URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2021, 10:52

Doi profesori din Bihor, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis pentru activitatea lor, inclusiv în pandemie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesoara de limba română Mirela Tanc, de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, şi profesorul Ionel Cordovan, care predă limba rromani în comuna Ineu, au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naţionale. Ei au primit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler.

„În semn de apreciere pentru activitatea didactică, inclusiv în context pandemic, remarcând eforturile depuse pentru creșterea calității, echității și participării la procesul educațional, dar și pentru dezvoltarea competențelor digitale sau civice în comunitatea educațională, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler”, se arată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Tot de 1 Decembrie, Iohannis a decorat şi mai multe cadre medicale, inclusiv din Bihor.

„Profesoara Microsoft”

Cunoscută pentru că, înainte de pandemie, a început să le predea elevilor ei lecţiile de limba română folosindu-se de diverse aplicaţii şi jocuri, profesoara Mirela Tanc a devenit în ultimii doi ani un mentor pentru mulţi dintre colegii ei dascăli, învăţându-i metode pentru predarea de la distanţă.

La ceremonia care a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni, Tanc şi-a "dus", simbolic, elevii cu ea. „Mi-am adus şi elevii cu mine, simbolic vreau să spun, oferind staff-ului prezidenţial mai multe texte ale elevilor, pe care le-au creat în timpul orelor de limba română, sub formă de scrisori, benzi desenate, pagini de jurnal, despre semnificaţia Zilei Naţionale. Dedic această distincţie atât colegilor, cât şi elevilor mei. Cred cu tărie că noi, dascălii, putem transforma misiuni imposibile în unele posibile. Cred că omul sfinţeşte locul, dar şi că locul ne sfinţeşte pe noi", a declarat Tanc, citată de Agerpres.

„Mă simt mai responsabil”

Inspector şcolar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educaţie, cu atribuţii suplimentare şi pentru minoritatea rromă, profesorul Ionel Cordovan, titular la Şcoala Gimnazială Puiu Sever din Ineu, s-a declarat de asemenea onorat de distincţia primită.

„Această distincție a fost posibilă prin nominalizarea făcută de Roma Education Fund și de către profesorul meu de suflet, Gheorghe Sarău, căruia îi dedic, în mod special, această distincție! Mulțumesc REF, mă înclin, domnule profesor Gheorghe Sarău”, a scris dascălul, pe pagina sa de Facebook.

Profesor de limba rromani şi, totodată, autor de manuale pentru predarea în această limbă, Cordovan este şi director adjunct al şcolii gimnaziale din Ineu, unde o mare parte dintre elevi sunt de etnie romă.

„De astăzi mă simt mai responsabil să contribui la asigurarea unui învățământ echitabil pentru copiii și elevii romi, să le sprijin pe cadrele didactice rome și nerome în realizarea unui act educațional de calitate, care să răspundă nevoilor reale de învățare ale elevilor!”, a mai scris Cordovan.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au mai participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi şeful DSU, Raed Arafat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
...
Unde este in tara facultatea de rromani?orice fac de filologie are sectie romana cu o limba straina. Sectia de rromani are profesori universitari pe limba rromani? asta de facultate si asta da scoala.
Postat 03 Decembrie 2021, 21:32 de omulet545
Proiecte=bani
Poate la proiecte se pricep ambii, dar la clasă si la examene cum ii ajuta oare pe elevi?proiectele inseamna bani,nu reusita la clasa.
Postat 03 Decembrie 2021, 21:27 de firtatraian
Decorare
Să fii decorat de acest individ(k.w.johanus sau de t. bășinescu) este un moment de rușine națională!!!
Postat 02 Decembrie 2021, 18:48 de Adrian1965
Toata cinstea
Toata cinstea celor doi profi pentru activitatea lor dar, o decoratie de la cel mai nesemnificativ presedinte al Romaniei, NU este o onoare!! Scuze...
Postat 02 Decembrie 2021, 13:23 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON