URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2021, 10:55

Doar tinerii sunt interesaţi de bugetul Bihorului. Vicele Gal a promis că ONG-urile vor fi finanţate, dar după reguli clare şi transparente (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterea bugetului judeţului nu a suscitat interesul bihorenilor. Singurii care au participat la întâlnirea organizată luni după-masă în sala mare a CJ Bihor au fost membri din Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, care vor rute de transport dedicate elevilor, investiţii în infrastructura şcolilor şi burse, şi reprezentanţii a trei ONG-uri, care au cerut ca CJ Bihor să nu renunţe la finanţări pentru proiectele lor, doar pentru că în anii trecuţi aceşti bani s-au dat discreţionar, către ONG-uri de casă ale partidelor care au condus forul judeţean, UDMR şi PSD.

Bani utili

În numele asociaţiei "Cătunul verde", care derulează programe de educaţie ecologică pentru copii, adolescenţi şi tineri din Bihor, dar şi al altor ONG-uri cu care în ultimii ani a colaborat intens, Georgeta Szabo a subliniat că CJ nu trebuie să taie de tot finanţările către asociaţii, doar pentru că unele nu şi-au făcut treaba promisă.

"Avem nevoie de această bugetare, atât pentru proiecte de tineret, cât şi din zona socială, cultuală", a spus Szabo. Aceasta a precizat că s-a înscris la dezbatere pentru că în luna ianuarie a făcut o adresă către CJ Bihor, cerând să afle ce finanţări vor fi alocate asociaţiilor, n-a primit un răspuns concret, ceea ce i-a născut teama că, de fapt, instituţia va renunţa definitiv la aceste granturi.

Aceeaşi solicitare a avut-o Filip Barabaş, preşedintele Asociaţiei de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului (ARDT), care a spus că lista proiectelor finanţate de CJ Bihor a cuprins şi activităţi folositoare. De pildă, ARDT a primit, în urmă cu doi ani, o finanţare de 15.000 de lei pentru o şcoală de vară în care a adus elevi în campusul Universităţii din Oradea.

Vor fi bani pentru ONG-uri!

Vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal, prezent la dezbatere alături de şeful Direcţiei Economice, Horia Carţiş, şi de directoarea adjunctă, Gabriela Plugar, le-a spus reprezentanţilor asociaţiilor că nu se va renunţa la finanţările pentru acest sector, dar banii se vor aloca într-un manieră transparentă.

"Poziţia dvs. o agreez total, nu am nicio problemă legată de aceste finanţări. (...) În urma unor verificări ale Curţii de Conturi şi ale noastre, prin aparatul propriu, am constatat că s-au dus sume de bani spre anumite zone de acest gen, fără să aibă la bază nişte criterii în baza cărora aceste finanţări au fost făcute. Mai mult, ştiţi foarte bine că bugetul CJ n-a stat într-o formă foarte roz", a declarat Gal.

Drept urmare, a spus vicele, până la finalul lunii aprilie, CJ Bihor va elabora un regulament care să prevadă criterii clare de alocare a acestor finanţări, iar apoi banii vor putea fi distribuiţi, pentru anul 2021 Consiliul alocând în total 200.000 de lei pentru sectorul ONG.

Elevii cer ajutorul

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, Olimpiu Codrean, a supus discuţiei trei probleme: înfiinţarea de rute de transport exclusive pentru elevi în tot judeţul, îmbunătăţirea dotărilor şcolilor, mai ales a celor care au toalete în curţi, şi sprijin pentru a "presa" primăriile din judeţ să acorde cele patru tipuri de burse prevăzute de lege.

Carţiş şi Plugar le-au explicat elevilor că problemele nu ţin doar de această instituţie: înfiinţarea rutelor de transport depinde de modificări legislative, iar dotările şcolilor şi bursele sunt apanajul primăriilor, care primesc bani de la bugetul de stat pentru aceste cheltuieli. "Anul acesta, în Legea bugetului, sunt prevăzuţi pentru burse 17,7 milioane de lei, repartizarea se face prin Direcţia de Finanţe. Nu-mi amintesc când au mai fost alocaţi bani pentru burse, sigur de foarte mulţi ani nu s-au mai alocat", a spus Gabriela Plugar.

Totodată, Gal le-a promis elevilor că CJ Bihor, chiar dacă nu poate forţa primăriile să facă investiţii în şcoli sau să acorde burse, va sprijini şi va colabora cu unităţile administrativ-teritoriale în funcţie de performanţele lor. Altfel spus, cele care se vor ţine de treabă, vor găsi uşi deschise şi la CJ, ceea ce este o formă indirectă de a-i determina pe primari să aloce venituri acolo unde este cu adevărat nevoie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Organizatie NeGuvernamentala
Daca un ONG este finantat de guvern, fie el si local, mai este o organizatie neguvernamentala? Ce se-ntimpla daca trebuie sa critice guvernul care i-a dat banii? O va face, iar daca o face, va mai primi bani data viitoare? Cum e cu etica si cu conflictul de interese?
Postat 06 Aprilie 2021, 22:37 de Sorrento
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON