URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2015, 15:02

Distracţie underground: Un grup de tineri orădeni promovează trupe underground şi organizează evenimente inedite

Distracţie underground: Un grup de tineri orădeni promovează trupe underground şi organizează evenimente inedite SUBCARPAŢI... CU REPETIŢIE. Şase tineri lansau cu brio proiectul RurbanizatOR în mai 2013, aducând pentru prima dată în Oradea trupa de muzică electronică şi folclor Subcarpaţi, care a strâns circa 850 de spectatori la Moara Răsărit. După aproape doi ani, pe 24 aprilie, fanii trupei sunt invitaţi de aceiaşi organizatori la un nou show. Semn că trupa le-a purtat noroc...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În loc să se plângă de faptul că în Oradea nu se organizează evenimente pe gustul lor, câţiva tineri au decis să facă ceva în privinţa asta şi, în urmă cu aproape doi ani, au înfiinţat o asociaţie culturală numită RurbanizatOR.

Prin intermediul acesteia, au organizat de atunci numeroase concerte cu trupe "underground", s-au implicat în evenimente precum Oradea Cultural Fest, în cadrul căruia studenţi medicinişti de pe mai multe continente şi-au prezentat tradiţiile, iar mai nou au lansat concursuri de tip quiz cu întrebări despre seriale celebre.

"Pe gustul nostru..."

Acum două primăveri, o mână de tineri din Oradea, unii reveniţi de la studii din alte centre universitare, au pus la cale un proiect prin care să promoveze diverse evenimente culturale şi artistice. "Până atunci, mulţi dintre noi ne implicaserăm în alte proiecte culturale, dar am vrut să facem ceva pe gustul nostru, iar ceea ce ne atrăgea pe noi nu era neapărat comercial. Eu mă întorceam de la Cluj, unde am studiat Arhitectura, şi am văzut diferenţa între cele două oraşe din punct de vedere al diversităţii evenimentelor", povesteşte Ioana Orţan, unul dintre fondatorii asociaţiei RurbanizatOR.

De unde denumirea? Pentru că iniţiatorii - Ligia Călinescu, Ioana Orţan, Alexandra Kaschuta, Patricia Terzea, Alexandra Albu şi Andrei Olteanu - au vrut să se axeze pe îmbinarea folclorului cu arta tradiţională şi cu cea urbană. "Avem artişti locali talentaţi, muzică bună nedifuzată, filme vechi româneşti, complet necunoscute tinerilor. Am vrut să le promovăm", zice Ioana.

Debut cu folclor

Apropo de combinarea tradiţiilor cu noile stiluri culturale, primul eveniment al RurbanizatOR a fost organizarea, în premieră locală, a concertului trupei Subcarpaţi, lansată de solistul formaţiei Şuie Paparude, care valorifică elementele folclorice pe ritmuri de muzică electronică şi de hip-hop, denumindu-şi stilul "folclor underground". Cum şi pe atunci era extrem de cunoscută unui anume segment de public, trupa a strâns 850 de spectatori în hala de concerte de la Moara Răsărit (str. Miron Costin nr. 21). "A fost un prim proiect reuşit, iar de atunci am mai învăţat multe", spune Ioana.

La aproape doi ani de funcţionare a asociaţiei, tinerii organizează un nou show pentru fanii Subcarpaţi, care între timp a mai lansat piese precum "Frunzuliţă, iarbă deasă" şi "M-a făcut muma frumoasă". Concertul va avea loc pe 24 aprilie, tot la Moara Răsărit, iar preţurile biletelor vor fi de 25 lei, dacă sunt cumpărate din timp, respectiv 30 lei în seara evenimentului.

Studenţii şi tradiţiile  

Tinerii din RurbanizatOR au adus în Oradea şi alţi artişti, mai puţin cunoscuţi, tot din underground, care exersează mai multe genuri, de la muzica electronică şi hip-hop la folclorul underground şi rock, precum Bass Turbat, Argatu, Pop Killers, Dragonu’ şi Theory of Mind.

"Aşa putem promova lucrurile care ne plac. Dar nu e uşor să-i obişnuieşti pe orădeni cu lucrurile noi", povesteşte Ioana despre experienţa ei în organizarea evenimentelor. Proiectul RurbanizatOR nu se limitează însă doar la muzică. Anul trecut, tinerii din asociaţie au organizat, împreună cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti Internaţionali din Oradea, o nouă ediţie a Cultural Fest, eveniment în cadrul căruia studenţi de pe mai multe continente şi-au prezentat portul, dansurile, muzica şi mâncarea tradiţională.

Te uiţi şi câştigi

Mai nou, asociaţia RurbanizatOR, căreia i s-au mai alăturat doi colaboratori, Dana Cabău şi Vlad Jurcă, a lansat în pubul Edison din Pasajul Vulturul Negru o serie de concursuri cu întrebări şi răspunsuri despre seriale populare. Primele două ediţii ale The TV Show Quiz au avut ca teme "Game of Thrones" şi "Breaking Bad".

Următorul concurs va avea loc după sărbători, tot în Edison Pub, unde concurenţii se împart în echipe şi răspund la mai multe întrebări proiectate pe un ecran. Echipa câştigătoare primeşte consumaţie din partea casei. "Socializarea e scopul. În plus, la astfel de quiz-uri se creează de obicei o competiţie sănătoasă", zice Ioana.

Tot RurbanizatOR organizează periodic, în Urban Place, petreceri dedicate studenţilor, cu jocuri importate de la americani, precum "beer-pong" şi "battleshots", cel care pierde o rundă trebuind să bea, după caz, bere sau shoturi de alcool.

Pentru anul viitor, tinerii din asociaţie vor să organizeze un festival cu desene de stradă, muzică underground şi expoziţii ale unor colegi de generaţie din ţară. Până atunci, cu evenimentele deja pregătite, îşi mai adună "adepţi"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON