URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2018, 12:28

DNA Oradea, „codaș” la rechizitorii. Urmează control de la Bucureşti!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii anticorupţie din Oradea au avut cel mai slab an în 2017, scrie site-ul Adevărul, subliniind că anul trecut Serviciul Teritorial a trimis în judecată doar 8 rechizitorii, ceea ce îl situează „printre serviciile teritoriale cu cele mai puţine trimiteri în judecată dispuse anul trecut”, motiv pentru care, conform unor surse, „s-a dispus efectuarea unui control de management la DNA Oradea”.

Mai puţine inculpări

Anul trecut, Serviciul Teritorial Oradea a avut în total 10 trimiteri în judecată, dintre care opt în baza unor rechizitorii şi două în baza unor acorduri pentru recunoaşterea vinovăţiei încheiate între inculpaţi şi procurori.

În 2017, potrivit bilanţului DNA, procurorii orădeni au deferit judecătorilor 27 de persoane, între care şi fostul şef al Poliţiei Bihor, Liviu Popa, un judecător, un avocat şi diverşi funcţionari publici, acuzaţi de săvârşirea a 59 de infracţiuni.

Tot anul trecut, DNA Oradea au avut de soluţionat 345 cauze (din care 119 noi, înregistrate în 2017), din acest total soluţionând 135, prin trimitere în judecată 10, celelalte 125 fiind clasate.

Numărul rechizitoriilor întocmite anul trecut este mai mic faţă de 2016 (14 rechizitorii privind 44 inculpaţi) şi 2015 (17 rechizitorii privind 52 inculpaţi).

Pe de altă parte, anul trecut 58 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA Oradea au fost condamnaţi prin 15 hotărâri definitive de către judecători, iar prin 4 hotărâri definitive au fost achitaţi 7 inculpaţi.

O cifră din mai multe

În baza acestor cifre şi citând surse din structura centrală a DNA, Adevărul concluzionează că „rezultatele obţinute nu sunt deloc mulţumitoare”, astfel că luna aceasta „urmează să se desfăşoare un control de management” la Serviciul Teritorial Oradea, condus interimar de procurorul Adrian Muntean.

Contactat de BIHOREANUL, acesta a afirmat iniţial că nu are cunoştinţă despre controlul dispus la Oradea, dar şi că acesta este posibil, iar ulterior a revenit, arătând că a fost înştiinţat oficial despre faptul că va avea loc un control în această lună, fără a cunoaşte însă tema acestuia.

Procurorul Muntean a ţinut să precizeze, pe de altă parte, că aprecierea privind activitatea unui Serviciu Teritorial al DNA, ca dealtfel a oricărei alte unităţi de parchet, nu se face ţinând seama doar de numărul rechizitoriilor întocmite. „Nu poţi compara numărul de rechizitorii de la un serviciu teritorial la altul, pentru că unul are în competenţă două judeţe, cum este cazul Serviciului Teritorial Oradea (n.r. – care „răspunde” de judeţele Bihor şi Satu Mare), iar alte servicii au patru judeţe”, a declarat şeful interimar al DNA Oradea.

Acesta a mai afirmat că nici măcar numărul achitărilor nu este, în sine, un criteriu de apreciere a activităţii unui parchet. „Anul trecut au fost 4 hotărâri definitive pentru achitarea a 7 inculpaţi, dar 6 dintre aceştia au fost totuşi condamnaţi în prima instanţă”, a exemplificat Muntean, completând că soluţiile de achitare decise de judecători nu au fost considerate imputabile procurorilor.

„Activitatea unui serviciu teritorial al DNA este apreciată în funcţie de multe alte criterii luate la un loc: număr de cauze, număr de cauze soluţionate, număr de achitări, număr de inculpaţi care au fost arestaţi preventiv şi nu au fost trimişi în judecată şi altele, inclusiv numărul de procurori, care în ce priveşte Oradea a fost mai mic anul trecut decât în ceilalţi ani”, a mai spus şeful interimar al DNA Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nici garduletul nu sta drept la Oradea.
Paralelism scrie pe fruntea lor.
Postat 09 Martie 2018, 14:51 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON