URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2017, 16:28

Doi bărbaţi în stare gravă, după ce au fost sfârtecaţi de urs!

Doi bărbaţi în stare gravă, după ce au fost sfârtecaţi de urs! foto: Mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi ciobani din judeţul Harghita au ajuns la spital cu multiple leziuni, cauzate de muşcături, după ce au fost atacaţi de un urs în timp ce se aflau cu oile la păscut.

Potrivit Digi24.ro, cei doi bărbaţi erau cu oile la păscut pe o păşune, aflată la aproximativ opt kilometri de localitatea Mădăraş. La un moment dat, un urs a atacat turma şi când ciobanii au încercat să alunge animalul, acesta i-a atacat şi le-a provocat multiple răni muşcate. Ciobanii au reuşit să scape după ce în ajutorul lor au venit câinii ciobăneşti, care au alungat ursul.

Ciobanii au fost transportaţi cu două ambulanţe la UPU a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc.

Medicul de gardă Adrian Dobrică, specialist în chirurgie toracică, a declarat pentru Agerpres că "unul dintre pacienţi a fost muşcat de scalp, de coapsa dreapta, de şoldul drept, de antebraţ şi de organe genitale", iar celălalt "are o rană muşcată la mâna dreaptă". Potrivit acestuia, starea celor doi este stabilă.

Bărbatul care a suferit răni mai multe va rămâne internat la Secţia de chirurgie, iar celălalt este supus unor analize radiologice, întrucât este posibil să aibă şi fracturi la braţ, urmând să fie internat la Secţia de ortopedie, scrie Digi24.

Prefectul de Harghita, Jean Andrei, a precizat că şi oamenii sunt de vină pentru că animalele atacă. "Cred că şi oamenii sunt de vină când animalele atacă, se duc pe teritoriul animalelor. În Harghita, problema urşilor e de actualitate. În urma memoriilor, am reuşit să obţinem de la Ministerul Mediului aprobare pentru relocarea a 140 de exemplare de urşi. E destul de puţin, dar e un început", a precizat prefectul. El a atras atenţia că a început şi recoltarea de ciuperci şi că sunt oameni în păduri. "Am făcut apel la populaţie să evite acţiunile astea, animalele îşi apără teritoriul prin atac", a explicat prefectul Jean Andrei. El a spus că e al treilea incident de acest gen în Harghita din acest an, dar a repetat că vina aparţine oamenilor.

Şeful Asociaţiei de Vânătoare a precizat că în zonă a mai avut loc un atac în urmă cu două săptămâni, când un cioban a ajuns la spital şi nu este exclus să fie vorba despre acelaşi urs. Cei doi ciobani au ridicat la şapte numărul persoanelor rănite în urma unor atacuri de urs produse în Harghita de la începutul anului.

Aproximativ 500 de persoane din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, primari, fermieri şi reprezentanţi ai composesoratelor, au protestat miercuri în faţa Ministerului Mediului şi au cerut derogare pentru împuşcarea urşilor periculoşi, respectiv a celor care fac pagube materiale şi pun în pericol vieţile oamenilor. După discuţia cu reprezentanţii protestatarilor, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că va emite un ordin privind cota de intervenţie pe carnivorele mari.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat pentru Agerpres că în judeţ este nevoie de intervenţia urgentă şi imediată în cazul a aproximativ 50 de urşi care creează probleme, atacă oameni sau animale şi provoacă stricăciuni în gospodării sau culturi agricole, iar în viitor trebuie găsite soluţii pe termen lung printr-o colaborare interinstituţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Seamana ce au cules!
Padurile le-au ras, fructele de padure le culeg mecanizat de nu mai ramane nimic, ursii ce sa manance?! Si cum nu ar fi de ajuns, se plang de numarul prea mare de ursi, in ideea de a-i vinde (asta e cuvantul!) vanatorilor din Vest. Cat i-o mai rabda pamantul pe astia?! P.S. Nu ca alde dragnea, orban si gastile lor (adica usl-ul) ar fi mai buni!
Postat 09 Iulie 2017, 15:41 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON