URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2020, 12:21

Doi pentru Oradea: cine sunt noii viceprimari ai oraşului şi ce ambiţii au, la început de mandat

Doi pentru Oradea: cine sunt noii viceprimari ai oraşului şi ce ambiţii au, la început de mandat 3 ÎN 1. Colegi de partid, primarul Florin Birta (centru) şi viceprimarii Arina Moş (stânga) şi Marcel Dragoş (dreapta), promit să fie echipa de care Oradea are nevoie pentru a deveni un oraş şi mai curat, mai plăcut privirii şi mai îndrăgit, de orădeni şi străini deopotrivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea trecută, imediat după ce au depus jurământul de consilieri locali, Arina Moş (40 ani) şi Marcel Dragoş (48 ani) au fost votaţi de aleşii orădenilor în funcţiile de viceprimari.

Nominalizarea celor doi n-a fost o surpriză, deoarece primarul Florin Birta a anunţat imediat după câştigarea mandatului de edil că acestea vor fi propunerile sale, iar majoritatea largă pe care liberalii o au în Consiliul Local a asigurat voturile necesare. Colegi în PNL Bihor, ambii viceprimari au mai lucrat, în trecut, în Primărie, pe diferite poziţii. Acum au revenit în instituţie, arătându-se dornici să contribuie la dezvoltarea oraşului. 

Promovată de Bolojan 

Căsătorită şi mama unui băiat, Arina Moş (foto) a absolvit Facultatea de Drept din Oradea şi a lucrat ca jurist la o firmă până în 2008, când a devenit consilier al primarului Ilie Bolojan. Cinci ani mai târziu, mulţumit de activitatea ei, acesta a numit-o la conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO).

Administraţia publică locală nu-mi este străină absolut deloc. Sunt un om de echipă, un om care va munci în continuare pentru oameni, pentru continuarea proiectelor începute şi pentru dezvoltarea oraşului nostru", promite Moş. 

Din dispoziţia primarului Birta, ea va coordona Direcţia Juridică, Poliţia Locală, Instituţia Arhitectului Şef, Direcţia Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, dar şi DASO. "Colaborarea dintre ele este extrem de importantă, deoarece multe dintre activităţile acestor direcţii se întrepătrund", spune ea. 

Şef cu experienţă 

Marcel Dragoş (foto) este de meserie inginer topograf şi a mai lucrat în Primărie în urmă cu peste un deceniu, fiind o vreme şi şeful Administraţiei Imobiliare. "În Primărie am ajuns în 2000, după ce am participat la un concurs pentru ocuparea unui post de topograf, până atunci fiind angajat al Oficiului de Cadastru Bihor, din anul 1990. Anul 2009 a însemnat practic reîntoarcerea la OCPI, instituţie în cadrul căreia am ocupat funcţiile de director şi inginer şef", spune noul viceprimar. La rândul său, este absolvent al Universităţii din Oradea, specializarea Geodezie-Cadastru, e căsătorit şi are o fetiţă. 

Dragoş nu se simte străin de proiectele municipalităţii, în ultimii patru ani fiind consilier local, tot ca reprezentant al PNL. În coordonarea sa se află Direcţia Tehnică, cea Economică, dar şi două companii importante ale oraşului, Termoficare şi OTL. "Prioritatea principală va fi de a continua în acelaşi ritm susţinut modernizarea străzilor, îmbunătăţirea serviciilor de salubrizare şi dezvoltarea de noi zone verzi pentru relaxare şi recreere în cât mai multe cartiere", declară viceprimarul. 

Fondurile europene, o prioritate

Ambii viceprimari sunt convinşi că Oradea trebuie să continue dezvoltarea prin proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile. "Marele avantaj al Oradiei este că în ultimii 12 ani primarul oraşului nostru a fost Ilie Bolojan. A fost omul care, împreună cu echipa din Primărie, a cules aproape tot ceea ce s-a putut culege din fondurile europene, iar roadele acestor fonduri au fost puse eficient în practică. Oradea a cunoscut un ritm accentuat de dezvoltare, faţa oraşului a fost schimbată în bine, clădirile de patrimoniu au fost puse în valoare", crede Marcel Dragoş.

Arina Moş spune, la rându-i, că Oradea trebuie să rămână un model pentru administraţiile publice din ţară: "A văzut o ţară întreagă că Oradea s-a dezvoltat extrem de mult prin accesarea fondurilor europene. Administraţia locală a ştiut să folosească aceşti bani în beneficiul cetăţeanului". Ea recunoaşte că orădenii au simţit un disconfort, din pricina numeroaselor şantiere deschise, dar e convinsă că sunt "oameni buni", care suportă mai uşor acest deranj, pentru că simt avantajele: Oradea se transformă într-un oraş mai îndrăgit de localnici şi turişti deopotrivă.

Asfaltări, spaţii verzi, locuri de joacă...

Cei doi viceprimari laudă şi extinderea spaţiilor verzi din Oradea ultimilor ani, dar totodată sunt de acord că este necesară continuarea acestui gen de investiţii în cartierele rezidenţiale, unde orădenii trebuie să aibă zone de întâlnire şi pentru sportul în aer liber. "De asemenea, foarte important, continuăm amenajarea locurilor de joacă pentru copii", adaugă Arina Moş. 

Direct responsabil pentru curăţenia oraşului, Dragoş spune că eforturile municipalităţii se vor concentra pe cartierele rezidenţiale, "care vor trebui să arate bine şi cât mai îngrijite". De asemenea, viceprimarul consideră că e nevoie ca Primăria să continue modernizarea străzilor. Chiar şi în Oncea, cartierul în care el locuieşte, mai sunt străzi neasfaltate, "dar cuprinse în programul Primăriei". 

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Oradie...

Întrebaţi ce îşi doresc pentru Oradea, cei doi viceprimari, care încă nu au apucat să-şi contureze obiective proprii, reiterează că este vitală continuarea proiectelor de investiţii. "Îmi doresc să avem un oraş sigur, viu, cu spaţii publice de calitate, cu evenimente pentru tineri, un oraş prietenos cu turiştii şi locuitorii, iar printr-o colaborare mai bună cu Universitatea, să atragem mai mulţi tineri în Oradea", spune Marcel Dragoş. 

Arina Moş şi-ar mai dori ca orădenii să fie deschişi la nou. "Îmi doresc să copiem exemplele marilor oraşe europene, insuflând în sufletele locuitorilor acestui oraş patriotismul local. Putem să fim mândri că suntem orădeni!", concluzionează ea.

Mai rămâne ca politicienii ajunşi în fruntea urbei să-şi respecte promisiunile făcute în faţa cetăţenilor şi, evident, să ţină cont şi de dorinţele lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ham! daaaa...
Da pe bolovan l-a intrebat daca au voie sa detina si puna in practica ambitii personale? Eu cred ca nu! Nu l-au intrebat si acu se lauda cu .....visari nocturne!
Postat 28 Octombrie 2020, 13:14 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON