URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
19 Iunie 2017, 21:46

Donaţi sânge! Abigail, o fetiţă de 7 ani din Sîntandrei, are nevoie URGENTĂ de ajutor

Donaţi sânge! Abigail, o fetiţă de 7 ani din Sîntandrei, are nevoie URGENTĂ de ajutor foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cei 7 anişori, Abigail Mocan, copila din Sîntandrei diagnosticată la finele anului trecut cu leucemie, are nevoie URGENTĂ de ajutor. Familia face un apel disperat la toţi cei care pot să doneze sânge, deoarece, din cauza chimioterapiei, corpul ei are nevoie de trombocite, în caz contrar viaţa ei fiind pusă în pericol.

După cum BIHOREANUL a mai scris, fetiţa a fost diagnosticată cu leucemie chiar înainte de noul an. Ea are şanse mari să se facă bine, dar are nevoie de sânge, astfel că părinţii îi roagă pe toţi cei care pot să doneze sânge, să o ajute!

Internată în spital încă din luna decembrie, fetiţa a început chimioterapia în ianuarie. Peste prima etapă a tratamentului a trecut cu bine, însă au intervenit complicaţii. Practic, micuţa şi-a petrecut chiar şi ziua de naştere, 23 aprilie, în spital, deoarece starea de sănătate nu i-a permis să plece.

"În cele 6 luni de spitalizare am fost acasă câteva zile (atât a permis situaţia fetiţei). Primul protocol (schemă de tratament) a decurs foarte bine. A doua schemă de tratament conţine un citostatic pe care corupul lui Abigail nu-l tolerează, e prea toxic pentru ea şi din această cauză intră în aplazii, adică scade foarte tare numărul de trombocite, neutrofile şamd. Azi aşteptam să primim trombocite, dar după amiază am fost informaţi că nu primim, pentru că nu sunt stocuri! Sperăm că de mâine vom primi şi vom reuşi să continuăm tratamentul", a transmis Aurelia Daniela Mocan, mama copilei.

Familia micuţei îi roagă pe toţi cei care pot să meargă să doneze la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, de pe strada Louis Pasteur, de luni până vineri între orele 7.30 şi 11. NU CONTEAZĂ grupa sanguină, este important doar să specifice că fac acest gest pentru Abigail Mocan.

Fetiţa având foarte puţine trombocite, primeşte concentrat, ceea ce implică mai mulţi donatori decât la o simplă transfuzie. "Ni s-a spus că pentru o transfuzie e nevoie cam de 3, 4 donatori pe zi, iar noi luăm zilnic", a povestit mama lui Abigail.

Programările se pot face la telefon 0259.434.752.


Potrivit site-ului proviataoradea.ro, pus la dispoziţie de Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, persoana care doreşte să doneze trebuie să fie într-o stare foarte bună fizică şi mentală, să fie echilibrată şi motivată de importanţa gestului donării de sânge.

CONDIȚIILE pentru admiterea la actul donǎrii:

- prezentarea cǎrții de identitate (cu domiciliu/flotant județ Bihor)

- vârsta: 18 – 60 de ani

- persoanele peste 50 de ani care doresc să devină donatori de sange să se prezinte cu o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice

- greutate între: 50 – 100 kg la femei, 58 – 110 kg la bărbați

- să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, sǎ fie şcolarizat, cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituţie medicalǎ, sǎ consume multe lichide (fǎrǎ gaz) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare) și tensiunea sistolica între 110 si 180 mmHg

- femeile să nu fie însărcinate,sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual

- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje

- să treacă 2 săptămâni de la ultima vizită stomatologică

- să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii

- se va completa fişa si chestionarul (date confidenţiale) – este esenţial ca rǎspunsurile sǎ fie corecte, oneste, cu menţionarea oricǎrui eveniment pre-donare se va determina nivelul hemoglobinei şi selectiv a transaminazelor şi glicemiei şi se va efectua un examen medical (puls, tensiune) dupǎ care se va face indicaţia de donare de sȃnge, de cǎtre medic

- comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos şi sǎ respecte toate indicaţiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii

- lipsa de onestitate în completarea întrebărilor din chestionar, duce la excluderea definitivă a donatorului.

În dimineaţa de dinaintea donǎrii:

- se poate bea apă, cafea sau ceai (!este indicat să veniți foarte bine HIDRATAȚI!)

- se poate consuma o felie de pȃine prǎjitǎ sau biscuiţi

- NU se fumează cel puțin 2 ore înainte şi după donare (recomandǎm sǎ nu se fumeze deloc ȋn ziua donǎrii, pentru asigurarea confortului fizic şi psihic post-donare)

Avantajele donării:

- pentru validarea unitǎţii de sȃnge donate, sunt efectuate următoarele analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis, (rezultatele testelor se elibereazǎ la cerere şi sunt confidentiale!!)

- la donatorul care doneazǎ mai mult de 2 ori pe an, se efectueazǎ controlul periodic (un panel extins de analize hematologice şi biochimice)

- monitorizarea stǎrii de sǎnǎtate prin evaluarea clinicǎ şi de laborator cu ocazia fiecǎrei donǎri

- ȋnregistrarea ȋn Registrul Naţional al Potenţialilor Donatori de celule Stem

- 1 zi liberă (ziua donǎrii - în cazul angajaţilor cu carte de muncă)

- atribuite (la cerere) 7 tichete valorice, ca o recompensa biologicǎ

- reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile (pentru eliberare vă rugăm să aduceţi copie xerox după pe buletin) 

- satisfacţia gestului altruist

- regenerarea sangelui induce o stare de bine fizic si mental cu totul aparte (intervalul de timp este de ordinul zilelor)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON