URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Octombrie 2018, 20:00

Doi scriitori din Oradea, premiaţi la Festivalul Internaţional al Aforismului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Internaţional al Aforismului de la Tecuci şi-a desemnat recent câştigătorii în prezenţa academicianului Nicolae Dabija, preşedintele de onoare al festivalului. Poetul şi prozatorul constănţean Ionuţ Caragea, stabilit la Oradea, a câştigat marele premiu, în timp ce un alt oărdean, Teodor Dume, a obţinut premiul I.

Festivalul a avut loc pe 4 şi 5 octombrie şi a fost dedicat Centenarului Marii Uniri. În cadrul evenimentului a avut loc festivitatea de inaugurare a bustului eroinei naţionale Ecaterina Cocuţa Conachi – Vogoride, o prinţesă româncă şi o revoluţionară cunoscută pentru activitatea desfăşurată în favoarea unirii principatelor Moldova şi Ţara Românească.

Evenimentul a fost organizat de scriitorul Vasile Ghica, fundaţia Pelin şi autorităţile din Tecuci. În cadrul concursului cu premii la care au participat aforişti români din ţară şi din străinătate.

Ionuţ Caragea, care a şi fost prezent la festival, a câştigat marele premiu intitulat Trofeul Sapiens Piroboridava, la egalitate cu Nicolae Petrescu-Redi.

Pe locul I, s-a situat orădeanul Teodor Dume, la egalitate cu Mircea Oprea. Şi la prima ediţie a festivalului, desfăşurată în octombrie 2017, cei doi orădeni au fost premiaţi. Teodor Dume a câştigat o menţiune, iar Ionuţ Caragea a câştigat premiul special "Mihai Pauliuc".

Ionuţ Caragea s-a născut pe 12 aprilie 1975 la Constanţa. Este poet, prozator, critic, editor, autor de aforisme şi promotor cultural. Locuieşte în Oradea din 2012. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, cofondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec etc.

A fost printre câştigători la mai multe concursuri de aforisme, poezie, critică literară şi proză scurtă. Este tradus în şase limbi: engleză, franceză, spaniolă, italiană, arabă şi albaneză. A publicat peste 40 de cărţi (poezie, aforisme, science-fiction, eseuri critice, memorialistică, antologii, volume personale traduse în S.U.A., Franţa, Canada).

Este considerat de critica literară (Ştefan Borbely, Al. Cistelecan, Th. Codreanu, Constantin Cubleşan, Constantin Dram, Daniel Corbu, Maria-Ana Tupan, Ovidiu Ghidirmic, Adrian-Dinu Rachieru etc.) unul dintre liderii generaţiei poetice douămiiste şi unul dintre cei mai atipici şi originali scriitori de care dispune în prezent România.

Teodor Dume s-a născut pe 4 aprilie 1956, în localitatea Luncasprie, din judeţul Bihor. Este jurnalist, scriitor şi poet. A fondat, în 1990, şi a condus ca director general, ziarul Ecoul. Alături de Stelian Vasilescu (şi de alţii) a fondat, în 1990, revista de cultură Ţara Crişurilor din Oradea, Ediţia a III-a. A fost director general al ansamblului artistic Ecoul Tinereţii din Oradea.

A lucrat la Consiliul Judeţean al sindicatelor Bihor, în calitate de director la Clubul Înfrăţirea Oradea, pe care l-a înfiinţat în 1986. Din iunie 1991 a lucrat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, ca director adjunct. A scris 16 cărţi. Este considerat de critica literară (Gheorghe Grigurcu, Daniel Corbu, Marius Chelaru, Ionuţ Caragea, Maria-Ana Tupan etc.) unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de aforisme ai momentului şi unul dintre cei mai profunzi poeţi de azi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON