URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2023, 12:50

Doi tineri din Oradea au distrus o stație de tramvai. Metoda inedită prin care au fost prinși vandalii, chiar de angajații OTL (FOTO/VIDEO)

Doi tineri din Oradea au distrus o stație de tramvai. Metoda inedită prin care au fost prinși vandalii, chiar de angajații OTL (FOTO/VIDEO) Imagini: OTL

Doi tineri au vandalizat miercuri dimineaţă o staţie OTL, iar mai apoi au încercat să scape, însă au fost identificaţi la scurt timp de angajaţii regiei. Au fost "daţi în primire", de voie, de nevoie, chiar de către amicii lor.

Evenimentul s-a petrecut în jurul orei 9.30, după cum a declarat pentru BIHOREANUL Marius Nicoruţ, directorul tehnic OTL. 

Tinerii orădeni în vârstă de 20 de ani călătoreau într-un tramvai ce venea din Nufărul şi se îndrepta spre Universitate, iar în staţia de la Depou, de pe strada Atelierelor, s-au hotărât să coboare.

Însă nu au coborât pur şi simplu, ci au furat un ciocan de spart geamul în caz de urgenţă ce se afla în tramvai.

Mai apoi, cu acel obiect, cei doi au spart unul dintre panourile de sticlă securizată ce formează refugiul pentru călători din staţie.

Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale tramvaiului Astra în care se aflaseră cei doi se vede cum, la coborârea din garnitura OTL, băieţii au lovit cu ciocanul sticla panoului.

Au trecut apoi trecerea de pietoni din zona staţiei şi au mers lejer, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat, spre podul peste Peţa, pe care l-au şi traversat.

Un angajat OTL care se afla în depoul de tramvaie a observat ce s-a întâmplat şi şi-a anunţat superiorii.

"Întâmplarea face ca din aceeaşi direcţie înspre care se îndreptau ce doi au venit în staţie alţi tineri, care voiau să aştepte tramvaiul. Colegul meu i-a întrebat dacă nu cumva îi recunoaşte pe cei doi, iar ei au spus că le sunt prieteni şi că îi cunosc", a relatat Marius Nicoruţ pentru BIHOREANUL.

Angajaţii OTL care s-au adunat între timp în staţie au chemat imediat Poliţia, iar cei doi martori, amici de-ai vandalilor, au oferit detalii poliţiştilor, astfel că distrugătorii au fost identificaţi rapid.

"Urmează ca astăzi (joi - n.r.) să depunem o plângere penală la Poliţie. Vom depune toate probele pe care le avem, iar mai apoi vom lăsa organele abilitate să-şi facă treaba", a adăugat directorul tehnic al OTL. 

Pagubele se ridică la suma de 1.900 lei, urmând ca banii să fie recuperaţi de la făptaşi.

Problema vandalilor

Reprezentantul OTL mai spune că astfel de incidente se întâmplă des în Oradea. Cea mai mare problemă o reprezintă desenele graffiti care apar în staţii, pe tramvaie, în exterior sau în interiorul acestora. "Parcă e o competiţie între copii", se plânge Nicoruţ.

Pentru a stopa astfel de practici, conducerea OTL nu are alte variante decât apelul la spiritul civic. "Există camere de supraveghere în unele garnituri, dar nu în toate. Dacă avem călători care văd astfel de incidente îi rugăm să ne contacteze sau să anunţe Poliţia. Cu cât ne sunt semnalate mai repede astfel de evenimente, cu atât ne este mai uşor să prindem făptaşii", îndeamnă directorul.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în Oradea problema vandalizărilor este una serioasă. După 2019, când municipalitatea a renunţat la paznicii din parcuri, numărul unor asemenea incidente a explodat. Conform estimărilor făcute de Primărie, anul trecut, până la sfârşitul lunii octombrie, pagubele provocate de vandali s-au ridicat la peste 300.000 lei. În aceeaşi perioadă, OTL-ul înregistra pagube de 100.000 lei.

Imaginile cu momentul în care cei doi au distrus panoul de sticlă:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Drop/sandu
Iar il pomensti pe Bolojan si realizarile lui? Chiar la orice articol trebuie sa il pomenesti, mare disperat poti fi, tu 24 din 24 numai Bolojan , cred ca ai poster cu el pe perete, sau esti postac platit.
Postat 18 Februarie 2023, 11:21 de Petre93
Morometul, Ilie sau care ? Sper ca nu Bâlosu
La ce gandire ai , sigur ești unul dintre vandali. Sunt unii care o fac îi fac in ciuda lui Bolo, sa distrugă ei ca nu le convine, dar aici nu comentați ca din taxele noastre se repară.
Postat 17 Februarie 2023, 14:09 de Sandu2100
Stați așa, de ce?
Oare de ce să nu aibă drepturi și cetățenii de a vandaliza dacă și edilii locali o fac la fel! Vezi clădiri demolate, incendiat intenționat cum a fost remiza de unde se deportau evreii și românii totodată era clădire de patrimoniu din piața cetate ori alte interese din oraș totul la ordinul PNL și fără remușcări, unor cetățeni le displace multe înlocuiri din acest oraș făcut de comandă de suita Bolo, observând că : chiar dacă unii din consilieri sunt împotriva unor acte de gen, la următoarea ședință părerile lor nu mai contează s-au cu siguranță au căzut la înțelegere cu cu PNL-iști oferind la schimb ceva pentru tăcerea lor. Ce este culmea e că, colțul de case de pe str. Costaforul sunt proprietățile ale minciuneștilor TGIE, de ce tocmai clădirile lor au intrat în demolare, oare cu ce sumă s-a înțeles Primăria cu Micula, În perioada lui deputat Popa Cornel PNL au fost date multe clădiri firmei Transilvania, cum ar fi : bar-restaurant-hotel Astoria, restaurant-terasă braserie Transilvania, grădina de vară teatru și cinematograf, fostul club Înfrățirea de pe str. Ady Endre și multe alte clădiri din centru orașului, diferite spații pe care acesta le-a dobândit ieftin lăsând totul în paragină sau demolând, iar acum cer saci de bani pentru nimic. Și alte spații au fost date spre distrugere acestor lacomi cum ar fi autogări din județ, Ștei, Beiuș, Oradea, multe din aceste privilegii au fost date de către PNL acum și Bolo face parte din peisaj cu echipa sa. În prezent ehipa Bolo ceea ce a vîndut ieftin, acum cumpără la prețuri ecsorbitante clădirile tot al fraților Micula, că prin altă parte nu se putea comfigura acest mega mare proiect de betonare al orașului, afaceri făcute și de PSD, sau PD-L actualul PMP. Din acest motiv oare cetățeanul de ce este obligat să păstreze toți bolovanii intacți din oraș, bine fac că vandalizează, au și ei același drept exact ca primăria mai ales atunci, când se face surdă la doleanțele cetățenilor Orădeni, vezi și cazul Nufărul, mai apoi multe zone sunt în picaj, acolo unde desigur nu cetățeanul necăjit este îndreptățit, ci mai mereu zonele unde locuies foști activiști sau funcționari, având câte o paragină pe care încasează prețuri umflate al pieței imobiliare. Cu asta multe am scris, verificați și comentați după.
Postat 17 Februarie 2023, 08:13 de Morometul
Pentru tupeul
De a vandaliza tocmai acea stație , merita chiar circumstanțe agravante. Poate ne dați ceva detalii despre ei în viitor.
Postat 16 Februarie 2023, 15:41 de Simonette
...
Nu stiu daca sunt eu demodata desi am 30 de ani, sau prea "ciudata" pentru lumea asta, dar mintea mea nu poate percepe cum, doi tineri de 20 de ani, care fie ar trebui sa fie studenti, fie la locul de munca, ce naiba fe gandire au gen "hai sa distrugem ceva". Parerea mea ca ei insisi trebuie sa aiba o gandire distructiva, nicidecum constructiva, altfel nu imi explic.
Postat 16 Februarie 2023, 15:38 de corm16
Pusi la plata + dosar penal + munca in folosul comunitatii
Ce bine ca au fost prinsi instant jegosii. Asa ar trebui sa se intample in toate cazurile, ca din pacate avem destule. Sa speram ca organele competente isi fac treaba cum trebuie, ca cei doi intelectuali sa ramana cu lectia invatata pe viata. Si sa transmita si un mesaj clar viitorilor amatori.
Postat 16 Februarie 2023, 15:29 de cristianteofil
Hei, tramvai!
Sper ca nu vor beneficia de circumstanțe atenuante, gen "din familie bună", teribilismul virstei etc... Ceva munca în folosul comunității nu le-ar strica. Dacă părinții n-au reușit să-i educe, s-o facă tribunalul.
Postat 16 Februarie 2023, 15:25 de Simonette
Vandalii
Bine crescuti......
Postat 16 Februarie 2023, 14:12 de cosmin5z
Dreapta
Dreapta-i vorba Dolanescului: Ca romanu'nu-i niciunu'!!!
Postat 16 Februarie 2023, 13:41 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON