Autor a peste 1.400 de articole ştiinţifice şi 38 de cărţi şi monografii, considerat unul dintre cei mai importanţi 10 matematicieni ai lumii, profesorul universitar Ravi Agarwal, născut în India, dar acum stabilit în SUA, a fost prezent vineri la Oradea.
Omul de ştiinţă, profesor la Texas A&M University-Kingsville din America, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene la iniţiativa Facultăţii de Ştiinţe. Asta pentru că, de ani buni, Agarwal colaborează cu unul dintre cei mai buni matematicieni ai Universităţii orădene, Mircea Bălaj, cu care a semnat cinci articole, iar mai recent şi cu Daniel Paşca, profesor la acelaşi departament. De asemenea, din acest an, Agarwal este editor al Analelor Universităţii din Oradea, fascicula Matematică.
"Putem distinge două perioade în activitatea ştiinţifică a profesorului Agarwal. Primii 20 de ani au fost anii afirmării ca unic autor al unor articole şi monografii remarcabile, care l-au impus ca un matematician de prim rang. Apoi, profesorul Agarwal a devenit un militant recunoscut pentru democratizarea vieţii ştiinţifice mondiale, prin deschiderea sa fără rezerve spre centre universitare şi de cercetare din zone mai puţin favorizate şi prin facilitarea accesului matematicienilor de pretutindeni la publicaţii şi schimburi de idei", a spus profesoara Sanda Filip, decanul Facultăţii de Ştiinţe, cea care a prezentat activitatea profesorului indian.
Preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, i-a oferit apoi reputatului matematician diploma de Doctor Honoris Causa, în aplauzele celor circa 50 de universitari orădeni prezenţi la ceremonie. Totodată, şi prorectorul Eugen Macocian, care a suplinit absenţa rectorului Constantin Bungău, plecat din localitate, s-a declarat onorat de prezenţa lui Agarwal la Oradea.
Aşa cum cere cutuma acestor ceremonii, profesorul Agarwal a ţinut apoi o prelegere. Recent ajuns la vârsta de 70 de ani, matematicianul le-a spus universitarilor orădeni că nimic în viaţă nu se poate face de unul singur, iar el s-a convins de asta: înainte să se căsătorească, a scris doar 5-6 articole. "Soţia mea se îngrijora oricând întârziam 10-15 minute", a spus profesorul, arătând că astfel n-a putut pierde vremea niciodată şi a muncit.
De asemenea, matematicianul le-a explicat universitarilor orădeni cercetările sale şi evoluţia lor, dar şi de ce a plecat din Singapore, unde era cel mai bine plătit profesor din ţară, în Florida, America, unde un mentor al său era bolnav. "Am riscat de multe ori şi au fost riscuri prin care aş fi putut pierde tot", a mai spus Agarwal.
În România, profesorul indian mai este Doctor Honoris Causa al Universităţilor Ovidius din Constanţa şi Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.