Rezervaţia pârâul Peţea din Băile 1 Mai, celebră pentru nufărul termal specific locului, era unul dintre locurile preferate ale Annei Marossy, cel mai reputat biolog şi ecologist orădean.
Cum pe 18 octombrie se vor împlini doi ani de când aceasta a trecut în nefiinţă, bihorenii sunt invitaţi s-o comemoreze în inima rezervaţiei, pe malul lacului Ochiul Mare, unde odinioară înflorea gingaşa floare. Să vadă cu ochii lor cum, asemenea celei care a încercat să ocrotească locul, rezervaţia s-a stins de tot...
Un nufăr pentru Anna
Comemorarea Annei Marossy este organizată de Asociaţia Aqua Crisius, cea care, alături de World Wide Fund, a obţinut în vara anului trecut custodia rezervaţiei Peţea. "Îi invităm pe toţi cei care doresc să aducă un omagiu distinsei doamne la monumentul reprezentând nufărul termal, de pe malul lacului Ochiul Mare", a anunţat Andrei Togor, liderul Aqua Crisius, referindu-se la monumentul amplasat chiar de ONG-ul pe care îl reprezintă, tot în memoria ecologistei, cu un an în urmă.
Pe lângă preocuparea largă pentru natura înconjurătoare, Anna Marossy a avut pentru nufărul termal o slăbiciune anume. În tinereţe a studiat rezervaţia, fiind unul dintre primii specialişti care au militat pentru protejarea lacului şi a speciilor endemice de aici, nufărul termal, roşioara lui Racoviţă şi melcul termal. "Vrem ca lacul Ochiul Mare să fie un loc de pelerinaj, cel puţin o dată pe an să ne adunăm aici şi s-o comemorăm pe doamna Marossy", spune Togor. De altfel, în restul anului, zona este complet închisă publicului. Pentru că, de fapt, nici nu mai are ce arăta...
Adio, Peţea!
Din rezervaţia de importanţă europeană n-a mai rămas absolut nimic. Lacul e o simplă baltă din care au dispărut toate cele trei specii endemice. "În momentul de faţă, nu deserveşte speciilor şi habitatelor pentru care a fost creată", confirmă Togor.
Nufărul termal mai poate fi văzut, graţie cercetătorului orădean Cristian Blidar, care l-a cultivat in vitro, doar într-un bazin amenajat în parcul central din Băile Felix, în timp ce roşioara lui Racoviţă mai trăieşte doar în acvarii din Ungaria. În schimb, melcul termal n-a supravieţuit în captivitate, astfel că nu mai există niciun exemplar din această specie, nicăieri în lume!
Deşi autorităţile s-au ferit să spună adevărul, rezervaţia a murit din pricina furtului de apă geotermală în cele două staţiuni vecine Oradiei. O hoţie în formă continuată, scăpată de sub control şi, iată, cu consecinţe ireversibile...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.