URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2018, 10:40

Distracţii estivale: Luna iunie aduce o sumedenie de evenimente interesante în Oradea!

Distracţii estivale: Luna iunie aduce o sumedenie de evenimente interesante în Oradea! SPORT ÎN CULORI. Pentru prima oară, orădenii sunt invitaţi, sâmbăta aceasta, la o alergare colorată, The Color Run. Oameni de toate vârstele sunt provocaţi să alerge 5 kilometri, iar pe traseu să se lase acoperiţi cu pudră colorată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna lui Cireşar a început cu bucurii pentru cei mici, care au întâlnit personaje magice, s-au jucat şi au asistat la spectacole de teatru cu păpuşi. Copiii nu sunt, însă, singurii care au parte de surprize. În prima lună de vară, Oradea va găzdui mai multe evenimente, între care European Music Open, cu un spectacol de flamenco şi un concert al Corului Madrigal, şi Zilele Sfântului Ladislau, cu show-uri ecvestre şi concerte rock.

Bucurie şi culori

Pe 9 iunie, Oradea va găzdui în premieră The Color Run, un eveniment în culori, care celebrează sănătatea. Axată nu pe performanţă, ci mai mult pe distracţie, The Color Run este o cursă necronometrată de 5 kilometri, pe parcursul căreia, la fiecare kilometru, participanţii sunt vopsiţi din cap până în picioare în diferite culori. La finish, pentru a se răcori, participanţii trec printr-o poartă cu spumă.

Cursa va începe din Piaţa Unirii, unde se va organiza la final şi un after party cu muzică. Evenimentul a debutat în 2011 în Statele Unite ale Americii, iar din 2014 se ţine şi în România. Cursa din Oradea e sprijinită şi de autorităţile locale, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). Înscrierile se fac pe site-ul oficial The Color Run, contra sumei de 90 de lei. În acest preţ sunt incluse participarea, un tricou cu logo-ul evenimentului, două tatuaje temporare, o insignă şi o medalie. Pentru copiii cu vârste de până la 6 ani participarea e gratuită, dar înscrierea este obligatorie şi pentru aceştia.

Sărbătoare Art Nouveau

Sâmbătă şi duminică, la Oradea va fi sărbătorită Ziua Mondială Art Nouveau, eveniment organizat de Primărie în cadrul Proiectului Transnaţional Dunărea, care pune accent pe moştenirea culturală Art Nouveau a oraşului.

Pe parcursul celor două zile vor avea loc mai multe tururi ghidate prin interioarele palatelor Art Nouveau, în limba română şi în limba maghiară, punctul de pornire fiind Palatul Episcopal Greco-Catolic. De asemenea, sâmbătă seară, de la ora 21, în Piaţa Unirii, ansamblul de suflători al Filarmonicii va susţine un concert de muzică clasică, iar duminică un concert cu muzică din filme. În ambele seri, de la ora 22, pe Palatul Vulturul Negru se vor face proiecţii de grafică specială de tip "video mapping".

Festin pentru rege

Pe finalul lunii, alte două festivaluri de amploare. În perioada 18-24 iunie, Cetatea va găzdui o nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei. Organizatorii au pregătit o sumedenie de evenimente, între care un show de cascadorie cu cai oferit de profesioniştii de la Győri Ördöglovasok, demonstraţii de luptă ale membrilor Asociaţiei Deus Vult şi un concurs de trăsuri.

În fortăreaţă va fi deschis, de asemenea, un târg meşteşugăresc şi se vor pregăti preparate tradiţionale ungureşti. De asemenea, vor avea loc mai multe concerte cu invitaţi din vecini, care, arată experienţa anilor trecuţi, atrag mii de spectatori. Pe 22 iunie, de la ora 21, pe scena din Cetate va concerta formaţia Magna cum Laude, una dintre cele mai de succes trupe pop-rock din Ungaria, iar a doua zi, la aceeaşi oră, pe scenă va urca Rúzsa Magdi, care în urmă cu câţiva ani a reprezentat Ungaria la Eurovision. În fine, duminică, 24 iunie, va cânta Fenyő Miklós, supranumit regele rock’n’roll-ului din Ungaria.

Oraşul muzicii

În paralel, în perioada 19-24 iunie, cu sprijinul tenorului orădean Alexandru Badea, APTOR organizează a treia ediţie a European Music Open, care va cuprinde opt evenimente. Între acestea se numără un concert de muzică clasică, cu invitaţi din Japonia, programat pe 21 iunie, de la ora 19, în Catedrala Romano-Catolică, în program fiind inclusă lucrarea "Te Deum" de Anton Bruckner.

Pe 22 iunie, de la ora 17, Catedrala Greco-Catolică va găzdui la rându-i un eveniment deosebit: un recital extraordinar al Corului de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, care va prezenta "The Sound of… musical", cu melodii din spectacole şi filme de tip musical.

În aceeaşi seară, de la ora 19.30, pe scena Teatrului Regina Maria va avea loc un spectacol cu muzică şi dans flamenco, prezentat de Suite Española Danza & Castro Romero Flamenco, trupe din elita mondială a interpreţilor de dans. În program a fost inclusă şi o ediţie specială a Garantat 100%, care va fi filmată, cu public, pe 23 iunie, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria. În aceeaşi zi, de la ora 22, Sinagoga Sion va găzdui o seară de jazz cu Harri Stojka Band din Viena, care a cântat alături de Jimmy Cliff, Van Morrison şi Carlos Santana. European Music Open se va încheia pe 24 iunie cu o gală găzduită de Teatrul Regina Maria, începând cu ora 19, invitat fiind Corul Naţional de Cameră Madrigal, o emblemă a vieţii muzicale româneşti. Prima lună a verii se anunţă, deci, bogată…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON