URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Octombrie 2018, 20:00

Doi scriitori din Oradea, premiaţi la Festivalul Internaţional al Aforismului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Internaţional al Aforismului de la Tecuci şi-a desemnat recent câştigătorii în prezenţa academicianului Nicolae Dabija, preşedintele de onoare al festivalului. Poetul şi prozatorul constănţean Ionuţ Caragea, stabilit la Oradea, a câştigat marele premiu, în timp ce un alt oărdean, Teodor Dume, a obţinut premiul I.

Festivalul a avut loc pe 4 şi 5 octombrie şi a fost dedicat Centenarului Marii Uniri. În cadrul evenimentului a avut loc festivitatea de inaugurare a bustului eroinei naţionale Ecaterina Cocuţa Conachi – Vogoride, o prinţesă româncă şi o revoluţionară cunoscută pentru activitatea desfăşurată în favoarea unirii principatelor Moldova şi Ţara Românească.

Evenimentul a fost organizat de scriitorul Vasile Ghica, fundaţia Pelin şi autorităţile din Tecuci. În cadrul concursului cu premii la care au participat aforişti români din ţară şi din străinătate.

Ionuţ Caragea, care a şi fost prezent la festival, a câştigat marele premiu intitulat Trofeul Sapiens Piroboridava, la egalitate cu Nicolae Petrescu-Redi.

Pe locul I, s-a situat orădeanul Teodor Dume, la egalitate cu Mircea Oprea. Şi la prima ediţie a festivalului, desfăşurată în octombrie 2017, cei doi orădeni au fost premiaţi. Teodor Dume a câştigat o menţiune, iar Ionuţ Caragea a câştigat premiul special "Mihai Pauliuc".

Ionuţ Caragea s-a născut pe 12 aprilie 1975 la Constanţa. Este poet, prozator, critic, editor, autor de aforisme şi promotor cultural. Locuieşte în Oradea din 2012. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, cofondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec etc.

A fost printre câştigători la mai multe concursuri de aforisme, poezie, critică literară şi proză scurtă. Este tradus în şase limbi: engleză, franceză, spaniolă, italiană, arabă şi albaneză. A publicat peste 40 de cărţi (poezie, aforisme, science-fiction, eseuri critice, memorialistică, antologii, volume personale traduse în S.U.A., Franţa, Canada).

Este considerat de critica literară (Ştefan Borbely, Al. Cistelecan, Th. Codreanu, Constantin Cubleşan, Constantin Dram, Daniel Corbu, Maria-Ana Tupan, Ovidiu Ghidirmic, Adrian-Dinu Rachieru etc.) unul dintre liderii generaţiei poetice douămiiste şi unul dintre cei mai atipici şi originali scriitori de care dispune în prezent România.

Teodor Dume s-a născut pe 4 aprilie 1956, în localitatea Luncasprie, din judeţul Bihor. Este jurnalist, scriitor şi poet. A fondat, în 1990, şi a condus ca director general, ziarul Ecoul. Alături de Stelian Vasilescu (şi de alţii) a fondat, în 1990, revista de cultură Ţara Crişurilor din Oradea, Ediţia a III-a. A fost director general al ansamblului artistic Ecoul Tinereţii din Oradea.

A lucrat la Consiliul Judeţean al sindicatelor Bihor, în calitate de director la Clubul Înfrăţirea Oradea, pe care l-a înfiinţat în 1986. Din iunie 1991 a lucrat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, ca director adjunct. A scris 16 cărţi. Este considerat de critica literară (Gheorghe Grigurcu, Daniel Corbu, Marius Chelaru, Ionuţ Caragea, Maria-Ana Tupan etc.) unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de aforisme ai momentului şi unul dintre cei mai profunzi poeţi de azi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON