URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2018, 12:28

DNA Oradea, „codaș” la rechizitorii. Urmează control de la Bucureşti!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii anticorupţie din Oradea au avut cel mai slab an în 2017, scrie site-ul Adevărul, subliniind că anul trecut Serviciul Teritorial a trimis în judecată doar 8 rechizitorii, ceea ce îl situează „printre serviciile teritoriale cu cele mai puţine trimiteri în judecată dispuse anul trecut”, motiv pentru care, conform unor surse, „s-a dispus efectuarea unui control de management la DNA Oradea”.

Mai puţine inculpări

Anul trecut, Serviciul Teritorial Oradea a avut în total 10 trimiteri în judecată, dintre care opt în baza unor rechizitorii şi două în baza unor acorduri pentru recunoaşterea vinovăţiei încheiate între inculpaţi şi procurori.

În 2017, potrivit bilanţului DNA, procurorii orădeni au deferit judecătorilor 27 de persoane, între care şi fostul şef al Poliţiei Bihor, Liviu Popa, un judecător, un avocat şi diverşi funcţionari publici, acuzaţi de săvârşirea a 59 de infracţiuni.

Tot anul trecut, DNA Oradea au avut de soluţionat 345 cauze (din care 119 noi, înregistrate în 2017), din acest total soluţionând 135, prin trimitere în judecată 10, celelalte 125 fiind clasate.

Numărul rechizitoriilor întocmite anul trecut este mai mic faţă de 2016 (14 rechizitorii privind 44 inculpaţi) şi 2015 (17 rechizitorii privind 52 inculpaţi).

Pe de altă parte, anul trecut 58 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA Oradea au fost condamnaţi prin 15 hotărâri definitive de către judecători, iar prin 4 hotărâri definitive au fost achitaţi 7 inculpaţi.

O cifră din mai multe

În baza acestor cifre şi citând surse din structura centrală a DNA, Adevărul concluzionează că „rezultatele obţinute nu sunt deloc mulţumitoare”, astfel că luna aceasta „urmează să se desfăşoare un control de management” la Serviciul Teritorial Oradea, condus interimar de procurorul Adrian Muntean.

Contactat de BIHOREANUL, acesta a afirmat iniţial că nu are cunoştinţă despre controlul dispus la Oradea, dar şi că acesta este posibil, iar ulterior a revenit, arătând că a fost înştiinţat oficial despre faptul că va avea loc un control în această lună, fără a cunoaşte însă tema acestuia.

Procurorul Muntean a ţinut să precizeze, pe de altă parte, că aprecierea privind activitatea unui Serviciu Teritorial al DNA, ca dealtfel a oricărei alte unităţi de parchet, nu se face ţinând seama doar de numărul rechizitoriilor întocmite. „Nu poţi compara numărul de rechizitorii de la un serviciu teritorial la altul, pentru că unul are în competenţă două judeţe, cum este cazul Serviciului Teritorial Oradea (n.r. – care „răspunde” de judeţele Bihor şi Satu Mare), iar alte servicii au patru judeţe”, a declarat şeful interimar al DNA Oradea.

Acesta a mai afirmat că nici măcar numărul achitărilor nu este, în sine, un criteriu de apreciere a activităţii unui parchet. „Anul trecut au fost 4 hotărâri definitive pentru achitarea a 7 inculpaţi, dar 6 dintre aceştia au fost totuşi condamnaţi în prima instanţă”, a exemplificat Muntean, completând că soluţiile de achitare decise de judecători nu au fost considerate imputabile procurorilor.

„Activitatea unui serviciu teritorial al DNA este apreciată în funcţie de multe alte criterii luate la un loc: număr de cauze, număr de cauze soluţionate, număr de achitări, număr de inculpaţi care au fost arestaţi preventiv şi nu au fost trimişi în judecată şi altele, inclusiv numărul de procurori, care în ce priveşte Oradea a fost mai mic anul trecut decât în ceilalţi ani”, a mai spus şeful interimar al DNA Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nici garduletul nu sta drept la Oradea.
Paralelism scrie pe fruntea lor.
Postat 09 Martie 2018, 14:51 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON