Desfăşurată la Timişoara la finele săptămânii trecute, în organizarea Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş, cea mai recentă ediţie a Congresului Societăţii Româno-Germane de Obstetrică şi Ginecologie a prilejuit decernarea Premiului de Excelenţă pentru doi medici orădeni, conferenţiarul Petru Chitulea şi doctorandul Rareş Gherai, ambii angajaţi ai Spitalului Judeţean.
Între temele de interes ale reuniunii care are loc anual, alternativ în România şi în Germania, s-au aflat actualităţile în operaţia cezariană, un subiect mereu fierbinte în această specializare medicală, cei doi medici orădeni obţinând Premiul de Excelenţă după prezentarea unor lucrări şi aplicaţii practice de folosire a unei tehnici chirurgicale speciale în aşa-numitul sindrom Mayer-Rokintansky, o malformaţie constând în lipsa vaginului ori uterului.
„Am prezentat nu doar lucrări, ci şi filmul unei operaţii prin care am creat un vagin unei paciente născute fără această parte a organului sexual, folosind o tehnică specială, rară, tehnica Vecchietti, minim invazivă. Prima oară am folosit această tehnică la Oradea în 1999, iar la Congresul de la Timişoara am prezentat o operaţie făcută asupra unei paciente de 30 de ani. Premiul obţinut la Congres este o recunoaştere şi o mare onoare pentru medicina din Oradea”, a declarat conf. dr. Petru Chitulea pentru BIHOREANUL.
La recentul Congres al Societăţii Româno-Germane de Obstetrică şi Ginecologie, înfiinţată în anul 2002 la Heidelberg de profesorii Ioan Munteanu şi Thomas Grabe, au participat specialişti din România, Germania, SUA, Marea Britanie, Ungaria şi Serbia. Din Oradea a mai participat la eveniment şi dr. Vasile Kricsfalussy, de asemenea angajat al Maternităţii din cadrul Spitalului Judeţean.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.