URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Noiembrie 2022, 20:15

Doi hoţi prinşi la furat de lemne au fost puşi de pădurar să ducă buştenii la Primărie, dar le-au descărcat în... colonia de romi

Doi hoţi prinşi la furat de lemne au fost puşi de pădurar să ducă buştenii la Primărie, dar le-au descărcat în... colonia de romi foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi hoţi de lemne din Borod au fost condamnaţi definitiv la închisoare, miercuri, după ce, într-o singură zi, au tăiat 49 de arbori din specia cer şi carpen dintr-o pădure de lângă Aştileu. 

Furtul datează din martie 2019 şi a fost descoperit de un pădurar de la Ocolul Silvic Aleşd. Bărbatul patrula într-o parcelă de pădure situată în locul numit "Jurcanu", când a auzit zgomotul de drujbe şi s-a grăbit să vadă ce se întâmplă. Aşa i-a găsit pe Sunel Ciurar, fiul ciurdarului satului, şi pe un amic al acestuia, Alex Ciurar, ambii din Borod, din colonia de romi al satului Ortiteag, care tăiau de zor arborii din jurul lor.

Omul le-a cerut să se oprească, iar apoi a inventariat paguba: 49 de cioate cu diametre între 18 şi 24 de centimetri, ale unor arbori de cer şi carpen, dintre care o parte erau deja fasonaţi şi stivuiţi în căruţe.

Pădurarul a măsurat toate cioatele, le-a pus semn, iar apoi a întocmit şi procesul verbal, pe care cei doi l-au semnat fără obiecţiuni.

În final, acesta le-a cerut să ducă lemnele puse deja în căruţe la sediul Primăriei, dar hoţii nu l-au ascultat. De teamă că li se vor confisca şi „cociile” şi caii cu care au transportat lemnele furate, cei doi au ieşit de pe drum şi au pornit în grabă peste păşune spre colonia de romi, unde au descărcat lemnele în propriile gospodării.

Sunel Ciurar şi Alex Ciurar s-au ales cu dosare penale şi au fost trimişi în judecată pentru furt de arbori. Întâi Judecătoria Aleşd, iar miercuri şi Curtea de Apel Oradea au dispus pe numele lor pedepse cu închisoare.

Cel dintâi a căpătat o pedeapsă de 8 luni, dar a scăpat de executarea pedepsei, care a fost suspendată pe o perioadă de probă de 2 ani, însă pentru că Alex Ciurdar mai avea o condamnare, judecătorii au decis să-l trimită după gratii, unde să execute şi pedeapsa anterioară, şi pe cea nouă, în total 3 ani şi 6 luni de detenţie.

În aceeaşi zi de miercuri, tânărul de 22 ani a fost ridicat de acasă de un echipaj de la Secţia 1 de poliţie Rurală Borod care l-au condus la Oradea. El a fost depus la Penitenciarul din municipiu, unde îşi va ispăşi pedeapsa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON