarea de emisiuni Elise Stan cuvântul înainte pe care l-a semnat în cartea "Dor şi neuitare. Poezii şi obiceiuri din Crişana", lansată de Florica Bradu, marţi seara, la Primăria Oradea.
La eveniment au participat zeci de bihoreni, inclusiv colegi de breaslă ai cunoscutei interprete bihorene, între care Cornel Borza, Elvira Lerinţiu, Leontin Ciucur şi Maria Haiduc, precum şi primarul Ilie Bolojan.
Încă de la început, amfitrioana evenimentului, jurnalista Cristina Puşcaş, a menţionat faptul că editarea cărţii de poezii şi obiceiuri din Crişana nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, care s-a aflat la rândul lui la prezidiu. "Este o carte-eveniment, care nu apare în fiecare zi. O carte care ne poartă către ceea ce este mai bun în viaţa noastră ca popor şi ne ajută să înţelegem valoarea folclorului românesc", a menţionat Preasfinţitul, îndemnându-i pe cei prezenţi: "Deschideţi această carte şi ospătaţi-vă!".
Între anii 1970-1980, în dubla sa calitate de solist vocal şi de profesor, Florica Bradu a cules poezie populară din Ţara Crişurilor, atingând mai multe localităţi din judeţele Bihor, Arad, Satu Mare şi Sălaj şi culegând versurile auzite de obicei la şezători sau - cum le numeşte autoarea - laboratoare de folclor. "Fiecare vers popular e hrană pentru sufletul meu. Am realizat această carte dintr-un simţământ de a dărui", a spus Florica Bradu la lansarea cărţii, adăugând că, în urmă cu zeci de ani, în cântările sale, ea le lăsa spectatorilor nu numai autograful ei, ci şi o adresă, rugându-i ca, în cazul în care îşi amintesc vreo poezie sau vreo cântare veche, să i-o trimită.
Despre valoarea cărţii au vorbit, marţi seara, la lansare şi folcloriştii Miron Blaga şi Crăciun Parasca, cei doi lăudând autoarea pentru rigurozitatea cu care a adunat materialele şi pentru autenticitatea acestora.
Volumul "Dor şi neuitare. Poezii şi obiceiuri din Crişana" conţine peste 300 de texte, între care poezii, balade şi cântece bătrâneşti, obiceiuri ale vieţii de familie şi datini de sărbători. Pe lângă Elise Stan şi Ioan Bocşa, câte un cuvânt înainte semnează şi cele trei fiice ale autoarei, Anca, Lioara şi Raluca, cea din urmă venind din Statele Unite ale Americii pentru a fi prezentă la eveniment. Cartea Floricăi Bradu a putut fi cumpărată, marţi seara, la eveniment, cu 30 de lei, alături de un CD cu cântecele autoarei. Ea urmează să fie disponibilă şi în librăriile din Oradea.
"Badea care mă iubeşte
La Oradi cătăneşte;
Badea care-o cătănit,
La Oradi m-o iubit.
Sclobozi, Doamni, roada-n tenchiu,
Pă badea din rejimentu;
Sclobozi, Doamni, roada-n vie,
Pă bade din cătănie."
Viorica Cotrău, din satul Tulca. Poezie culeasă în 1975
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.