URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iunie 2018, 10:40

Distracţii estivale: Luna iunie aduce o sumedenie de evenimente interesante în Oradea!

Distracţii estivale: Luna iunie aduce o sumedenie de evenimente interesante în Oradea! SPORT ÎN CULORI. Pentru prima oară, orădenii sunt invitaţi, sâmbăta aceasta, la o alergare colorată, The Color Run. Oameni de toate vârstele sunt provocaţi să alerge 5 kilometri, iar pe traseu să se lase acoperiţi cu pudră colorată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna lui Cireşar a început cu bucurii pentru cei mici, care au întâlnit personaje magice, s-au jucat şi au asistat la spectacole de teatru cu păpuşi. Copiii nu sunt, însă, singurii care au parte de surprize. În prima lună de vară, Oradea va găzdui mai multe evenimente, între care European Music Open, cu un spectacol de flamenco şi un concert al Corului Madrigal, şi Zilele Sfântului Ladislau, cu show-uri ecvestre şi concerte rock.

Bucurie şi culori

Pe 9 iunie, Oradea va găzdui în premieră The Color Run, un eveniment în culori, care celebrează sănătatea. Axată nu pe performanţă, ci mai mult pe distracţie, The Color Run este o cursă necronometrată de 5 kilometri, pe parcursul căreia, la fiecare kilometru, participanţii sunt vopsiţi din cap până în picioare în diferite culori. La finish, pentru a se răcori, participanţii trec printr-o poartă cu spumă.

Cursa va începe din Piaţa Unirii, unde se va organiza la final şi un after party cu muzică. Evenimentul a debutat în 2011 în Statele Unite ale Americii, iar din 2014 se ţine şi în România. Cursa din Oradea e sprijinită şi de autorităţile locale, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). Înscrierile se fac pe site-ul oficial The Color Run, contra sumei de 90 de lei. În acest preţ sunt incluse participarea, un tricou cu logo-ul evenimentului, două tatuaje temporare, o insignă şi o medalie. Pentru copiii cu vârste de până la 6 ani participarea e gratuită, dar înscrierea este obligatorie şi pentru aceştia.

Sărbătoare Art Nouveau

Sâmbătă şi duminică, la Oradea va fi sărbătorită Ziua Mondială Art Nouveau, eveniment organizat de Primărie în cadrul Proiectului Transnaţional Dunărea, care pune accent pe moştenirea culturală Art Nouveau a oraşului.

Pe parcursul celor două zile vor avea loc mai multe tururi ghidate prin interioarele palatelor Art Nouveau, în limba română şi în limba maghiară, punctul de pornire fiind Palatul Episcopal Greco-Catolic. De asemenea, sâmbătă seară, de la ora 21, în Piaţa Unirii, ansamblul de suflători al Filarmonicii va susţine un concert de muzică clasică, iar duminică un concert cu muzică din filme. În ambele seri, de la ora 22, pe Palatul Vulturul Negru se vor face proiecţii de grafică specială de tip "video mapping".

Festin pentru rege

Pe finalul lunii, alte două festivaluri de amploare. În perioada 18-24 iunie, Cetatea va găzdui o nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei. Organizatorii au pregătit o sumedenie de evenimente, între care un show de cascadorie cu cai oferit de profesioniştii de la Győri Ördöglovasok, demonstraţii de luptă ale membrilor Asociaţiei Deus Vult şi un concurs de trăsuri.

În fortăreaţă va fi deschis, de asemenea, un târg meşteşugăresc şi se vor pregăti preparate tradiţionale ungureşti. De asemenea, vor avea loc mai multe concerte cu invitaţi din vecini, care, arată experienţa anilor trecuţi, atrag mii de spectatori. Pe 22 iunie, de la ora 21, pe scena din Cetate va concerta formaţia Magna cum Laude, una dintre cele mai de succes trupe pop-rock din Ungaria, iar a doua zi, la aceeaşi oră, pe scenă va urca Rúzsa Magdi, care în urmă cu câţiva ani a reprezentat Ungaria la Eurovision. În fine, duminică, 24 iunie, va cânta Fenyő Miklós, supranumit regele rock’n’roll-ului din Ungaria.

Oraşul muzicii

În paralel, în perioada 19-24 iunie, cu sprijinul tenorului orădean Alexandru Badea, APTOR organizează a treia ediţie a European Music Open, care va cuprinde opt evenimente. Între acestea se numără un concert de muzică clasică, cu invitaţi din Japonia, programat pe 21 iunie, de la ora 19, în Catedrala Romano-Catolică, în program fiind inclusă lucrarea "Te Deum" de Anton Bruckner.

Pe 22 iunie, de la ora 17, Catedrala Greco-Catolică va găzdui la rându-i un eveniment deosebit: un recital extraordinar al Corului de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, care va prezenta "The Sound of… musical", cu melodii din spectacole şi filme de tip musical.

În aceeaşi seară, de la ora 19.30, pe scena Teatrului Regina Maria va avea loc un spectacol cu muzică şi dans flamenco, prezentat de Suite Española Danza & Castro Romero Flamenco, trupe din elita mondială a interpreţilor de dans. În program a fost inclusă şi o ediţie specială a Garantat 100%, care va fi filmată, cu public, pe 23 iunie, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria. În aceeaşi zi, de la ora 22, Sinagoga Sion va găzdui o seară de jazz cu Harri Stojka Band din Viena, care a cântat alături de Jimmy Cliff, Van Morrison şi Carlos Santana. European Music Open se va încheia pe 24 iunie cu o gală găzduită de Teatrul Regina Maria, începând cu ora 19, invitat fiind Corul Naţional de Cameră Madrigal, o emblemă a vieţii muzicale româneşti. Prima lună a verii se anunţă, deci, bogată…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON